Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warto się jeszcze uczyć?

K74

Recommended Posts

Witam,

działka prawie kupiona :D (umowa przedwstępna), w dodatku z pozwoleniem na budowę, czyli cała papierologia odpadła.

Czekając na nowy sezon budowlany pomyślałam o studiach podyplomowych z wyceny nieruchomości. Potem praktyka, i można zdawać państwowy egzamin. Niestety koszt całości to ok. 10tys.

Warto? Czy to środowisko jest tak hermetyczne jak prawnicy i bez koneksji nie ma szans na zarobienie grosza?

Może ktoś zdobył niedawno licencję i podzieli się doświadczeniem?

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kroyena - ja jestem ona :wink: .

Wiem po ile wyceny chodzą i stąd pomysł, żeby działać w tym kierunku, ale procedura uzyskania licencji rzeczoznawcy majątkowego jest długa (ponad 2 lata) i dosyć kosztowna.

Dlatego pytam, czy ktoś zupełnie z zewnątrz, bez krewnych i znajomych w branży, ma szanse na zaistnienie, jak już tę licencję uzyska.

Dzwonić i pytać to owszem, już zrobiłam, i w internecie poszukałam, ale chciałabym, żeby mi ktoś powiedział, jak to "w praniu" wygląda.

[quote name="K74

Wiem po ile wyceny chodzą i stąd pomysł, żeby działać w tym kierunku, ale procedura uzyskania licencji rzeczoznawcy majątkowego jest długa (ponad 2 lata) i dosyć kosztowna.

Dlatego pytam, czy ktoś zupełnie z zewnątrz, bez krewnych i znajomych w branży, ma szanse na zaistnienie, jak już tę licencję uzyska.

Dzwonić i pytać to owszem, już zrobiłam, i w internecie poszukałam, ale chciałabym, żeby mi ktoś powiedział, jak to "w praniu" wygląda.

Mam dosyć podobny problem - tyle tylko, że z dziedziny zarządzania nieruchomosciami (procedura podobna, te same przepisy). Został mi tylko do zdania egzamin panstwowy - wcale niełatwy, zdaje jakieś 50% zainteresowanych. Moja koleżanka działająca na rynku nieruchomości od lat twierdzi, że środowisko rzeczoznawców jest duzo bardziej hermetyczne niż pośrednicy czy zarządcy, trudniej jest zdobyć licencję (większy "odsiew"). Ale w trakcie zdobywania licencji (studia podyplomowe i praktyka) jest szansa, że wyrobisz sobie stosowne kontakty, a środowisko "nieruchomościowców" twierdzi, że ciągle jest ich za mało w stosunku do potrzeb...

Zmobilizowałaś mnie do odświeżenia wiedzy - czarna rozpacz ile zmian w obowiązujących przepisach dotyczących nieruchomości :evil:

Przejrzałam "na szybko" znowelizowaną ustawę o gospodarowaniu nieruchomościami, kiedyś był przepis o uchyleniu licencji przy niewykonywaniu zawodu przez 5 lat, ale to chyba już nieaktualne, w nowelizacji z 2004r tego nie znalazłam.

Niestety. Mam dwóch pracodawców: jeden jeszcze siusia w pieluchy, a drugi co prawda już nie, ale wciąż chodzi w krótkich spodenkach :wink:

Myślę o tym, że oboje wkrótce pójdą do przedszkola, a potem do szkoły i Mamusia (czyli ja) chcaiałaby wrócić do życia zawodowego. I dobrze by było, żeby mieć pracę interesującą i przynoszącą jako taki dochód.

Witam,

działka prawie kupiona :D (umowa przedwstępna), w dodatku z pozwoleniem na budowę, czyli cała papierologia odpadła.

Czekając na nowy sezon budowlany pomyślałam o studiach podyplomowych z wyceny nieruchomości. Potem praktyka, i można zdawać państwowy egzamin. Niestety koszt całości to ok. 10tys.

Warto? Czy to środowisko jest tak hermetyczne jak prawnicy i bez koneksji nie ma szans na zarobienie grosza?

Może ktoś zdobył niedawno licencję i podzieli się doświadczeniem?

Studia podyplomowe z wyceny zrobiłam juz kilka dobrych lat temu ale na początku był problem z praktyką :-? a teraz z czasem na tą praktykę :-?

Choc cały czas mam jeszcze wierzę , że jak dzieciaki podrosną to napewno praktyke odbedę i egzamin zdam :-? :roll: :-?

Myśle, ze jak ktos to lubi to bardzo ciekawy zawód ale pod warunkiem, ze jest się w tym dobrym :-? bo wyceniac setki takich samych mieszkań to chyba nie jest zbyt pasjonujące :roll:

Co do hermetyczności to uważam, ze jest to bardzo hermetyczne środowisko :-? Mam siostrę która jest rzeczoznawcą i naprawdę kilka długich lat musiała pracowac u kogoś za marny grosz, żeby jako tako poznac to środowisko. Potem długa u siebie, zeby pokazać że jest dobra i zna się na tym :-? Obecnie twierdzi, ze jest ok ale widzę ile pracy na to poświęca :-?

A uczyć się warto całe życie 8)

Powodzenia 8)

Gość 1950

kiedyś chciałem, miałem nawet odpowiednie kursa,

środowisko dokładnie tak jak piszą poprzednicy, jak radcy prawni, sędziowie i adwokaci,

chyba nie warto, ale decyzja należy do Ciebie,

może się zdarzyć, co nie jest rzadkością, że zostaniesz z ręką w nocniku,

może coś innego?

musisz sobie sama odpowiedzieć