Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rejestracja samochodu na dwie osoby

misia25

Recommended Posts

Czy ktoś wie co trzeba zrobić, żeby zarejestrować samochód na dwie osoby, niespokrewnione i nie będące w związku małżeńskim.

Czy wystarczy jeśli właściciel samochodu zażyczy sobie rejestracji także na drugą osobę, czy muszę np. kupić od niego część samochodu i czy można kupić np. 1/4 samochodu, co na to US?

Mamy problem z parkowaniem w Śródmieściu, mieszkamy poza Wawą i mój partner nie pracuje codziennie i wtedy mogłabym jeździć do pracy sama, ale jest problem z parkowaniem, nie uśmiecha mi się płacić codziennie ok. 2 dych. Jestem zameldowana 2 kroki od mojej aktualnej pracy i figurując w dow. rej. mogłabym dostać identyfikator mieszkańca. Dotyczy to także samochodów gdzie indziej zarejestrowanych, to już się dowiadywałam w Waparku.

Proszę o pomoc. :)

Zarejestrowałem kiedyś samochód na dwie osoby. Dla wydziału komunikacji nie ma znaczenia czy to jest małżenstwo, czy nie.

Efekt: do każdej sprawy związanej z tym samochodem potrzebna jest obecność dwóch osób.

Kupiliśmy samochód i chcemy zarejestrować - proszę bardzo. Porzebne dwie osoby.

Za dwa tygodnie do odbioru po gotowy dowód rejestracyjny - proszę bardzo. Potrzebne dwie osoby.

Zgubiłem jedną tablicę rejestracyjnę. Wyrobienie następnych - proszę bardzo. Potrzebne dwie osoby.

Sprzedałem samochód i chcę zgłosić ten fakt do wydziału komunikacji. Proszę bardzo - potrzebne dwie osoby.

:evil: :evil: :evil: :evil:

Nigdy więcej.

Oczywiście za każdym razem wystarczy upoważnienie drugiego właściciela. Pisemne. Ze znaczkiem skarbowym za 15 złotych.

Ale nie licz na to że w Twoim przypadku wystarczy upoważnienie. Dotyczy to tylko małżeństw i tylko w przypadku zameldowania pod tym samym adresem.

Grzegorz

Bez problemu zarejestrują na dwie osoby i ma to dodatkowy plus: jeżeli jedna z osób ma wieksze zniżki ubezpieczeniowe to po roku lub dwóch przechodzą one na współwłaściciela. Zależy to od firmy ubezpieczeniowej. W Samopomocy przeszły po roku, w Allianz po dwóch. Oczywiście bezszkodowej jazdy :D

Zarejestrowałem kiedyś samochód na dwie osoby. Dla wydziału komunikacji nie ma znaczenia czy to jest małżenstwo, czy nie.

To prawda, dla wydziału komunikacji nie ma to znaczenia. Dane drugiego właściciela bedą wpisane w dowodzie w pozycji "ADNOTACJE URZĘDOWE".

Efekt: do każdej sprawy związanej z tym samochodem potrzebna jest obecność dwóch osób.

Kupiliśmy samochód i chcemy zarejestrować - proszę bardzo. Porzebne dwie osoby.

Za dwa tygodnie do odbioru po gotowy dowód rejestracyjny - proszę bardzo. Potrzebne dwie osoby.

Zgubiłem jedną tablicę rejestracyjnę. Wyrobienie następnych - proszę bardzo. Potrzebne dwie osoby.

Sprzedałem samochód i chcę zgłosić ten fakt do wydziału komunikacji. Proszę bardzo - potrzebne dwie osoby.Grzegorz

U mnie do wydziału komunikacji nie muszą chodzić dwie osoby. Wszystkie czynności załatwia jedna osoba. Pani w okienku daje w tym przypadku do podpisania oświadczenie, że współwłaściciel wie o dokonywanych czynnościach np. o rejestracji auta. Takie oświadczenie nic dodatkowo nie kosztuje.

Wśród moich znajomych wiele osób ma rejestrowany samochód na dwie osoby ze względu na niższe koszty ubezpieczenia OC.

Pozdrawiam

U mnie do wydziału komunikacji nie muszą chodzić dwie osoby. Wszystkie czynności załatwia jedna osoba. Pani w okienku daje w tym przypadku do podpisania oświadczenie, że współwłaściciel wie o dokonywanych czynnościach np. o rejestracji auta. Takie oświadczenie nic dodatkowo nie kosztuje.

Co kraj to obyczaj :-(

Wersja z upoważnieniem dotyczy powiatu Trzebnica.

We Wrocławiu wymagane jest żeby podpis na upoważnieniu był potwierdzony przez pracownika wydziału komunikacji.

Tzn: żona przychodzi jednego dnia, wypisuje upoważnienie, znaczek za 15 złotych i w sekretariacie potwierdza je. Drugiego dnia ja przychodzę z upoważnieniem oraz KONIECZNIE dowodem osobistym żony i załatwiam sprawę.

Grzegorz