Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrodzenie z łupanych kamieni polnych

anowi

Recommended Posts

widzieliśmy takie ogrodzenie, zakochaliśmy się i będziemy mieli kupę kamieni. Tylko gość, który robił swój płot sam osobiście łupał go na pół,

a my pyśmy go chcieli pociąć na takie "lastry" ze 10-20 cm. Czy da to radę zrobić samemu i czym. :-?

Co w ogóle myślicie o tamim pomyśle?

Proszę o jakieś rady, porady uwagi i inne takie :D

kamienie już zamówione , trzeba z tą gurą będzie coś zrobić :roll:

a kątówka + tarcza do kamienia?? Ps. Roboty troszkę będzie....

hehe... zyczę szczęścia, żeby to pociąć jak proponujesz..... a w ogóle to ile mb. tego ogrodzenia

toż to katorżnicza robota...

tylko wybierane kamienie. odpowiednio poukładane. za duże łupac na mniejsze.... lepiej je obracać , kombinowac niż ciąc.... i efekt lepszy, taki bardziej naturalny

...

tylko wybierane kamienie. odpowiednio poukładane. za duże łupac na mniejsze...

A propos kamieni polnych i łupania... ciężka robota, trza mieć trochę pary i porządne młoty... ale da radę... katorżniczo, jeśli jedna osoba ma zbierać, łupać, murować... u mnie 2-3 kamieniarzy kładło średnio po kilka metrów kwadratowych dziennie...

http://dopuser.republika.pl/podjazd.jpg

P.S. Zdjęcie nie przedstawia kamiennego ogrodzenia bo te dopiero w planach... ale nakład pracy ten sam...

Dzięki za odpowiedzi

Nie wiem czy to wystarczy. My oglądaliśmy już taki płot i rozmawialiśmy z gościem co go sam robił, ale on miał kilkanaście metrów a my 23 minus brama i furtka, ale zato tu miałoby być trochę wyżej. Facet tylko łupał na pół i układał. Więc my planujeemy pdobnie,

ale tak sobie myśle, że mi c=się chłop wyykończy, chuderlak to nie jest , ale szczupłe i zgrabne a nie wielki chłop 8)

no więc kombinuję jak koń pod górkę jakby tu łatwo i przyjemnie, a przy okazji tanio :roll:

A te płytu 20-30 cm to do obłożenia kolumn i fundamentów - ale to już chyba wizjonerstwo... :oops:

pozdrawiam

• 1 month później...

Dopuser czy możesz powiedzieć coś więcej na temat układania tego kamienia? Jakie było zużycie? Układali to na standardowej podsypce piaskowo-cementowej czy innej?

Sam zastanawiam się nad tego typu rozwiązaniem wjazdu na działkę i dojazdu do budynku.

Dodam że działka jest w kształcie wąskiego prostokąta o długości ok 150 m.

Pozdrawiam

Prawie każdy kamień ma tak zwaną żyłe jest to taka kreska w kamieniu innego koloru. Mając młotek i przecinak a najlepiej specjalny młotek do tego typu rozbijania można spokojnie sie pobawić - uderzając w tą żyłe kamień przepoławia sie. Fajna robota wbrew pozorom nie trzeba dużo siły, aby rozbić na dwie połówki duży kamień - znam to z doświadczenia!! 8)

Pozdrawiam!

• 1 month później...

mam na swojej działce okolo 50 ton kamienia z przeznaczeniem na ogrodzenie, opowiem czego dowiedziałem się od kamieniarzy :

- do pracy z kamieniem nie potrzeba ciężkiego młotka, wystarczy 1 kg

- nie każdy kamień nadaje się do rozbicia

- najlepsze są tzw. granitowce

- uderza się w kamień po słojach

- można wspomagać się szlifierką kątową robiąc wstępne nacięcia

- z doświadczenia wiem, że po 10 - tym rozbitym własnoręcznie kamieniu przyswaja się technikę w stopniu wystarczającym

• 2 weeks później...