Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

folia paroizolacyjna

jery95

Recommended Posts

Witam!

Mam pytanie dotyczące folii paroizolacyjnej. Prasa mówi kłaść, fachowcy różnie. Mam dwuspadowy dach kryty dachóką betonową, folia paroprzepuszczalna, 25 cm wełny, stelaż i płyty GK. Jest rzeczywiście pewien problem techniczny z położeniem folii - czy pod profilami?, czy na profilach?, stąd wniosek fachowców - nie kłaść bo nie ma sensu. Mam co do tego wątpliwości.

Pozdrawiam

Jesli wogóle kłaść, to pod profilami. Na profilach będzie narażona na przedziurawienie przy kazdym gwoździu/wkręcie. Z tego powodu w słowackim odpowiedniku muratora zalecają kłaść pomiędzy dwie warstwy wełny mineralnej jeśli przestrzeń między profilami jest wypełniona wełną. Co kraj to obyczaj. Ja położyłem tylko w łazience, ale bez przekonania, że robię dobrze.

Jak czytam takie wypowiedzi jak wszystkie powyższe to czuję się jakbym znajdował się na forum ogrodniczym a nie budowlanym. :D , bo z budownictwem te wypowiedzi nie mają wiele wspólnnego.

pzdr

Bardzo wiele wnosząca w temacie jest za to Twoja wypowiedź.

Interesowałem się tym problemem przez pół roku. Nie udało mi się znaleźć jednej słusznej rady. Czy dawać paroizolację, czy nie? Wiele zależy od sposobu użytkowania domu. Gdyby to był domek letniskowy, okazjonalnie ogrzewany, to wcale nie jest pewne czy taka paroizolacja mu nie zaszkodzi.

Patrząc od wnętrza domu: najpierw płyta, potem paroizolacja, dalej wełna 5-tka między profilami, dalej wełna np 15 między krokwiami. Na profilach nakleja się taśmę dwustronną i wtedy rozciąga się folię. Jak jest starannie zrobione to dziura w paroizolacji na profilu jest bez znaczenia bo tę dziurę wypełnia wkręt. W całym otoczeniu wkręta folia jest przyklejona do profilu.

Jak czytam takie wypowiedzi jak wszystkie powyższe to czuję się jakbym znajdował się na forum ogrodniczym a nie budowlanym. :D , bo z budownictwem te wypowiedzi nie mają wiele wspólnnego.

pzdr

Bardzo wiele wnosząca w temacie jest za to Twoja wypowiedź.

Interesowałem się tym problemem przez pół roku. Nie udało mi się znaleźć jednej słusznej rady. Czy dawać paroizolację, czy nie? Wiele zależy od sposobu użytkowania domu. Gdyby to był domek letniskowy, okazjonalnie ogrzewany, to wcale nie jest pewne czy taka paroizolacja mu nie zaszkodzi.

Myślę, że moja wypowiedż wniosła do tego tematu tyle samo a może nawet więcej niż poprzednie, bo przynajmniej pokazała, że te wypowiedzi należy traktować z przymrużeniem oka.

Jeśli zgłębiałeś ten temat pół roku to mogę tylko stwierdzić na podstawie Twojej wypowiedzi,że jeszcze co najmniej o 5 lat za krótko.

pzdr

Dzięki za odpowiedzi. Pytający się edukuje. Jestem po analizie informacji technicznych dostawców systemów ociepleń. Z tych materiałów i praktycznie wszystkich oficjalnych publikacji jakie znalazłem wynika, że folię paroizolacyjną należy kłaść. Ale jakby tak spokojnie pokombinować i zapytać eksperta (co uczyniłem) to okazuje się, że folia paroizolacyjna przy obecnej szczelności stolarki okiennej i izolacji ścian jest trochę jak worek foliowy na głowę. Gdzie te wszystkie pary i smrodki mają z chałupki uciekać - może właśnie przez GK, wełnę, folię wysokoparoprzepuszczalną (powyżej 800 czegoś tam) i w kosmos...

Ale z drugiej strony dlaczego nikt nie pisze o wariantowych rozwiązaniach tylko każdy maluje obrazki z folią. Cały czas nie mam pewności.

Dzięki za odpowiedzi. Pytający się edukuje. Jestem po analizie informacji technicznych dostawców systemów ociepleń. Z tych materiałów i praktycznie wszystkich oficjalnych publikacji jakie znalazłem wynika, że folię paroizolacyjną należy kłaść. Ale jakby tak spokojnie pokombinować i zapytać eksperta (co uczyniłem) to okazuje się, że folia paroizolacyjna przy obecnej szczelności stolarki okiennej i izolacji ścian jest trochę jak worek foliowy na głowę. Gdzie te wszystkie pary i smrodki mają z chałupki uciekać - może właśnie przez GK, wełnę, folię wysokoparoprzepuszczalną (powyżej 800 czegoś tam) i w kosmos...

Ale z drugiej strony dlaczego nikt nie pisze o wariantowych rozwiązaniach tylko każdy maluje obrazki z folią. Cały czas nie mam pewności.

To sobie ekspertów znalazłeś. :D :D :D

Przypominam o istnieniu wentylacji, a o szczelnych oknach porozmawiaj z Jareko :D

Powodzenia w dalszej edukacji.

A ja sobie myslę tak.

Płyty k-g łatwo wchłaniaja nadmiar wilgoci z pomieszczeń.

Na płytach leży wełna, która jest nasiakliwa.

Jeżeli odprowadzenie wilgoci z wełny jest utrudnione zastosowałbym paroizolacię między płytami k-g a wełna.

W przypadku bardzo dobrej wentylacji grawitacyjnej przestrzeni nad wełna, powiedzmy dach o nachyleniu 45st. z dostateczna szczelina (np. 5cm) między wełna a folia wst krycia, wlot powietrza przy okapie a wylot w kalenicy, to folia paroizolacyjna by była zbędna.

P.S.

Sorki za brak literek "a" (oł) i "s" (si). Jakies problemy z kodowaniem. Nia znam się na tym. :)

Płyty k-g łatwo wchłaniaja nadmiar wilgoci z pomieszczeń.

Na płytach leży wełna, która jest nasiakliwa.

Boże co się musi dziać pod tynkami gipsowymi (reklamowana mocno zaleta - regulacja wilgotności w pomieszczeniu) :o

To może kolega się określi i zawyrokuje.

Stosować paroizolację czy nie?

To może kolega się określi i zawyrokuje.

Stosować paroizolację czy nie?

Kolega nie zawyrokuje, bo nie jest ani Sądem Najwyższym ani Opatrznością Bożą :wink: . Natomiast prywatnie odpowie, że jego zdaniem zastosowanie paroizolacji nie jest błędem w sztuce budowlanej i sam taką paroizolację stosować będzie, nawet pomimo starań o zapewnienie prawidłowej wentylacji okap-kalenica.

BTW kąśliwa uwaga dotyczyła raczej szeroko reklamowanych "zalet" tynków gipsowych niż rozważań kolegi andre59.