Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przechować trytomę i obrazki włoskie...

robinia

Recommended Posts

Do tego celu najlepsza jest piwnica. (to wyższość domów z nieogrzewaną piwnicą :wink: ). Możesz je wykopać przesuszyć trochę i włożyć do worków jutowych, powiesić w piwnicy dzie stała wilgotność i gdzie temp. ok. 5 stopni. Możesz po wykopaniu też wsadzić do donic, i razem z ziemią przechowywać ograniczając podlewanie do min. Ale ciągle konieczne jest chłodne miesce, w miarę przewiewne.

• 2 weeks później...
Dla trytomy trzeba przygotować ciepłe słoneczne stanowisko,szkodliwy jest nadmiar wilgoci zimą,zabezpieczyć trzeba korzenie i rozetę liściową,unikając materiałów nieprzewiewnych np. folii,najlepsza jest gruba warstwa kory lub torfu.Nigdy nie spotkałam się dotąd z przechowywaniem trytomy zimą w pomieszczeniu ! żadna literatura a i praktyka tego nie zaleca. :roll:

Dla trytomy trzeba przygotować ciepłe słoneczne stanowisko,szkodliwy jest nadmiar wilgoci zimą,zabezpieczyć trzeba korzenie i rozetę liściową,unikając materiałów nieprzewiewnych np. folii,najlepsza jest gruba warstwa kory lub torfu.Nigdy nie spotkałam się dotąd z przechowywaniem trytomy zimą w pomieszczeniu ! żadna literatura a i praktyka tego nie zaleca. :roll:

A u mnie górka i wiatr, a może jeszcze coś :o w każdym razie taka metoda okazała się najlepsza. Co prawda co roku kombinuję z coraz większymi donicami :cry: . Wierzę Tobie i zrobię eksperyment część zostawię w gruncie a część przechowam w piwnicy. Wiosną zamelduję o efektach.

A i jeszcze jedno podobno trzeba im zawiązywać liście na zimę żeby się nie gromadziła woda, nigdy tego nie robiłam, może to przyczyna wymarzania?