Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym wykończyć komin systenowy ponad dachem

Recommended Posts

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 year później...

i ja się dołączę. mam komin systemowy i nie bardzo wiem jak i czym go wykończyć. Najpierw chciałem płytkami no ale odradzono mi z powodu problemów z odpadaniem i montażem opierzenia dachu. Doradzono klinkier. I tu pytanie, skoro komin systemowy to czy musi być cegła pełna? Pomyślałem aby zrobić tak:

Pociągnąć ceramikę do góry z ociepleniem a to wszystko obmurować cegłą prefabrykowaną a pełną tylko na ostatnią wartę.

Czy to rozwiązanie może b, czy jest ok??

W przypadku naklejenia płytek na komin systemowy nie ma możliwości szczelnego wykonania obróbki blacharskiej. Komin systemowy powinie być obmurowany cegłą na tzw. "3" i otynkowany lub oklejony styropianem grubości 3 cm i zaciągnięty klejem na siatce. Na tak wykonany komin można nalepić płytki. Pozdrawiam.

Podciągam temat. Co to znaczy na "3"??

Mam trzy kominy. Jeden murowany z cegły - tu nie mam wątpliwości - cegła klinkierowa pełna.

Natomiast dwa mam systemowe - jeden do kominka, drugi wentylacyjny.

Czy, nawiązując do Pana postu, mam je obłożyć cegłą pełną i na to tynk i płytka klinkierowa??

Jak wykończyć te dwa, aby było "no problem" i bez drenażu kieszeni :-)

Mam systemowe i poszło tak :

styrpian 5cm klej/siatka/ tynk akryl- jednak za najbardziej istotne w takim przypadku uważam to że należy to robić jeszcze na etapie konstrukcji dachu (przed folią a juznapewno przed dachówką/blachą) - po prostu jest człowiek spokojny o pokrycie bo wiadomo klej, tynk fachoweic ... moze to źle wpłynać na powierzchnię dachu :)

A na sam szczyt ...

Polecam na kominki wentylacyjne kiedy nie ma możliwości zrobienia kratki przelowotwej - deflrktor ale nie metalowy a bardzo ładny z tworzywa a w zasadzie laminatu poliestrowo - szklanego, typy Zefir lub Bora w dowolnym kolorze - nabyłem to to i baaardzo misie podoba na kominie :):) - sąsiadom zresztą też juz zamówili co niektózy i bedą zminiać rury z blachy :) (http://www.uniwersal.com.pl)

• 2 weeks później...
Mam systemowe i poszło tak :

styrpian 5cm klej/siatka/ tynk akryl- jednak za najbardziej istotne w takim przypadku uważam to że należy to robić jeszcze na etapie konstrukcji dachu (przed folią a juznapewno przed dachówką/blachą) - po prostu jest człowiek spokojny o pokrycie bo wiadomo klej, tynk fachoweic ... moze to źle wpłynać na powierzchnię dachu :)

No ja niestety (?) mam już pokryty dach dachówką cementową, a komin na razie tylko obłożony wełną i pokryty siatką i klejem. Majster powiedział, że ze względu na pogodę (co chwilę pada) nie da się teraz pokryć go tynkiem mozaikowym... Zastanawiam się właśnie w jaki sposób oni otynkują te kominy, żeby nie ubrudzić dachówki...

I druga rzecz: ponieważ na razie jest tylko siatka i klej, a pogoda jaka jest każdy widzi, to ta wełna na kominie na pewno już zamokła (jak mi powiedział majster - klej przepuszcza wodę). Czy ona sama wyschnie jak będzie kilka dni słońca i można wtedy bez problemu kłaść tynk mozaikowy?

• 1 year później...

Oglądaliśmy wczoraj klinkier i pan sprzedawca powiedział nam że możemy nie wylewać płyty, tylko od dachu pociągnąć klinkierem komin zamiast kształtek - mamy kominy systemowe. Czy to dobre rozwiązanie? Początkowo myśleliśmy o wylaniu płyny lub obudowaniu od stropu komina cegłą zwykłą a ponad dachem klinkierem.

Aha, czy murować klinkier trzeba w całości na zaprawie do klinkieru czy można na zaprawie cementowej a potem tylko zaspoinować tą barwną już zaprawą?

Którego producenta klinkieru polecacie?

Gość Konto usunięte_12*
Zainteresowała mnie metoda wykańczania komina systemowego płytkami Struktonit.

Witam,

Piszę o tym w skrócie jak to wykonałem u siebie w temacie "Budowa komina?"

Pozdr.

Gość Konto usunięte_12*
Nie rozumiem, dlaczego twierdzicie,ze płytki klinkierowe będą odpadać? Skąd takie myślenie?

Witam,

To nie "myślenie". Takie są FAKTY (już niejednemu obleciały). Każdy komin (również systemowy) "pracuje". Raz jest ciepły, raz zimny. Działa na niego to słońce, to deszcz, to mróz. Żadne KLEJONE płytki na dłuższą metę takiej katorgi nie wytrzymują.

Pozdr.

• 2 weeks później...
Ja też zastanawiam się nad sposobem wykończenia komina. Myślałem o obmurowaniu cegłami połówkowymi z klinkieru ale nie mogę nigdzie znaleźć pełnych połówek.

Czy ktoś wie czy mozna gdzieś takie znaleźć? Czy też wszyscy używają całej cegły?

Cegieł połówek pełnych niema, można zwykłe ciąć na pół.

Jesli komin systemowy dobrze odizolujemy od wody tz. wykonamy izolacje, np płynną folią a dopiero później bedziemy kleic plytki na dobrym elastycznym kleju to nic nie powinno odpadać

• 4 months później...
witam, włączę się w temat :) my jesteśmy na chwilę przed robieniem dachu, no i zastanawiamy się nad kominem. Spodobałnam się pomysł - podpatrzony gdzies tu na forum muratora - obłożenie komina blachą tytanowo-cynkową http://www.e-dach.pl/systemy,kominowe,Pomysly_na_komin,9474.html Czy ktoś z Was słyszał o takim obiciu kominów, czy ktoś moze doradzić jak obić kominy systemowe taką blachą? Czy komin musi być otynkowany i ocieplony przedtem? :roll:

• 3 months później...