Ella 17.12.2002 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 Kochani poradźcie!!! Mam przed sobą projekt (M-136 z pracowni arch.Konrada Matuszewskiego z Poznania - katalog "Własny Dom"1(9)/2001), który odpowiada mi estetycznie i funkcjonalnie, mam tylko jedną wątpliwość.Otóż za wiatrołapem mieści się 2,5-metrowy korytarzyk o szerokości 1m, który trzeba przemierzyć, aby dotrzeć do otwartej przestrzeni w części dziennej (hall-jadalnia, kuchnia, pokój dzienny).W korytarzyku znajdują się drzwi do kotłowni i łazienki oraz gabinetu.Pytanie zasadnicze: czy to jest wada? Czy lepszym rozwiązaniem byłaby otwarta przestrzeń tuż za wiatrołapem (jak np. w najnowszym projekcie Muratora D56b - http://www.projekty.murator.com.pl/projekt_miesiaca.htm )?Napiszcie, proszę, co o tym myślicie! Z góry dziękuję! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 17.12.2002 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 Dorzucę jeszcze jedną kwestię: droga od wiatrołapu do kuchni jest dość daleka, kuchnia jest trochę "na uboczu"w stosunku do centrum domu. Czy to ważne? Wymyśliliśmy w związku z tym przeniesienie drzwi wyjściowych na taras z salonu do kuchni (taras przy kuchni będzie przy okazji w miejscu ciekawszym widokowo).Co o ty myślicie? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.12.2002 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2002 Ellu, ja nie widzę żadnego korytarzyka. Zaraz po wejściu z wiatrołapu przestrzeń jest otwarta i wszędzie jest blisko. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 18.12.2002 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2002 Opalu Drogi, czy na pewno mówimy o tym samym projekcie? (M-136, a nie D56b Muratora) Fakt, nie wyjaśniłam jednej rzeczy (korytarzyk w projekcie jest odrobinę szerszy, ale będziemy musieli go zwęzić do szer.1m, żeby powiększyć pom. gospodarcze ). Nie wchodziłam w szczegóły, bo nie sądziłam, że ktoś dotrze do tego projektu - brak linków . Chodzi mi o generalną zasadę - czy otwarta przestrzeń za wiatrołapem jest sprawą wartą zmiany projektu, czy też nie ma to większego znaczenia. A jeżeli naprawdę ujrzałeś/aś projekt M-136 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1719498972 18.12.2002 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2002 Ella, czy jest gdzieś w sieci ten projekt? Ja myślę, że metrowy korytarzyk o długości 2,5 m jest stanowczo za wąski. To całkiem długi korytarz. Będzie po prostu niewygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 18.12.2002 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2002 Marto, niestety nie ma tego projektu w sieci . Zmartwiło mnie to, że uwazasz korytarzyk za problem, bo potwierdza to moje obawy. W projekcie jest on trochę szerszy (ma ok.140-150cm),ale chcielismy go zwęzić, żeby powiększyć pomieszczenie gospodarcze.Może w takim razie nie warto?! Czy można określić przestrzeń minimalną, w której człowiek czuje się jeszcze komfortowo (lub też minimalną szerokość korytarzyka)? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1719498972 18.12.2002 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2002 Ella, a Ty już kupiłaś ten projekt? Bo jeśli tak, to może da się to jakoś inaczej rozwiązać. Szkoda, że nie masz tego projektu w formie elektronicznej. Możnaby rzucić okiem... Weź pod uwagę fakt, że ten korytarz bęzie dosyć często używany. I trzeba tam się swobodnie mijać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.12.2002 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2002 Ella, fakt,nie zrozumiałam Twojego postu i myślałam,że link jest do Twojego projektu. Może zobacz mój projekt.U nas też jest korytarzyk za wiatrołapem i też miałam podobne obawy.Ale, teraz po wybudowaniu stanu surowego widzę dobre strony tego.Oczywiście przed zamieszkaniem trudno o podsumowania. Wejdź na stronę http://www.archon.com.pl i tam poszukaj w spisie alfabetycznym domku w zawilcach. Daj znać,czy chodzi Ci o coś w "tę deseń" Pozdrówka ps. czy Twój projekt jest może w jakimś katalogu? Bo mam kilka więc może znajdę tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 18.12.2002 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2002 Marto, projektu jeszcze nie kupiłam, ale bardzo mnie kusi ze względu na liczne walory, głownie estetyczne . Korytarzyk to jedyna wątpliwość. Opal, projekt można znaleźć w katalogu "Własny Dom" nr1(9)2001. Obejrzałam Twój projekt (nota bene bardzo interesujący ). Nasze korytarzyki można porównać, gdyby wyobrazić sobie, że w miejscu Twojego skrętu w prawo w kierunku kuchni jest ściana - czyli w efekcie korytarzyk wprost za wiatrołapem, kończący się otwartą przestrzenią w miejscu Twojego pokoju. Wspomniałaś o zaletach takiego rozwiązania. Czy mogłabyś je wyjawić? Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.12.2002 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2002 Mhm,szczerze mówiąc to sprawa się komplikuje w tym momencie skoro korytarzyk u Ciebie nie zakręca. U nas widzę ten plus,że właśnie nie ma zaraz po wejściu otwartej przestrzeni i nie ma "przestrzału" przez całą chałupę.Chyba to lepiej działa przeciw przeciągom. No i jest tak dyskretniej. Ale to już kwestia upodobań i trzeba te plusy znaleźć. Co do Twojego rozwiązania, to trudno coś powiedzieć, jak nie widzę projektu.Ale plusem może być to,że każdy gość będzie te parę sekund dłużej trzymany w niepewności przed zobaczeniem pięknego wnętrza Twojego domu.Czyli na końcu drogi zaskakujący i upragniony finał. Tyle mi na razie przyszło do głowy. Niestety nie mam tego katalogu. A może da się jakoś przerobić kosztem innego pomieszczenia? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1719498972 19.12.2002 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2002 Ella, zmierzyłam korytarzyk (mieszczący się zaraz za drzwiami) w moim obecnym mieszkaniu. Ma 1,2 m szerokości na długości 1,5 m (dalej jest szerzej). I naprawdę jest wąsko. Jest po prostu ciasno. Wiem, że to nie to samo, co korytarz za wiatrołapem (w końcu takie czynności jak zdejmowanie kurtek czy butów będą się odbywać w wiatrołapie), ale proponuję "skonstruować" sobie metrowy korytarzyk i sprawdzić, jak to jest. Jakie macie to pomieszczenie gospodarcze? Może nie warto przesuwać ściany tego pomieszczenia o te 40 cm kosztem korytarzyka? A może pomieszczenie da się przeniść w inne m-ce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 19.12.2002 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2002 Opal, Marto! Jestem Wam bardzo wdzięczna, że podjęłyście ten mój korytarzowy wątek . Wpadłam na pomysł, jak mogę Wam pokazać projekt . Otóż zeskanowałam rzut parteru i mam go w postaci pliku. Nie znam możliwości technicznych, które pozwoliłyby umieścić taki plik na forum, ale z całą pewnością mogę go wysłać w postaci załącznika na prywatny adres mailowy. Więc jeśli miałybyście ochotę spojrzeć na mój korytarzyk, to podajcie mi, proszę, adresy. Mój adres na wszelki wypadek to: [email protected] . Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1719498972 20.12.2002 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2002 Ella, mój adres jest na dole (ikonka e-mail). Na wszelki wypadek oto on:[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 20.12.2002 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2002 Droga Marto! Wysłałam plik, mam nadzieję, że doszedł. Jeszcze raz gorąco pozdrawiam świątecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 20.12.2002 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2002 Drogi Opalu! Tobie również wysłałam i równie gorąco Cię pozdrawiam! A w ogóle bardzo Wam Obu dziękuję i jestem bardzo ciekawa Waszych refleksji. Do usłyszenia po Świętach!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.12.2002 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2002 Nie dostałam. Może więc na adres ckwadrata poproszę? [email protected] dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.12.2002 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2002 Już dotarłam do wiadomości z rzutem domu na mojej "fajnej" skrzynce. Myślę,że jest ok. Wyobrażałam to sobie ciaśniej.Schody jednak przełamują tę wąskość. Czy myślałaś o luksferach? Jedną ze ścianek łazienki można by zrobić z luksferów (jeśli jest to technicznie możliwe).To też nadałoby lekkości temu przejściu. Jak dla mnie- tak jak jest, jest ok. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 04.01.2003 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2003 Witam w Nowym Roku! Dziękuję bardzo za Wasze uwagi! Wyjaśnię teraz może, o co chodzi z tym zwężeniem korytarzyka. Otóż pomieszczenie gospodarcze chcemy podzielić na dwie niezależne części - garderobę z wejściem z wiatrołapu oraz kotłownię z wejściem z korytarzyka. Dlatego też obawiamy się, że kotłownia może się okazać za ciasna - stąd pomysł zwężenia korytarzyka (czyli likwidacja "uskoku" pomiędzy łazienką a pom.gosp.). W efekcie korytarzyk za wiatrołapem byłby na całej swojej długości równie wąski. No i pytanie: czy to dobra idea? Pozdrawiam noworocznie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1719498972 06.01.2003 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Ella, mi też o to chodzi Ja bym nie zwężała. Trudno jednak coś konkretnego napisać nie znając wymiarów pomieszczenia gosp. W każdym razie ja zostawiłabym tak jak jest (i ewentualnie podzieliła na pom. gosp. i garderobę). A dodatkowo zrobiłabym schowek/spiżarnię pod schodami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ella 08.01.2003 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2003 A no właśnie, nie znam jeszcze szczegółow, ale poznam je lada dzień, bo zdecydowaliśmy się ostatecznie na ten projekt i jest już prawdopodobnie w drodze. Prawdę mówiąc, Wasze pocieszające uwagi i sugestie bardzo pomogły mi w podjęciu decyzji (mój mąż był zdecydowany od dawna i coraz częściej okazywał swoje zniecierpliwienie, natomiast ja przyczepiłam się tego korytarzyka i zwlekałam z decyzją). Dlatego WIELKIE DZIĘKI!!! Za kilka dni, kiedy ujrzę projekt, napiszę o szczegółach. Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts