Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

7% VAT a kwestia własności materiałów

HomeLess

Recommended Posts

Mam takie pytanie (nieco dziwne może). Wiele jest ofert sprzedaży materiałów budowlanych z 7% VAT-em. Wydaje mi się, że formalnie rzecz ujmując możliwość oprocentowania stawką 7% przysługuje gdy zlecamy wykonawcy wykonanie usługi z materiałów własnych wykonawcy (czyli materiał i usługa stanowią całość). Czy w związku z powyższym wykonawca ma od nas prawo żądać ochrony (pilnowania) było, nie było jego materiałów w trakcie realizacji tejże usługi czy też sam powinien o to zadbać. Na razie mam doświadczenia z firmami budowlanymi realizującymi stany surowe i żadna z nich nie wymagała, abym zatrudniał ochronę i magazyniera na placu budowy :wink: (ochrona placu budowy, materiałów i narzędzi była w ich gestii). Ostatnio jednak zacząłem szukać wykonawcy pokrycia dachowego i okazuje się, że panowie ze składów oferujących montaż pokryć z 7%VAT nie chcą brać odpowiedzialności za swoje (w moim mniemaniu :-? ) materiały składowane przez siebie na moim placu budowy.

Z tym składowaniem materiałów trzeba uważać. Nie piszę tu o konkretnej osobie. Ale często zdarza się że panowie fachowcy coś montują a potem znika. Lub znika materiał z placu budowy. Najlepiej umówić się od razu, że to ich materiał i ich sprawa. W innym wypadku mogą być kłopoty.

Może rozwiązaniem byłoby (jeśli to możliwe) płacić po wykonaniu usługi (razem z materiałem) wtedy zadbają jak o swoje?

Płacisz za robotę z góry?!!!! To już lepeij pieniądze rozdaj. Chcesz, podeślę ci na priva mój numer konta. A tak na poważnie, Owszem remowanej formie możesz zadatkować np. na zakup okien ale w dzisziejszych czasach za większość prac płaci sie z góry. Nie daj się na ciagnąc na zliczki, firmy mają przynajmniej 14 -dniowe terminy płatności! W tym czase można fundament i mury postawić

Tak i mnie się wydaje. Płatność po wykonaniu usługi (wbudowaniu materiałów), a do czasu przekazania przedmiotu umowy Inwestorowi Wykonawca powinien odpowiadać, za takie zorganizowanie sobie pracy, aby zminimalizować ryzyko strat własnych. Rozumiem, że jest tu konflikt interesów - bo nam chodzi o zbudowanie rynku klienta, a dostawcom towarów i usług wręcz przeciwnie. I niech mnie nikt nie przekonuje, że sprzedając mi na 7% VAT to robi mi wielką przysługę czystym altruizmem i troską o klienta wiedziony. Oni przecież też na tym zarabiają i to nie ruszając przysłowiowych czterech liter z przysłowiowego kantorka. Jeśli jestem gotów kupić towar za ok. 100PLN, to Pan sprzedający towar z usługą (7%VAT) może mi go sprzedać za ok.94PLN, a Pan sprzedający bez usługi montażu co najwyżej za 82PLN. Czyli Pan "towarowiec-usługowiec" jeszcze nic nie zrobił, a już zarobił 12PLN. Tak na marginesie, ten co wymyślił taki sposób opadatkowania to musiał mieć łeb jak sklep i rodzinę w branży. I dlatego JKM na prezydenta!