Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Owinęli mi krokwie folią - czy to dobrze?

Joasia

Recommended Posts

Witam i proszę o poradę:

Czy dobrze ułożyli mi folię wysokoparoprzepuszczalną, skoro owinęli nią także krokwie?

Mam dach z deskowaniem i papą, na tym dachówka. Teraz ocieplamy poddasze. Wg projektu: 3 cm pustki, folia wysokoparoprzepuszczalna, wełna, folia paroizolacyjna, płyty g-k.

No i tę folię wysokoparo rozciągnęli tak, że nie pocięli jej na pasy pomiędzy krokwie, tylko z rolki objechali całość - tak że krokwie są owinięte folią. Oczywiście folia mocowana zszywkami.

Czy to dobrze, czy źle? Czy drewno się nie zamoczy? Nie zaparzy?

Joasia.

Raczej nie powinno się tak robić.

Teraz drewno z trzech stron nie będzie miało możliwości wysychania, a raczaj może dojść do zaparzenia się drewna i ... jego destrukcji.

Drewno zostało obłożone folią, i to tą stroną która raczej wilgoci nie przepuszcza.

Raczej nie powinno się tak robić.

Teraz drewno z trzech stron nie będzie miało możliwości wysychania, a raczaj może dojść do zaparzenia się drewna i ... jego destrukcji.

Drewno zostało obłożone folią, i to tą stroną która raczej wilgoci nie przepuszcza.

Panie Wojtku tak czy nie? a nie raczej.

raczej mógby napisac thalex a ....

nie mogli dać pod bo zobacz co napisała w dalej:

... Wg projektu: 3 cm pustki, folia wysokoparoprzepuszczalna, wełna, folia paroizolacyjna, płyty g-k.

...

Joasia.

wynika że jest nad krokwiami.

Chyba że jest nad ale pod każdą krokwiączyli kontrłata jest na gołej krokwii a folia ją omija pod krokwią - dziwne to

Od góry na krokwiach leży deskowanie. Dach już jest zrobiony i ta folia jest kładziona od spodu, czyli od strony poddasza.

Jak rozumiem, jest ona tam całkowicie zbędna, tak? No, to nie byłby pierwszy fuks architekta...

W każdym razie już ją kupiliśmy i jest już przybita. Mam nadzieję, że jej ułożenie tam, chociaż zbędne, nie jest błędem, czyli nie narobi szkody.

Panie Wojtku, bardzo dziękuję za informację. Już zadzwoniłam do majstra i uzgodniłam, że nożykiem odetną tą folię na krokwiach, tak, że zostanie tylko pomiędzy krokwiami (tam przybili od strony desek takie listewki gr. 3 cm i do nich ta folia będzie przymocowana.

Fajne to nasze Forum. 8)

Dzięki.

Joasia.

Przy pelnym deskowaniu, powinna byc kilku-cm szczelina. Praktycznie trudno ja uzyskac. Rozpiecie na zszywkach folii i danie pod nia rozprezajacej sie welny moze spowodowac znikniecie tej szczeliny, dlatego mocuje sie druty, choc to tez niepewny sposob. Mozna od spodu deskowania dac paski ze styropianu.

Folie nalezy stosowac takze ze wzgledu na wywiewanie szkodliwych kawalkow welny,