Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rekuperator

Recommended Posts

• 1 month później...

miramare,

1. napisz jakiego rodzaju grunt masz, tam gdzie pracuje GWC ?

2. Czy połączony jest jak u Januszka ze studnią ?

3. Czy jest pod budynkiem, czy obok ?

4. Z jaką wydajności [ m3/h ] pracuje Twój rekuperator i podaj czy w sposób ciągły czy z przerwami ?

5. i te 50%, które podajesz to oszczędności na wentylacji czy dla całego domu ?

Karina

[ Ta wiadomość była edytowana przez: KarinaZ dnia 2003-02-16 21:34 ]

• 2 weeks później...
karina gwc wykonany jest w gruncie piaszczystym suchym w troche innej formie jak proponuje taniaklima prostota i cena to co zadecydowalo o wyborze mozna tez zrobic wodny wymiennik ciepla i umiescic go w stawie co zamierzam uczynic w swoim domu nie bedzie problemu bo staw mam w odleglosci 8m od domu.kwestia czy dziala czy nie to nie spekulacje ciekawskich i wszystkowiedzacych ale kilkuset letnie doswiadzenia juz zameki sredniowieczne mialy czerpnie powietrza z lochow ogrzewane sciany i powno pare innych wynalazkow.zeby gwc byl wpelni przydatny trzeba zrobic obejscie gwc i miec mozliwosc poboru powietrza bezposrednio by np przy +15st.c nie czerpac do domu z gwc +5st.c pracuje teraz nad prostym sterowaniem tych zmian oraz nad czestotliwoscia i intensywnoscia wentylacji.brakuje mi dobrego regulatora obrotow czestotliwosc napiecie moc 80 wat bo na tyrystorach glosno pracuja silniki na wolnych obrotach licze na pomoc

spieszę z pomocą

pisałem już o tym na wątku

http://forum.murator.com.pl/viewtopic.php?topic=8016&forum=34&17

tak więc transformator z kilkoma odczepami lub autotransformator.

sterownik wcale nie jest taki prosty (chodzi o algorytm)

ale powiedz nam jak masz wykonany GWC bo ja też uważam że koszty takowego winny być minimalne, czy to jest przeponowy (rury) czy być może jeszcze jakaś inna konstrukcja.

• 2 weeks później...

Dowiedziałem się wczoraj od użytkownika GWC i rekuperatora, że wentylatory powinny być na prąd stały bo mają dwukrotnie wiekszy okres życia i zużywają mniej energii na ilość przetłoczonego powietrza.

Taki wentylator powinien zużywać 0,4W energii na metr sześcienny przetłoczonego powietrza.

I chyba też łatwiej sterować obrotami, bo to wtedy wystarczy regulować napięcie.

Co Wy na to ?

Wladek

FORUMOWICZ to brzmi dumnie (min. 100)

--------------------------------------------------------------------------------

Zależy od typu silnika. Jeżeli mają szczotki to raczej bym ich nie stosował. Silnik indukcyjny klatkowy jest chyba najbardziej niezawodnym silnikiem jaki istnieje, no może synchroniczny z magnesami trwałymi do sterowania DTC w robotach. Popsuć się w nim może tylko łożysko za parę złotych (czas zużycia zależy w dużej mierze od wyważenia wentylatora).