radex 06.10.2005 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Witam, zamierzałem obudować kominek (wkład Tarnava 16 kW) bez użycia specjalnego dystrybutora (czyli kawałka blachy), ale coraz więcej osób mnie do tego rozwiązania przekonuje. Tyle tylko, że jest problem - ile wyjść do DGP powinien mieć ten dystrybutor? Standardowe dystrybutory Tarnavy mają 4 x 110 mm, ale mogą zrobić inne pod wymiar. Mi się wydaje, że:1) jeśli jest DGP grawitacyjne - to tyle wyjść i taka średnica ile rur idących do poszczególnych pomieszczeń2) jeśli jest DGP mechaniczne to zastnawiam się nad 2x150 mm - jedno wyjście idzie do turbiny (przyłącze właśnie 150 mm), a drugie do ogrzania pomieszczenia, gdzie stoi kominek oraz sąsiedniego Jak jest to u Was rozwiązane? Będę wdzięczny za pomoc i rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 06.10.2005 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Odnawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 06.10.2005 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Witam.pkt.2) Kategoryczny błąd. Zamiast ogrzewać pomieszczenie gdzie będzie kominek, będziesz go wychładzał. Pomyśl sam dlaczego tak się będzie działo.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 08.10.2005 05:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 Niestety nie mam pojęcia, dlaczego pomieszczenie z kominkiem miałoby być wychładzane. Może jakaś podpowiedź? Dlatego będę wdzięczny za poradę ile i o jakiej średnicy wyjść powinien mieć dystrybutor? Zakładam 2 warianty:1) DGP mechaniczne - doprowadzenie do turbiny fi 150 + grawitacyjnie do pomieszczenia z kominkiem i sąsiedniego pomieszczenia2) DGP grawitacyjne - 6 pomieszczeń na piętrze + pomieszczenie z kominkiem i sąsiednie na parterze (czy przy grawitacyjnym do każdego pomieszczenia powinna iść 1 rura wprost z dystrybutora czy mogą iść np. 3 rury z dystrybutora a dalej się rozgałęziają na 6?)Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 08.10.2005 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 Witam.W takim rozwiązaniu turbina będzie zaciągać powietrze z pokoju gdzie stoi kominek poprzez kratkę (-i) w obudowie.Generalnie przy rozprowadzeniach grawitacyjnych powinno się do każdego wylotu ciągnąć osobną nitkę przewodu. Ale - trzeba uwzględnić sumaryczną średnicę wylotów i wlotów powietrza z i do obudowy, odległości poszczególnych nitek, uwzględnić różnicę poziomów wylotów i mieć na uwadze również aspekty akustyczne (często poprzez rozprowadzenia doskonale słychać co się dzieje w sąsiednich pokojach) rozprowadzeń. O ile w rozprowadzeniach wymuszonych można w miarę dokładnie wszystko sobie poobliczać (średnice przewodów, wylotów i potrzebną wydajność turbiny) o tyle w DGP grawitacyjnym dużo rozwiązań muszę robić na tzw. "czuja". Jak na razie sprawdza się.Ale to co powiem teraz na pewno wielu Forumowiczom się nie spodoba - coraz mniej chętnie dzielę się tą wiedzą. Za dużo razy "naciąłem się" właśnie na Forumowiczach - cwaniakach (nie bierz oczywiście tego do siebie), gdzie po zaprojektowaniu całego systemu ogrzewania kominkowego (czasami było już nawet podpisana umowa) otrzymywałem telefony w stylu: dziękujemy, już wiemy jak to zrobić i zrobimy sobie sami. A ja byłem w plecy z kosztami dojazdu, czasem i planowanymi robotami.Dobra rada - owszem chętnie. Albo grawitacja albo turbina kominkowa. Jedno z drugim nie zawsze będzie działać dobrze.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 09.10.2005 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2005 Dzięki za odpowiedź. To ja też podam przykład naciągaczy od strony wykonawców. Poszedłem do jednej takiej firmy, duże reklamy, niby profesjonaliści. Gdy się spytałem ile by chcieli za podłączenie wkładu do komina + zamontowanie DGP usłyszałem, że za 500 zł zrobią projekt i dopiero na podstawie projektu wycenią instalację. Tyle, że IMHO jeśli się nie dogadamy co do ceny to w konkurencyjnej firmie będę mógł ten projekt wyrzucić do kosza... Jestem na 99% zdecydowany na instalację wymuszoną, jedynie do pomieszczenia z wkładem i sąsiedniego pójdzie grawitacyjnie. Wydawało mi się, że 2 odprowadzenia z dystrybutora - jedno do turbiny, a drugie do ogrzania w/w dwóch pomieszczeń jest najbardziej logiczne. Bo nawet jeśli zrobię więcej odprowadzeń (tylko jak je wprowadzę do turbiny) to turbina i tak może wyciągać powietrze z pomieszczenia z wkładem przez kratkę wylotową. No chyba, że proponujesz tylko jedno odejście wprost do turbiny, a pomieszczenie z wkładem i tak się ogrzeje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 11.10.2005 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 odnawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts