uzytkownik73467 05.10.2005 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Przez całe lato szukałem wykonawcy na wstawienie okien w domku parterowym. Problem z jego znalezieniem polegał na tym, że trzeba było poszerzać otwór wyjścia na taras z 0,9 do 2,5m a to znaczy, że trzeba wmurować belkę nadproża, która przejmie ciężar sufitu (planuję dobudowę piętra). Wreszcie się znalazł facet robiący okna i podejmuje się zrobić nadproże ("wiele razy to robili"), który jednak tak zrobił, że belka "figuruje" owszem ale 4 cm pod sufitem (nad nią jest zaprawa cementowa). Wg niektórych sufit moze pęknąć. Do rzeczy:Zna ktoś może firmę Profi Plast z Łodzi (ma oddział w Warszawie na Jelonkach). Biorą okna z Radomia z firmy MAR TRAX (obecnie TRAXX). Zastanawia mnie to, ze wzmocnienia wewnątrz profili są o przekroju w kształcie "L" (okna Gealan 6cio komorowe) a w samej firmie Gealan nie zalecają takiego wzmocnienia tylko w kształcie "U" lub "O". Handlowiec obiecał, że załatwi by te wzmocnienia były jak trzeba ale teraz (po tej belce nadprożowej) to już mu nie wierzę. Co byście zrobili na moim miejscu? Nadmienię, ze dałem już zaliczkę. Kwota jest spora (dla mnie b. duża) bo jest 6 okien i rolety zewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 06.10.2005 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 ...rozumiem, że po wykonaniu nowego nadproża, powstała 4 cm szczelina?...a jaka jest konstrukcja stropu, co z istniejacym wieńcem ?PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uzytkownik73467 06.10.2005 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Nie powstała tylko tak zrobili "po prostu". Mam wrażenie że robili to pierwszy raz i nie bardzo wiedzą po co ta belka jest (ja też nie wiedziałem dopóki znajomy fachowiec nie wyjaśnił mi że to podtrzymuje płytę w tym przypadku sufitu i powinno być maksymalnie dobite do sufitu i leżeć na ścianie na d wyciętym otworem). Nistety ten fachowiec jest daleko stąd. O wieńcu nic nie wiem (szkoda że mnie nie było gdy to robili). Wycięli po lewej i prawej stronie otworu oknowego 18 cm na belkę i wstawili belkę 14 cm, która leży na tym wycięciu (na szczęście na betonie a nie np. na ociepleniu Jak położyli belkę to zostało na górze 4 cm luzu, który zachlapali zaprawą. Ja wierciłem otwór na przewód do lampy zewnętrznej i wiertło przeszło bez oporu jak przez styropian. Pomyślałem trochę, potwierdziłem moje obawy i teraz wiem, że sfajdali robotę. Co to ten wieniec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 06.10.2005 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Co to ten wieniec? W skrócie belka przejmująca głównie siły rozciągające, usztywniająca ściany w obrysie - taka "ramka" mówiąc po prostu - w obecnych czasach wieniec jes nieodzowny właściwie (ściany murowane oczywiście) dawniej ściany były dużo bardziej sztywne więc bez wieńca się obchodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 06.10.2005 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 ...ale jaka jest konstrukcja stropu ?...i dlaczego uważasz, że sufit może pękać, przecież w czasie prac nie pojawiły się zarysowania ?J ...a to, że robota zrobiona niechlujnie to oczywiste ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uzytkownik73467 06.10.2005 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Mam zamiar dobudować piętro. Wtedy jak mniemam będzie większy nacisk na płytę stanowiącą dzisiejszy sufit. W ścianie 2,5 metrowy otwór będzie potencjalnie miejscem, gdzie płyta sufitu się ugnie i pęknie.Belka miała przed tym uchronić ale skoro jest 4 cm poniżej sufitu to moim zdaniem nic nie da (atrapa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts