Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak napelniac grzejniki, by ich nie zapowietrzyc?

tomek_2

Recommended Posts

Grzejniki dolnozasilane. Hydraulik instruowal mnie, ze nalezy zamknac zawor na zasilaniu i odkrecic powrotny, nastepnie b. wolno napuszczac wode zaworem powrotnym i w czasie tej operacji na chwile otworzyc zawor zasilajacy, zeby odpowietrzyc grzejnik. Przez caly czas oczywiscie otwarty odpowietrznik na grzejniku. Dopiero po pojawieniu sie wody na wylocie odpowietrznika odkrecamy zawor zasilajacy i powinno byc OK. Czy mozecie to skomentowac i ew. skorygowac?

A czy hydraulik nie byl laskaw zamontowac odpowietrznika automatycznego na rozdzielaczu???

Ja takowy mam zarowno na zasilaniu jak i powrocie.

Sam robilem instalacje i czekalem z duza niecierpliwoscia co sie bedzie dzialao jak napelnie instalacje woda no i oczywiscie jak zacznie dzialac.

Bylem mile zaskoczony kiedy naposcilem wode do instalacji CO uslyszalem tylko syk powietrza na automatach i nastepnie sie zatrzymaly. Zadnych kombinacji do tych ktore zalecil Ci twoj fachowiec

Nawet nie musialem odpowietrzac grzejnikow (sa z malym spadkiem)

A tak wogole to nie powinien On pierwszy napelnic tej instalacji?

No a czemu hydraulik nie napełnił grzejników. grzejniki to jedno a piec też trzebanapełnić wodą przed uruchomieniem.

Jeśli na rozdzielaczach masz automatyczne odpowietrzniki to spoko. Tak jak piszesz. Jak ciśnienie w instalacji podniesie się do około 1 na piecu to trzeba i tak iść do każdego grzejnika i go odpowietrzyć.