Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szukam przepisu z wrzesniowego Twojego Stylu


ciku

Recommended Posts

Ciku - nie wiem czy o taki Ci chodzilo - ale ten znalazlam w kuchni polskiej :

 

1 kg grzybów,

20 dkg soli.

 

 

Sposób przyrządzenia:

Wodę zagotować z 5 dkg soli, wrzucić grzyby i gotować 10 min. od chwili wrzenia. Wyrzucić na sito, przelać zimną wodą. Ścisło ułożyć w słoju. Zagotować 1 l wody z 15 dkg soli, ostudzić i zalać grzyby. Przykryć i obciążyć. Kiedy grzyby opadną, obgotować następne i dołożyć, przykryć. Przechowywać w chłodnym miejscu.

 

smacznego :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 litr wody. 1 łyżka soli, 0.5 kg grzybów leśnych

Grzyby umyć i gotować w wodzie przez ok. 30 minut. Odsączyć. Zagotować roztwór wody z solą. Odsączone grzyby włożyć do wyparzonego słoika i zalać lekko przestudzonym słonym roztworem. Pasteryzować przez 30 minut. Do słoika można włożyć trawę żubrówkę, co lekko wyostrzy smak grzybów. Tak przygotowane grzyby zachowują swój naturalny smak.

 

To jest przepis z wrześniowego Twojego Stylu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rrmi...pierwsze słyszę o tych siwkach. Czy to produkt polski czy tutejszy?

one wygladaj jak siwki , nie sa to polskie grzyby , na pewno nie sa to siwki , tak wogole to nie wiem co to jest , ale moga byc , zyje jeszcze :D

Sa w malych puszkach , bardzo tanie , po ok 70 centow , w kazdym Shop Rite . Robie je tez ze smietana .

A Ty jakie masz grzyby i skad? :o

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...