Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie piecem na eko-groszek i podłogówka

AxLe

Recommended Posts

Napisz proszę czy taką samą temp. zasilane są keloryfery i podłogówka, czy ten Twój piec osobno rozdziela wodę na grzejniki i podłogę .

nie piec tylko zawór mieszający.

Ja mam piec na ekogroszek, zasilający zbiornik CWU i dalej przez zawór mieszający czterodrogowy idzie do instalacji CO gdzie jest podłogówka i grzejniki. Działa. W tej chwili grzejniki są wyłączone i piec zasila tylko CWU i podłogówkę.

Podłogówka ma swoją pompę i zawór termostatyczny który steruje.

Grzejniki mają drugą pompę która jest sterowana przez sterownik umieszczony w domu.

Działa to od roku.

Grzegorz

Działa to od roku.

powiedz mi jakiej wielkosci jest Twój dom i orientacyjnie ile kosztowała Cię taka instalacja, ja tez sie zastanawiam nad ogrzewaniem domku około 140m ekogroszkiem właśnie z ogrzewaniem podłogowym - do końca nie jestem jeszcze przekonany do tej formyogrzewania czy kaloryfery są niezbędne???? bo moze wystarczy tylko samo podłogowe??? mam zamiar też zainstalwać kominek ale płaszcza wodnego chyba nie da sie wykorzystac do ogrzewanai podłogowego

Działa to od roku.

powiedz mi jakiej wielkosci jest Twój dom i orientacyjnie ile kosztowała Cię taka instalacja, ja tez sie zastanawiam nad ogrzewaniem domku około 140m ekogroszkiem właśnie z ogrzewaniem podłogowym - do końca nie jestem jeszcze przekonany do tej formyogrzewania czy kaloryfery są niezbędne???? bo moze wystarczy tylko samo podłogowe??? mam zamiar też zainstalwać kominek ale płaszcza wodnego chyba nie da sie wykorzystac do ogrzewanai podłogowego

Układ ekogroszek + sama podłogówka będzie się sprawdzał znakomicie.

U siebie mam grzejniki w pokojach i podłogówkę w pozostałych pomieszczeniach.

Ciepło jest rozdzielane do CWU i CO przez zawór mieszający. Na rozdzielaczach są zamontowane termostaty które ograniczają temp. wody w obiegach pokojowych.

Działa i teraz wszędzie bym dawał tylko podłogówkę ale w takim układzie jak pisał polanka

Działa to od roku.

powiedz mi jakiej wielkosci jest Twój dom i orientacyjnie ile kosztowała Cię taka instalacja

Mam 110 m2.

Całość instalacji wodnej i CO, z piecem i grzejnikami wyniosło ok. 19 tys.

To było półtora roku temu.

Mam podłogówkę w wiatrołapie, kuchni i łazienkach, reszta grzejniki.

Przez ubiegłą zimę poszło mi 4 tony groszku.

Grzegorz