AxLe 05.10.2005 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Ogrzewanie piecem na eko-groszek i podłogówka czy tak można zrobić , czy to działa i czy to ma sens. Szukałem trochę w wynikach, ale nic konkretnego nie znalazłem. Jeżeli ktoś ma taki system i chciałby się podzielić swoimi spostrzeżeniami to z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 05.10.2005 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Mi w tym tygodniu kończą właśnie robić taki MIS - piec Viadrus + normalne kaloryfery + w kilku miejscach podłogówka. Mam nadzieję że to sie sprawdzi. Mój znajomy ma taki układ od ponad roku i wszystko jest OK. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AxLe 05.10.2005 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Napisz proszę czy taką samą temp. zasilane są keloryfery i podłogówka, czy ten Twój piec osobno rozdziela wodę na grzejniki i podłogę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 05.10.2005 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Podłogówkę można podłączyć do każdego rodzaju kotła a temperatura zasilania jest niższa niż zasilanie grzejników ( w większości przypadków) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 05.10.2005 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Podłogówkę można podłączyć do każdego rodzaju kotła a temperatura zasilania jest niższa niż zasilanie grzejników ( w większości przypadków) zgadzam sie można przy zastosowaniu odpowiednich urządzeń w kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polanka 06.10.2005 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Napisz proszę czy taką samą temp. zasilane są keloryfery i podłogówka, czy ten Twój piec osobno rozdziela wodę na grzejniki i podłogę . nie piec tylko zawór mieszający. Ja mam piec na ekogroszek, zasilający zbiornik CWU i dalej przez zawór mieszający czterodrogowy idzie do instalacji CO gdzie jest podłogówka i grzejniki. Działa. W tej chwili grzejniki są wyłączone i piec zasila tylko CWU i podłogówkę. Podłogówka ma swoją pompę i zawór termostatyczny który steruje. Grzejniki mają drugą pompę która jest sterowana przez sterownik umieszczony w domu. Działa to od roku. Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AxLe 06.10.2005 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Dzięki wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafibor 06.10.2005 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Działa to od roku. powiedz mi jakiej wielkosci jest Twój dom i orientacyjnie ile kosztowała Cię taka instalacja, ja tez sie zastanawiam nad ogrzewaniem domku około 140m ekogroszkiem właśnie z ogrzewaniem podłogowym - do końca nie jestem jeszcze przekonany do tej formyogrzewania czy kaloryfery są niezbędne???? bo moze wystarczy tylko samo podłogowe??? mam zamiar też zainstalwać kominek ale płaszcza wodnego chyba nie da sie wykorzystac do ogrzewanai podłogowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafibor 06.10.2005 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Działa to od roku. powiedz mi jakiej wielkosci jest Twój dom i orientacyjnie ile kosztowała Cię taka instalacja, ja tez sie zastanawiam nad ogrzewaniem domku około 140m ekogroszkiem właśnie z ogrzewaniem podłogowym - do końca nie jestem jeszcze przekonany do tej formyogrzewania czy kaloryfery są niezbędne???? bo moze wystarczy tylko samo podłogowe??? mam zamiar też zainstalwać kominek ale płaszcza wodnego chyba nie da sie wykorzystac do ogrzewanai podłogowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 07.10.2005 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 Układ ekogroszek + sama podłogówka będzie się sprawdzał znakomicie.U siebie mam grzejniki w pokojach i podłogówkę w pozostałych pomieszczeniach. Ciepło jest rozdzielane do CWU i CO przez zawór mieszający. Na rozdzielaczach są zamontowane termostaty które ograniczają temp. wody w obiegach pokojowych. Działa i teraz wszędzie bym dawał tylko podłogówkę ale w takim układzie jak pisał polanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polanka 07.10.2005 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 Działa to od roku. powiedz mi jakiej wielkosci jest Twój dom i orientacyjnie ile kosztowała Cię taka instalacja Mam 110 m2. Całość instalacji wodnej i CO, z piecem i grzejnikami wyniosło ok. 19 tys. To było półtora roku temu. Mam podłogówkę w wiatrołapie, kuchni i łazienkach, reszta grzejniki. Przez ubiegłą zimę poszło mi 4 tony groszku. Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts