Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop z płyt "żerańskich"

anpi

Recommended Posts

Ponieważ chcę zakończyć w tym roku budowę na stropie, zacząłem się zastanawiać właśnie nad takimi płytami. Główna zaleta - płyty są bezpieczne gdy chwyci mróz. Poza tym są tańsze od innych stropów. Martwi mnie to, że mogą być rysy na sufitach w miejscu łączenia płyt. No i dźwig - to droga zabawa? Co w ogóle o tym myslicie?

o kalkulacji sie nie wypowiem - ale o klawiszowaniu stropu a owszem :))))

Mozna temu zaradzic - w polowie rozpietosci odbuc troszke betonu i zespawac ze soba zbrojenie dwu sasiednich plyt po czym zalac betonem

Lub podobnie postepujac rozsunac plyty i dac zebro rozdzielcze ze zbrojeniem

Oj Jareko - pierwszego pomysłu nie znam i się nie wypowiadam

Natomiast co do żebra to rzeczywiście będzie ono "rozdzielcze" tylko czy nam chodzi o rozdzielenie tych płyt :D

Pomysl pierwszy podpatrzony na budowach i kiedys podany w Muratorze

Pomysl drugi - nie do konca taki goopi jak by sie wydawalo - zebro na dodatek ze zlapanym zbrojeniem do zbrojenia plyty klawiszowanie likwiduje - podobnie paten z jednej z budow

Ale i tak sadze ze najlepszy strop jaki mozna sobie wymarzyc to monolit - warunek - deskowanie. Ale to raczej juz nie klopot - wszak mozna stemple jak i szalunki wynajac .......

gducha.............

pompa..........

iiiiiii.........

jazdaaaaaaaaaa

mamy strop w try mi ga :)

Co do sposobu pierwszego to potrzeba matką wynalazku - a swoją drogą ciekawe czy nie dałoby sie na kropelkę czy ośmirniczkę :D

Co do żebra tu żebro rozdzielcze nie służy do dzielenia elementu ale do rozdzielania sił pomiędzy elementy nośne - w związku z tym musi znajdować się prostopadle, a nie równolegle do elementów nośnych

pozdrawiam

...Mozna temu zaradzic - w polowie rozpietosci odbuc troszke betonu i zespawac ze soba zbrojenie dwu sasiednich plyt po czym zalac betonem

Lub podobnie postepujac rozsunac plyty i dac zebro rozdzielcze ze zbrojeniem...

co do 1 sposobu ciekawe!

2 sprawdzony - rozsuwasz co najmniej 5 cm i wszdzasz pręt ja dawałem 2szt fi 8 górą i dołem i coś w w kształcie S - takie strzemiono z pręta fi 6

do betonowania od spodu deska podwiązaną drutem wiązałkowym

uwagi! nic nie piszesz o ścianie na jakiej kładziesz płyty

np. przy bloczkach z betonu komórkowego ostatnia warstwa musi być z cegły lub wylewka betonowa - chodzi o oparcie płyt

i jeszcze praktyczna rada WAŻNE -TRZEBA przewiercić (np. wiertło fi8) każdy kanał płyty od dołu żeby woda w zimę nie rozsadziła płyt.

i jeszcze jedno w płytach kanałowych - kanałów nie betonujemy całych tylko 20-30cm max są gotowe korki PCV lub gęsty beton; sposób z workami po cemencie nie polecam!

Dla pewnoći przed tynkami mozna na łączeniach płyt dać pod tynk siatkę rabitza lub leduchowskiego. Trzeba dobrze przemyśleć układ płyt w stosunku do słupów i ścianek na poddaszu i co najważniejsze - odpowiednie wyrówanie ścian na których opierają się płyty (najlepiej wylać poduchę betonową, lub układać płyty na cienkiej warstwie betonu.

Przy zamawianiu płyt warto dogadać wszelkie duże otwoy w stropie. U mnie wykonano otwór na schodki z garażu na stryszek i na komin.

U mnie przy większych rozpiętościach staraliśmy się dobrać tak szerokość płyt by ścianka nie stałą na krawędzi płyty. Wyjątkiem były przypadki gdy działówki są od dołu podparte ścianą (nawet działową) jeśli się będzie ryzować to styk jest i tak nad dolną działówką.

Są duże problemy ze znalezieniem produtenta takiego stropu.

to prawda też wielu nie znalazłam :roll:

rafałek a ty gdzie kupowałeś płyty?

Mam lokalnego producenta elementów prefabrykowanych (nadproża, płyty (w prawie dowolnych wymiarach) bloczki itp. Jest ich 2 i gryzą się że miło przez co ceny są przyzwoite.

uwagi! nic nie piszesz o ścianie na jakiej kładziesz płyty

np. przy bloczkach z betonu komórkowego ostatnia warstwa musi być z cegły lub wylewka betonowa - chodzi o oparcie płyt

Ściany mam z silikatu 18 cm klasy 15. Ostatnia warstwa będzie z cegły pełnej, "czerwonej".

Czy na silikacie nie można bezpośrednio kłaść płyt ?

Podobno SILKA jest bardzo wytrzymała....