anowi 06.10.2005 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 widzieliśmy takie ogrodzenie, zakochaliśmy się i będziemy mieli kupę kamieni. Tylko gość, który robił swój płot sam osobiście łupał go na pół, a my pyśmy go chcieli pociąć na takie "lastry" ze 10-20 cm. Czy da to radę zrobić samemu i czym. Co w ogóle myślicie o tamim pomyśle? Proszę o jakieś rady, porady uwagi i inne takie kamienie już zamówione , trzeba z tą gurą będzie coś zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Valker 07.10.2005 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 a kątówka + tarcza do kamienia?? Ps. Roboty troszkę będzie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Valker 07.10.2005 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 a kątówka + tarcza do kamienia?? Ps. Roboty troszkę będzie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 08.10.2005 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 a kątówka + tarcza do kamienia?? Ps. Roboty troszkę będzie.... hehe... zyczę szczęścia, żeby to pociąć jak proponujesz..... a w ogóle to ile mb. tego ogrodzenia toż to katorżnicza robota... tylko wybierane kamienie. odpowiednio poukładane. za duże łupac na mniejsze.... lepiej je obracać , kombinowac niż ciąc.... i efekt lepszy, taki bardziej naturalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 08.10.2005 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 Cóś tam pisaali mądrzy ludzie - naprowadzam: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=361774&highlight=kamienie+ci%EAcie#361774 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 08.10.2005 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 ... tylko wybierane kamienie. odpowiednio poukładane. za duże łupac na mniejsze... A propos kamieni polnych i łupania... ciężka robota, trza mieć trochę pary i porządne młoty... ale da radę... katorżniczo, jeśli jedna osoba ma zbierać, łupać, murować... u mnie 2-3 kamieniarzy kładło średnio po kilka metrów kwadratowych dziennie... http://dopuser.republika.pl/podjazd.jpg P.S. Zdjęcie nie przedstawia kamiennego ogrodzenia bo te dopiero w planach... ale nakład pracy ten sam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anowi 10.10.2005 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Dzięki za odpowiedzi Nie wiem czy to wystarczy. My oglądaliśmy już taki płot i rozmawialiśmy z gościem co go sam robił, ale on miał kilkanaście metrów a my 23 minus brama i furtka, ale zato tu miałoby być trochę wyżej. Facet tylko łupał na pół i układał. Więc my planujeemy pdobnie, ale tak sobie myśle, że mi c=się chłop wyykończy, chuderlak to nie jest , ale szczupłe i zgrabne a nie wielki chłop no więc kombinuję jak koń pod górkę jakby tu łatwo i przyjemnie, a przy okazji tanio A te płytu 20-30 cm to do obłożenia kolumn i fundamentów - ale to już chyba wizjonerstwo... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anowi 10.10.2005 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Dopuser, pozazdrościć posiadłości, super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
void 29.11.2005 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Dopuser czy możesz powiedzieć coś więcej na temat układania tego kamienia? Jakie było zużycie? Układali to na standardowej podsypce piaskowo-cementowej czy innej?Sam zastanawiam się nad tego typu rozwiązaniem wjazdu na działkę i dojazdu do budynku.Dodam że działka jest w kształcie wąskiego prostokąta o długości ok 150 m. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vondraczek 30.11.2005 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Prawie każdy kamień ma tak zwaną żyłe jest to taka kreska w kamieniu innego koloru. Mając młotek i przecinak a najlepiej specjalny młotek do tego typu rozbijania można spokojnie sie pobawić - uderzając w tą żyłe kamień przepoławia sie. Fajna robota wbrew pozorom nie trzeba dużo siły, aby rozbić na dwie połówki duży kamień - znam to z doświadczenia!! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hector 15.01.2006 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 mam na swojej działce okolo 50 ton kamienia z przeznaczeniem na ogrodzenie, opowiem czego dowiedziałem się od kamieniarzy :- do pracy z kamieniem nie potrzeba ciężkiego młotka, wystarczy 1 kg- nie każdy kamień nadaje się do rozbicia- najlepsze są tzw. granitowce- uderza się w kamień po słojach- można wspomagać się szlifierką kątową robiąc wstępne nacięcia- z doświadczenia wiem, że po 10 - tym rozbitym własnoręcznie kamieniu przyswaja się technikę w stopniu wystarczającym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 26.01.2006 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2006 Ja słyszałem o paleniu kamieni w ognisku, ale nie praktykowałem ponoć łatwiej pękają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts