gregor71 06.10.2005 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Mam pytanie do zorientowanych w temacie. Gdzie mogę coś znaleźć na temat warunków sadzenia drzew blisko granicy działki. Zanim zakupiłem działkę (nieogrodzoną) sąsiadka posadziła około 1m od granicy las sosnowy a dalej w tej samej odległości rząd brzózek. Jak robiłem ogrodzenie (siatka, słupki, podmurówka) sama zadeklarowała usunięcie pierwszego rzędu drzew. Miała świadomość, że jak sosny i brzozy będą już duże rozsadzą podmurówkę pod ogrodzeniem. Niestety chyba zmieniła zdanie bo po pół roku pielęgnuje drzewa a realizacji obietnicy nie widać. Chciałbym wiedzieś czy jest gdzieś jakiś paragraf na taką sytuację i ewentualnie gdzie miałbym dochodzić wyegzekwowania takowego. Gdzieś mi się oboło o uszy, że drzewa powyżej 3m wysokości powinny znajdować się co najmniej 2m od granicy działki. Na dzień dzisiejszy drzewa już mają od 2 do 5 metrów i w najbliższym czasie jedyny porzytek jaki z nich będę miał to grabienie liści na swojej działce i popękane fundamenty ogrodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 07.10.2005 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 Temat ten powraca co jakiś czas jak bumerang.Przypominam, że nie ma żadnego prawa regulującego odległość drzew od granicy.Pozostaje jedynie wytoczyć proces cywilny i dowodnić przed sądem, że drzewa powodują szkody i ograniczają wykorzystanie działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor71 08.10.2005 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 Dzięki za info. A może jest ktoś kto już przeszedł taką procedurę? Nie wiem czy warto się denerwować i psuć stosunki międzysąsiedzkie, czy też grzecznie grabić liście i mieć nadzieję, że ogrodzenie wytrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AxLe 08.10.2005 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 Sam się pytałem o to samo, tylko że ja byłem ,, tą drugą stroną,, http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=704100&highlight=#704100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts