Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

brodzik z kafli lub mozaiki

gosiashek

Recommended Posts

mam pytanie, czy brodzik zrobiony z kafli lub mozaiki musi spelniac jakies warunki by nie przepuszczal wody? czy stosuje sie specjalne fugi, kleje??? i co sie stosuje jako kratke odplywowa? - bo ja nie wiem a wolalabym znac sie na pewnych rzeczach by wiedziec czego wymagac... :wink:

Temat zabezpieczania brodzikow plytkowanych byl omawiany wielokrotnie.Poszukaj a dowiesz sie dalszych szczegolow.

Zabezpieczyc trzeba posadzke i mozna to zrobic juz na etapie jej wylewania , przez dodanie np. "wody szklanej" . Przed przyklejeniem plytek, posadzke trzeba przesmarowac plynna folia /np. Mapei "Mapegumi", Sakret, Sopro , Diterman /, narozniki przy styku sciany z podloga okleic tasma / jest we wszystkich wymienionych systemach firm, ktore podalem/. Jesli boisz sie , ze tak przygotowane podloze nie wytrzyma / a wytrzyma/ to mozesz zastosowac dodatkowo fugi epoksydowe. W przypadku zabudowy suchej to samo tyczy sie scian, chociaz powinno sie takze zabezpieczac sciany nawet w tradycyjnych technologiach.

mam pytanie, czy brodzik zrobiony z kafli lub mozaiki musi spelniac jakies warunki by nie przepuszczal wody? czy stosuje sie specjalne fugi, kleje??? i co sie stosuje jako kratke odplywowa? - bo ja nie wiem a wolalabym znac sie na pewnych rzeczach by wiedziec czego wymagac... :wink:

Witam, Myślę,że powinnaś zapytać Anny I Tomasza, a mianowicie :

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=42477

Oni mają taki piękny brodzik

Pozdrawiam :wink:

KasiaR :wink:

http://foto.onet.pl/upload/6/58/_459299_n.jpg

Mozaika slicznosci - na oko Bisazza , melanz w dwoch formatach : 2x2 na scianie i 1x1 podloga. Mozliwosci plastyczne sa fantastyczne, ale trzeba pamietac , ze ukladanie mozaiki na takich powierzchniach to zabawa i plytkarz z lapanki tego dobrze nie polozy. Mozaike szklana uklada sie poza tym na kleje eposkydowe /sa juz rownie drogie zamienniki , ale technika ta sama/ wiec reka musi byc pewna. Trzeba tez uwazac, zeby nie kupic mozaiki przemyslowej , bo wtedy flisiarz na takich oblosciach moze sie pochlastac.

gosiashek

zapraszam do mimi-inspiracji.

podaję dokładnie krok po kroku jak zrobić taki brodzik i kabinę.

wkleiłam też setki fotek z brodzikami z mozaiki, cudeńka :D

i dziesiatki kolekcji płytek, sa też ceny i namiary :)

mimi - inspiracje- dział wnętrza :D

• 5 weeks później...
Mam brodzik + ściankę z kafli, zero kabiny ! Strzał w dziesiątkę! Dużo miejsca, łatwe utrzymanie w czystości, wygląda super, same zalety.

Oglądałam wszystkie zdjęcia - DOM I WNĘTRZA SUPER!!! Mam pytanko odnośnie tego brodzika: brodzik i ścianka z kafli ale czy jest to zamykane??? Na zdjęciach tego nie widać (a powiem szczerze, że bardzo bym chciała to zobaczyć!!!). Też myślałam o takim rozwiązaniu - no ale przecież nie powieszę ZASŁONKI !!!