Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym wykończyć komin systenowy ponad dachem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Troche namieszalem swoim postem widze - ja: tomek_2 choc z tego samego rejonu, to nie ta sama osoba co tomek_lodz :) Ja nie mam komina systemowego, mam za to 2 duze kominy zwykle ( w kazdym po 5 szybow), wymurowane z klinkieru i te wlasnie nieszczesne budowle musze czyms oblozyc, z powodow opisanych kilka postow wyzej.

tomek_lodz ja mam kominy systemowe, na wysokosci dachu mam opaske betonowa, a na tym mam polowke klinkieru.

Wyglada to mniej wiecej tak, jak na zdjeciu -ivy- - jak chcesz zobaczyc osobiscie - zapraszam.

Fachowcow, ktorzy namawiaja na plytki - napraw. Budowanie z klilnkieru jest prawdopodobnie duzo bardziej praco- i czasochlonne, z tego, co widzialem u siebie.

W przypadku kominow budowanych z cegly przejscie na klinkier ponad poziom dachu nie powinno byc (IMHO) problemem. Oczywiscie poza ww. czasem i pracochlonnoscia.

To pokrycie to gont papowy firmy ISOLA. Jest imitacjš łupka. Odradzałbym stosowanie tego materiału na boki komina. Za te same pienišdze można kupić płytki włóknocementowe tzw. Struktonit firmy EURONIT dadzš znacznie lepszy efekt, majš znacznie większš trwałoœć, wybór koloru i wyglšdajš jak prawdziwy łupek. Montuj je na pełne deskowanie a nie na płytę OSB. Pozdrawiam.

Łaty i deski oczywiœcie zaimpregnowane. W gruboœci łat można zastosować wełnę w celu ocieplenia komina. Deski można osłonić foliš wysokoparoprzepuszczalnš. Stosuje się deski dla tego, że w czasie przybijania płytek powierzchnia drga i mogłyby się uszkodzić płytki wczeœniej przybite a deski nie przenoszš drgań na całej powierzchni. Pozdrawiam.

• 10 months później...
  • 6 months później...