mapan 31.03.2008 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Czy do obmurowania komina stosowaliście cegłę pełną, czy perforowaną i o jakich wymiarach? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.ZABA. 06.04.2008 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 Czy mozecie mi pomoc naprawic partactwo w wykonczeniu komina systemowego? Pisze o tym w watku: http://forum.muratordom.pl/post2441979.htm#2441979 Z gory dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaiwojtek 12.06.2009 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2009 i ja się dołączę. mam komin systemowy i nie bardzo wiem jak i czym go wykończyć. Najpierw chciałem płytkami no ale odradzono mi z powodu problemów z odpadaniem i montażem opierzenia dachu. Doradzono klinkier. I tu pytanie, skoro komin systemowy to czy musi być cegła pełna? Pomyślałem aby zrobić tak: Pociągnąć ceramikę do góry z ociepleniem a to wszystko obmurować cegłą prefabrykowaną a pełną tylko na ostatnią wartę. Czy to rozwiązanie może b, czy jest ok?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 13.06.2009 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Nie rozumiem co ludzi pcha do tego dziurawego klinkieru?! Jakie to oszczędności?!!! Jak nie chcesz mieć kłopotów to tylko pełna cegła i pełna fuga! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 13.06.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 Ja moje Schiedle będę wykańczał tynkiem mozaikowym. Tzn. 1. Wełna mineralna 3 mm2. Siatka i klej3. Podkład4. Tynk mozaikowy Mam nadzieję, że to się będzie trzymało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 13.06.2009 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2009 W przypadku naklejenia płytek na komin systemowy nie ma możliwości szczelnego wykonania obróbki blacharskiej. Komin systemowy powinie być obmurowany cegłą na tzw. "3" i otynkowany lub oklejony styropianem grubości 3 cm i zaciągnięty klejem na siatce. Na tak wykonany komin można nalepić płytki. Pozdrawiam. Podciągam temat. Co to znaczy na "3"?? Mam trzy kominy. Jeden murowany z cegły - tu nie mam wątpliwości - cegła klinkierowa pełna. Natomiast dwa mam systemowe - jeden do kominka, drugi wentylacyjny. Czy, nawiązując do Pana postu, mam je obłożyć cegłą pełną i na to tynk i płytka klinkierowa?? Jak wykończyć te dwa, aby było "no problem" i bez drenażu kieszeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 14.06.2009 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2009 Typowa cegła ma wymiary 6x12x24 miałem na myśli 6 czyli na tzw. "6". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_73 15.06.2009 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2009 Mam systemowe i poszło tak : styrpian 5cm klej/siatka/ tynk akryl- jednak za najbardziej istotne w takim przypadku uważam to że należy to robić jeszcze na etapie konstrukcji dachu (przed folią a juznapewno przed dachówką/blachą) - po prostu jest człowiek spokojny o pokrycie bo wiadomo klej, tynk fachoweic ... moze to źle wpłynać na powierzchnię dachu A na sam szczyt ... Polecam na kominki wentylacyjne kiedy nie ma możliwości zrobienia kratki przelowotwej - deflrktor ale nie metalowy a bardzo ładny z tworzywa a w zasadzie laminatu poliestrowo - szklanego, typy Zefir lub Bora w dowolnym kolorze - nabyłem to to i baaardzo misie podoba na kominie :) - sąsiadom zresztą też juz zamówili co niektózy i bedą zminiać rury z blachy (http://www.uniwersal.com.pl) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaiwojtek 23.06.2009 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 a ja mam problem ze znalezieniem płyty wsporczej pod klinkier. producent komina nie robi na zamówienie, posiada tylko jeden rodzaj który mi nie pasuje. planuje obmurować klinkierem połówkowym.gdzie znaleść kogoś kto takie płyty robi lub gotowa płytę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.06.2009 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Taką płytę wylewa sobie murarz szalując komin systemowy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 24.06.2009 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Mam systemowe i poszło tak : styrpian 5cm klej/siatka/ tynk akryl- jednak za najbardziej istotne w takim przypadku uważam to że należy to robić jeszcze na etapie konstrukcji dachu (przed folią a juznapewno przed dachówką/blachą) - po prostu jest człowiek spokojny o pokrycie bo wiadomo klej, tynk fachoweic ... moze to źle wpłynać na powierzchnię dachu No ja niestety (?) mam już pokryty dach dachówką cementową, a komin na razie tylko obłożony wełną i pokryty siatką i klejem. Majster powiedział, że ze względu na pogodę (co chwilę pada) nie da się teraz pokryć go tynkiem mozaikowym... Zastanawiam się właśnie w jaki sposób oni otynkują te kominy, żeby nie ubrudzić dachówki... I druga rzecz: ponieważ na razie jest tylko siatka i klej, a pogoda jaka jest każdy widzi, to ta wełna na kominie na pewno już zamokła (jak mi powiedział majster - klej przepuszcza wodę). Czy ona sama wyschnie jak będzie kilka dni słońca i można wtedy bez problemu kłaść tynk mozaikowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdżi1719504772 25.06.2009 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 U mnie kominy systemowe Schiedel obłożone od dołu do góry Ytong'iem (5); tynk mozaikowy.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aro_32 06.07.2010 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Zainteresowała mnie metoda wykańczania komina systemowego płytkami Struktonit. Jak wykonuje się odeskowanie na tym kominie, bo nie łapię? Płytki mocuje się na deskach ale do czego deski, bo rozumiem że pustak z komina za cienki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 06.07.2010 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Nie rozumiem, dlaczego twierdzicie,ze płytki klinkierowe będą odpadać? Skąd takie myślenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julies 07.07.2010 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Oglądaliśmy wczoraj klinkier i pan sprzedawca powiedział nam że możemy nie wylewać płyty, tylko od dachu pociągnąć klinkierem komin zamiast kształtek - mamy kominy systemowe. Czy to dobre rozwiązanie? Początkowo myśleliśmy o wylaniu płyny lub obudowaniu od stropu komina cegłą zwykłą a ponad dachem klinkierem. Aha, czy murować klinkier trzeba w całości na zaprawie do klinkieru czy można na zaprawie cementowej a potem tylko zaspoinować tą barwną już zaprawą? Którego producenta klinkieru polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 08.07.2010 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Zainteresowała mnie metoda wykańczania komina systemowego płytkami Struktonit. Witam, Piszę o tym w skrócie jak to wykonałem u siebie w temacie "Budowa komina?" Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 08.07.2010 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2010 Nie rozumiem, dlaczego twierdzicie,ze płytki klinkierowe będą odpadać? Skąd takie myślenie? Witam, To nie "myślenie". Takie są FAKTY (już niejednemu obleciały). Każdy komin (również systemowy) "pracuje". Raz jest ciepły, raz zimny. Działa na niego to słońce, to deszcz, to mróz. Żadne KLEJONE płytki na dłuższą metę takiej katorgi nie wytrzymują. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwymiki 20.07.2010 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Ja też zastanawiam się nad sposobem wykończenia komina. Myślałem o obmurowaniu cegłami połówkowymi z klinkieru ale nie mogę nigdzie znaleźć pełnych połówek. Czy ktoś wie czy mozna gdzieś takie znaleźć? Czy też wszyscy używają całej cegły? Cegieł połówek pełnych niema, można zwykłe ciąć na pół. Jesli komin systemowy dobrze odizolujemy od wody tz. wykonamy izolacje, np płynną folią a dopiero później bedziemy kleic plytki na dobrym elastycznym kleju to nic nie powinno odpadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bedki 29.11.2010 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 witam, włączę się w temat my jesteśmy na chwilę przed robieniem dachu, no i zastanawiamy się nad kominem. Spodobałnam się pomysł - podpatrzony gdzies tu na forum muratora - obłożenie komina blachą tytanowo-cynkową http://www.e-dach.pl/systemy,kominowe,Pomysly_na_komin,9474.html Czy ktoś z Was słyszał o takim obiciu kominów, czy ktoś moze doradzić jak obić kominy systemowe taką blachą? Czy komin musi być otynkowany i ocieplony przedtem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anad65 12.03.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2011 Będę murowac komin ponad dachem cegłą klinkierową pełną . Czy trzeba murowac specjalną zaprawą do klinkieru , czy też można dodac jakiś barwnik do zwykłej zaprawy betonowej i tak murowac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts