Vondraczek 05.10.2005 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Kolejny temat - Zosi Samosi!! Czytając liczne wiadomości, dzienniki oraz zapytania zauważyłem, że ludki jak nie zobaczą na własne oczy to nie wiedzą jak coś zrobić. Mam z tym też problem! Po niektórych wypowiedziach (pomocy ) sam bym zgupiał. (np. Opis zrobienia giętarki do strzemion - "wbijasz 5 ucietych prętów w deche wkładasz pręt wyginasz i masz" - czyż nie proste dla tych którzy to robili A więc dla potomnych małe zdjątko pokazujące jak to wygląda: http://members.chello.pl/e.gajewska3/strzemiona.jpg Nie mam w tym długoletnich doświadczeń ale wygiełem w tym miesiącu prawie 300 strzemion - więc to działa. Mały opis: Płyta pilśniowa z wkręconymi 6 śrubami. wkładamy drut w rurke zaginamy na śrubie nr 1 wyginając na kolejnych (etap gięcia ponumerowany). 2 służy do utrzymania sprężynującego drutu. czas wyginania 1szt. - ok30 sekund. Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 05.10.2005 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Wiedzialam , ze bede to robila , ale nie bardzo moglam TO zobaczyc .Maz mial mnie nauczyc , a tak juz sama wiem .Dzieki , fajnie to pokazales Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 05.10.2005 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 Zribiłem bardzo podobny wynalazek Też działał. Tylko napisałeś płyta spilśniona? Jednak chyba decha! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vondraczek 05.10.2005 22:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 to akurat była wiurówka emitująca deche - najważniejsze jest to żeby mieć do czego przykręcić śruby, decha, płyta, blacha. Cieszę się że chodciaż komuś sie przyda!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 06.10.2005 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Mój murarz zrobił ten "przyrząd" z tego co miał pod ręką. Pięć dużych gwoździ wbił w bloczek z betonu komórkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 09.10.2005 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2005 Mój murarz zrobił ten "przyrząd" z tego co miał pod ręką. Pięć dużych gwoździ wbił w bloczek z betonu komórkowego. Trzeba sobie w życiu radzić - powiedział góral - zawiązując buta dżdżownicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekola 11.10.2005 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 U sąsiada widziałem lepszą wersję, taką z dodatkowym ramieniemdo wyginania. Chociaż też samoróbka. Może ktoś ma rysunek jak to wykonać??? D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vondraczek 11.10.2005 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 A ja też takie samo widziałem u sąsiada tylko, że jego nie było a z samego widoku i to z daleka za cholere nie wiedziałem jak to działa. Sprubuje zrobić zdjęcie jak sie uda przy najbliższej wizycie na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 11.10.2005 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 A ja mam prostsza wersje trzy sruby i kawalek rurki. Probowalismy rowniez na takiej jak opisana na poczatku watku, ale na naszej jakos latwiej sie wygina. Latwiej osiagnac ten kat prosty. Jak zrobie schemacik to wkleje, bo to naprawde proste ustrojstwo i bardzo malo miejsca zajmuje. (25x3 cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 11.10.2005 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Oto schemat ideowy:http://www.bexlab.pl/getarka.JPGCzarne kolka to sruby. U mnie przyspawane do krawedzi stalowego stolu. Czerwona linia to gety drut. Szare to rurka z podcietym jednym koncem. Wkladamy drut miedzy sruby na taka glebokosc jaka dlugosc ma miec dany bok strzemiona (mozemy sobie czymkolwiek narysowac znacznik). Wsuwamy rurke i dopasowujac ja podcieciem do sruby wyginamy kat prosty. Potem przekladamy drut tak, zeby wygiac nastepne ramie i nastepne. To ustrojstwo ma te zalete, ze jest w miare uniwersalne i mozna na nim wyginac rozne wielkosci strzemion. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vondraczek 11.10.2005 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Też dobre!! plus to lepsze kąty (co jest ważne przy wiązaniu) minus to wydłużenie czasu przez przekladanie strzemiona do kolejnego gięcia. Ale najważniejsze jest to, że można wykonać to samemu . Powodzenia wszystkim w gięciu! A tak nawiasem mówiąc powinno być takich wątków więcej - wkońcu dział zrób to sam! Po własnoręcznej wywierconej studni, "maszynie" do gięcia strzemion czas na jakiś kolejny wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talbot 12.10.2005 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 Do JoShi (przyszłego sąsiada ) Rozumiem, że rurki nie da się już przekłożyć dalej po zgięciu, tylko następne zgięcia robimu juz łapiąc za pręt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 12.10.2005 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 Do JoShi (przyszłego sąsiada ) Rozumiem, że rurki nie da się już przekłożyć dalej po zgięciu, tylko następne zgięcia robimu juz łapiąc za pręt? Rurke za kazdym razem przesuwa sie w tyl i za jej pomoca robi sie kolejne zagiecie na koncu w reku zostaje nam rurka a w drugim gotowe strzemiono. A skoro jestesmy prawie sasiadami to wpadnij, pokaze jak to dziala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talbot 13.10.2005 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 Spoko, juz to widzę. Wiesz na razie to w Dębem na moich włościach rośnie łąka, i jeszce trochę czasu upłynie do pierwszych ruchów budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 13.10.2005 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 Spoko, juz to widzę. Wiesz na razie to w Dębem na moich włościach rośnie łąka, i jeszce trochę czasu upłynie do pierwszych ruchów budowlanych. A zdradzisz w ktorych rejonach ?bo ja na poludniowym zachodzie, na samym krancu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
facio 13.10.2005 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 Oto schemat ideowy: http://www.bexlab.pl/getarka.JPG Czarne kolka to sruby. U mnie przyspawane do krawedzi stalowego stolu. Czerwona linia to gety drut. Szare to rurka z podcietym jednym koncem. Wkladamy drut miedzy sruby na taka glebokosc jaka dlugosc ma miec dany bok strzemiona (mozemy sobie czymkolwiek narysowac znacznik). Wsuwamy rurke i dopasowujac ja podcieciem do sruby wyginamy kat prosty. Potem przekladamy drut tak, zeby wygiac nastepne ramie i nastepne. To ustrojstwo ma te zalete, ze jest w miare uniwersalne i mozna na nim wyginac rozne wielkosci strzemion. troche nie qumam skoro śruby są przyspawane do stołu to jak zmienić wielkość strzemion? chyba jestem wzrokowcem i jak nie widze to błądze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vondraczek 13.10.2005 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 Z tego co ja kumam to regulacja polega na tym, że wysuwasz albo wsuwach pręt na górnej krawędzi a potem go wyginasz. Moge sie mylić ale na mój licencjacki rozum to chyba o taką regulacje chodzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talbot 14.10.2005 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2005 Do JoShi: Też na południowym, tylko że wschodzie, jakieś 1600m na wschód od przystanku kolejowego (tego drugiego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
facio 14.10.2005 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2005 Z tego co ja kumam to regulacja polega na tym, że wysuwasz albo wsuwach pręt na górnej krawędzi a potem go wyginasz. Moge sie mylić ale na mój licencjacki rozum to chyba o taką regulacje chodzi! no dobra... ale jak pręt nie znajdzie się między tymi trzema srubami bo będzie miał krótszy wymiar to też da się wygiąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vondraczek 14.10.2005 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2005 No tak jak będzie krótszy to rzeczywiście nie da go sie wygiąć dlatego ja nie spawałem tylko przykręcałem śruby. Potem jest kwestia tylko wywiercenia kolejnej dziury i ma sie kolejny wymiar!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts