darks 05.10.2005 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 2 tygodnie temu geodeta złożył PODGiK złożył dokumenty inwentaryzacyjne przyłącza i nieruchomość. Nikt w tym urzędzie nie potrafi (albo nie chce) udzielić mi informacji kiedy zakończą to sprawdzać, weryfikować itd. Blokuje mi to złożenie dokumentów o zakończeniu budowy ale co ważniejsze podłączenie gazu, bo gazownicy nie chcą podłączyć gazu dopóki nie będzie geodezji. W związku z tym mam pytanie jakie rozporządzenie reguluje czas realizacji tego typu zgłoszeń geodezyjnych przez PODGiK? Jak to wygląda w praktyce? Już przyzwyczaiłem się, że urzędy robią co chcą, że na każdym etapie gdzie trzeba papierka w większości przypadków robota staje albo zostaje poważnie zahamowana. Jednakże teraz jestem zdesperowany, żeby wydobyć z urzędu te papiery, bo geodeta mimo wykonywanych telefonów nie jest w stanie nic ruszyć a u mnie za chwile może zmienić się pogoda i nie będę miał jak ogrzać domu. Proszę o pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/41591-geodezja-przepisy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 06.10.2005 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 2 tygodnie temu geodeta złożył PODGiK złożył dokumenty inwentaryzacyjne przyłącza i nieruchomość. Nikt w tym urzędzie nie potrafi (albo nie chce) udzielić mi informacji kiedy zakończą to sprawdzać, weryfikować itd. Blokuje mi to złożenie dokumentów o zakończeniu budowy ale co ważniejsze podłączenie gazu, bo gazownicy nie chcą podłączyć gazu dopóki nie będzie geodezji. W związku z tym mam pytanie jakie rozporządzenie reguluje czas realizacji tego typu zgłoszeń geodezyjnych przez PODGiK? Jak to wygląda w praktyce? Już przyzwyczaiłem się, że urzędy robią co chcą, że na każdym etapie gdzie trzeba papierka w większości przypadków robota staje albo zostaje poważnie zahamowana. Jednakże teraz jestem zdesperowany, żeby wydobyć z urzędu te papiery, bo geodeta mimo wykonywanych telefonów nie jest w stanie nic ruszyć a u mnie za chwile może zmienić się pogoda i nie będę miał jak ogrzać domu. Proszę o pomoc! ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROZWOJU REGIONALNEGO I BUDOWNICTWA z dnia 16 lipca 2001 r. w sprawie zgłaszania prac geodezyjnych i kartograficznych, ewidencjonowania systemów i przechowywania kopii zabezpieczających bazy danych, a także ogólnych warunków umów o udostępnianie tych baz. (Dz. U. z dnia 30 lipca 2001 r.) U mnie w Łodzi jest to kwestia kilku(3-4) dni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/41591-geodezja-przepisy/#findComment-846108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
t f k 06.10.2005 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROZWOJU REGIONALNEGO I BUDOWNICTWA z dnia 16 lipca 2001 r. w sprawie zgłaszania prac geodezyjnych (...) § 9. 1. Dokumentacja przekazywana do zasobu podlega kontroli w zakresie: 1) przestrzegania zasad wykonywania prac, 2) osiągnięcia wymaganych dokładności, 3) zgodności opracowania ze standardami technicznymi dotyczącymi geodezji, kartografii oraz krajowego systemu informacji o terenie, 4) zgodności opracowania z ustaleniami, o których mowa w § 5 ust. 5, 5) spójności topologicznej informacji dostarczanej przez wykonawcę z informacjami uzyskanymi z ośrodka w trakcie realizacji pracy, 6) kompletności przekazywanych materiałów. 2. W przypadkach prac, o których mowa w § 8 pkt 1, kontrola obejmuje także sprawdzenie prawidłowości wykonania kartowania i prac kreślarskich na mapie zasadniczej. 3. Czynności kontroli dokonują osoby posiadające uprawnienia zawodowe do wykonywania samodzielnych funkcji w dziedzinie geodezji i kartografii, o których mowa w art. 43 ustawy, w zakresach odpowiadających zakresom kontrolowanych opracowań, upoważnione przez organy, o których mowa w art. 40 ust. 3 ustawy. 4. Czynności kontroli wykonywane są niezwłocznie, nie później jednak niż w terminie 6 dni roboczych od dnia złożenia dokumentacji do kontroli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/41591-geodezja-przepisy/#findComment-846237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darks 12.10.2005 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 Znalazłem to rozporządzenie. Dzięki Tylko w moim przypadku prawo sobie a życie sobie. Dokumenty zostały złożone do kontroli dokładnie 13 dni roboczych temu. W międzyczasie złożyłem jako osoba, której nieruchomości dotyczy problem, dwa pisma. Nieustannie uzyskuje odpowiedź: pracujemy ale nie wiemy kiedy będzie gotowe, niech się geodeta dowiaduje. Mija właśnie 3 tydzień, jest coraz zimniej a ja nie mogę podłączyć gazu Jestem ciekawy jak to wygląda w innych rejonach kraju, bo w Łodzi, jak już wiemy to kwestia 3-4 dni. Właściwie to nie wiem co już robić, czy pisac do starosty, geodeta też jest bezradny Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/41591-geodezja-przepisy/#findComment-853490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts