JoShi 14.10.2005 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2005 troche nie qumam skoro śruby są przyspawane do stołu to jak zmienić wielkość strzemion? chyba jestem wzrokowcem i jak nie widze to błądze... Ta koncowke drutu co jest po lewej stronie mozesz bardziej wypuscic w lewo i masz dluzsze strzemiono. Tak wiec odleglosc miedzy srubami musi byc nieco krotsza niz najkrotsze strzemiono, bo to cie ogranicza. W druga strone nic cie nie ogranicza. Rysujesz sobie marker, zeby wiedziec jak daleko wypuszczac drut na lewo i jedziesz. Jesli nadal nie bedziesz tego widzial to zrobie rysunek pomocniczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
facio 14.10.2005 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2005 troche nie qumam skoro śruby są przyspawane do stołu to jak zmienić wielkość strzemion? chyba jestem wzrokowcem i jak nie widze to błądze... Ta koncowke drutu co jest po lewej stronie mozesz bardziej wypuscic w lewo i masz dluzsze strzemiono. Tak wiec odleglosc miedzy srubami musi byc nieco krotsza niz najkrotsze strzemiono, bo to cie ogranicza. W druga strone nic cie nie ogranicza. Rysujesz sobie marker, zeby wiedziec jak daleko wypuszczac drut na lewo i jedziesz. Jesli nadal nie bedziesz tego widzial to zrobie rysunek pomocniczy. już qmam i widzę ale rysunek jest wskazany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 14.10.2005 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2005 już qmam i widzę ale rysunek jest wskazany Mowisz i masz.... http://www.bexlab.pl/getarka2.JPG Rysunke przedstawia drugi etap wyginania straemiona. Widac, ze mozna zrobic dowolnie dluzsze niz rozstaw srub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
facio 14.10.2005 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2005 już qmam i widzę ale rysunek jest wskazany Mowisz i masz.... http://www.bexlab.pl/getarka2.JPG Rysunke przedstawia drugi etap wyginania straemiona. Widac, ze mozna zrobic dowolnie dluzsze niz rozstaw srub. dzięki dzięki nie pomyślałem z tymi krótszymi ta nauka przyda mi się na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vondraczek 14.10.2005 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2005 Po pierwszych stu - dojdziesz do wprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
facio 18.10.2005 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Hej zbrojarze Mam pytanko Co myślicie na temat aby wykonać sobie strzemiona prze zimę? i przechować w suchym miejscu. Mam już projekt więc pewne rzeczy sobie mogę policzyć - dlugość strzemiona 108 cm, co 25 cm, stal fi 6. Ława szeroka na 70 cm a wysoka na 30 cm. Czy dużo będzie to odbiegało od rzeczywistości/praktyki budowlanej? A może nie warto? No ale nosi mnie by coś robić a z pozwoleniem i budową czekam do wiosny Tzn pozwolenie będe miał wcześniej ale zaczynać budowę chce na wiosnę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vondraczek 18.10.2005 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 No pewnie, że tak mnie też tak nosiło że przed pozwoleniem wykopy i zbrojenie miałem już zrobione. Co do robienia strzemion duż to czasu nie zajmuje ale zawsze będzie do przodu no i jakoś ten czas poleci. Warunek jest taki jak napisałeś przechować je w suchym!! Z twojego opisu nie moge wywnioskować jaką ma szerokość strzemiono. wysokość ławy też mam 30 cm + chudziak 10 cm z którego zrezygnowałem bo mam gline. Co do szerokości 70 cm ławy to jak kb to zobaczył to sie spytał czy ja blok buduje i zgodnie stwierdziliśmy że je troche wychudzimy 10 cm na długości 86mb dało mi troche betonu do przodu (podkreślam że mój budynek to nie blok tylko parterowy z użytkowym poddaszem) Przedyskutuj to ze swoim KB - chyba że blok stawiasz Powodzenia i napewno co zrobisz dziś nie bedziesz musiał robić jutro Ja jeszcze w tym roku chcem kibelek i szopke postawić aby już sie tym nie zajmować za rok a stan na dzien dzisiejszy to uzbrojone po zęby wykopy które będe szturmował w sobotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
facio 18.10.2005 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Warunek jest taki jak napisałeś przechować je w suchym!! bedzie suchy garaż lub piwnica w bloku Z twojego opisu nie moge wywnioskować jaką ma szerokość strzemiono. wysokość ławy też mam 30 cm + chudziak 10 cm z którego zrezygnowałem bo mam gline. w projekcie mam wysokość lawy 30 cm a szerokość 70 cm a strzeminoa mam tylko wymiar l=108 cm fi 6 co 25 cm. Z tego sam wykombinwałem: 2 x 29cm + 2 x 20 cm i 2 x 5 cm na haki(zagięcia) daje 108 Przedyskutuj to ze swoim KB - chyba że blok stawiasz Przedyskutuje, wybieram dopiero KB Ja jeszcze w tym roku chcem kibelek i szopke postawić aby już sie tym nie zajmować za rok a stan na dzien dzisiejszy to uzbrojone po zęby wykopy które będe szturmował w sobotę. Jak postawisz pochwal się jakimś pomysłem i zdjęciem. ps. stal na strzemiona i zbrojenie musi być czysta tzn. bez rdzy? czy niekoniecznie? gładka czy prążkowana? w projekcie mam tylko klase stali, to wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vondraczek 19.10.2005 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Jak coś sklece to napewno sie pochwale Co do stali to 6 gładką i najlepiej prostą - nie daj sie namówić na zwój (trza wtdy sie nieźle namęczyć aby ją wyprostować 12 to oczywiście prążkowana. Narazie kup sobie tylko 6 i porub strzemiona. Zobacz przedewszystkim jaka jest tendencja cenowa spadkowa czy zwyżkowa ja z dnia na dzień straciłem 20 gr na kilogramie przy 700 kg pare złotych jest. Z tego co wyczytalem w różnych postach nie może być stal obrdzewiała. Oczywiście nalot rdzawy bedziesz miał byle nie było takich grobych odchodzących nalotów. A tak a propo naszych wspaniałych gotowych projektów aż człowieka ściska w dołku jak chce sie czegoś z niego dowiedzieć Ja brałem cyrkiel i liczyłem według skali aby sie dowiedzieć jaka jest wielkość moich strzemion. No i oczywiście nie dawałem co 25 cm tylko co 30/35 dorwalem podobny projekt budynku gdzie było co 40 więć troche wypoziomowałem Co do stali to przecież kiedyś nie dawali tylko polne kamienie wrzucali a budynki stoją do dzisiaj a spróbuj takie ławy rozwalić Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_R 25.10.2005 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Ja giąłem strzemiona w imadle ślusarskim. Przyciąłem sobie z deseczek żądane przymiary odpowiadające wymiarom wewnętrznym strzemion. Przycięte kawałki walcówki wkładałem do imadła tak, by wystawały ponad imak imadła na wysokość danej deseczki. Następnie skręcałem, giąłem ręcznie, a na koniec uderzałem kilka razy młoteczkiem co pozwalało na uzyskanie idealnego promienia zagięcia. Strzemiona wychodziły jak malowane:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_R 25.10.2005 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Ja giąłem strzemiona w imadle ślusarskim. Przyciąłem sobie z deseczek żądane przymiary odpowiadające wymiarom wewnętrznym strzemion. Przycięte kawałki walcówki wkładałem do imadła tak, by wystawały ponad imak imadła na wysokość danej deseczki. Następnie skręcałem, giąłem ręcznie, a na koniec uderzałem kilka razy młoteczkiem co pozwalało na uzyskanie idealnego promienia zagięcia. Strzemiona wychodziły jak malowane:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts