Richard_S 05.10.2005 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Witam! Czy ktoś mógłby doradzić mi z czego najlepiej wybudowac piętro / poddasze użytkowe na parterowym domku?? Mam parterowy segment i chcialbym na tym postawic ok 1m scianki kolankowej, a następnie skos dachu. Parter jest z materialu zwanego dawniej (wg projektu z roku 1973) "Cegła Żerańska", a tak prawde mówiąc jest to element prefabrykowany, z jakiego budowane były bloki z wielkiej plyty.. Strasznie to twarde jak sie wierci w tym dziure.. ściany główne mają 40 cm szerokości... Chcialbym aby moje piętro/poddasze było lekkie i cieple... gdyż nie do końca mam zaufanie do fundamentów tego parterowego budynku (widziałem ze ławy są.. ale max na 10 cm wystające z linii fundamentu i obawiam się ze to za mało.) Co polecacie?? Z góry dzięki za odpowiedzi PS I jeszcze jedno.. Co będize lepsze na dach?? Blachodachówka czy dach z takich kawałków papy ( o sie chyba nazywa gont bitumiczny) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 06.10.2005 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Musisz pogadać z architektem, a właściwie konstruktorem, który policzy wytrzymałość fundamentów i istniejących ścian i z tego wyjdzie z czego zrobić ściany, dach, a przede wszystkim strop.ściany możesz zrobić z np. bloczków gazobetonowych. Działowe: gips-karton+wełna. Blacha i gonty bitumiczne też są lekkie.Ale o wszystkim musi zdecydować architekt, bo to spora przebudowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaR 06.10.2005 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Witam! Czy ktoś mógłby doradzić mi z czego najlepiej wybudowac piętro / poddasze użytkowe na parterowym domku?? Mam parterowy segment i chcialbym na tym postawic ok 1m scianki kolankowej, a następnie skos dachu. Parter jest z materialu zwanego dawniej (wg projektu z roku 1973) "Cegła Żerańska", a tak prawde mówiąc jest to element prefabrykowany, z jakiego budowane były bloki z wielkiej plyty.. Strasznie to twarde jak sie wierci w tym dziure.. ściany główne mają 40 cm szerokości... Chcialbym aby moje piętro/poddasze było lekkie i cieple... gdyż nie do końca mam zaufanie do fundamentów tego parterowego budynku (widziałem ze ławy są.. ale max na 10 cm wystające z linii fundamentu i obawiam się ze to za mało.) Co polecacie?? Z góry dzięki za odpowiedzi PS I jeszcze jedno.. Co będize lepsze na dach?? Blachodachówka czy dach z takich kawałków papy ( o sie chyba nazywa gont bitumiczny) Pozdrawiam. Witam, jezeli chodzi o ścianki działowe na poddaszu mamy z cegły, a na dole gazobeton(suporex). A dach : trudne pytanie, to zalezy od Ciebie co wybierzesz. My np. wybralismy Gont Bitumiczny (Ikopal), blachodachówka odpadła ,że wzgledu na okropny odgłos na poddaszu(strzelanie z karabinu maszynowego)w czasie opadów deszczu.I niestety co kilka lat trzeba ja malować(blachę) Pozdrawiam KasiaR P.S. jezeli zdecydujesz sie na cegłe , moge podac Ci namiary na priva na bardzo ładna i dobra cegłe po baaardzo atrakcyjnej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Richard_S 06.10.2005 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Dzięki za odpowiedź ale chodziło mi bardziej o scianke kolankowa... Ty piszesz ( i widac to na zdjeciach) o sciankach działowych Scianki działowe chce zrobic z plyt GK, bo pewnie bede je kiedys przerabial.. ( no moze czesc scian zrobie jednak z cegiel) Swoja droga.. rzeczywiscie ladna ta cegla... Chetnie dowiem sie gdzie i za ile kupilas Pozdroooo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts