bendzamin 06.10.2005 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Mam prośbe chce wysadzic z doniczek na jesień thuja szmaragdową poniewaz stojąc na balkonie w bloku w donicy zaczynają robic sie zółte od środka tak jakby usychały. Chce je wysadzic jesienią beda to moje pierwsze iglaki stąd pytanko jak to sie robi zeby nie zepsuc roboty. dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 06.10.2005 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Chyba nie ten dział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 07.10.2005 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 Kopiesz dołek odpowiednio większy od bryły korzeniowej, sypiesz nawóz na jesien, ziemię pod iglaki, wsadzasz zielonym do góry, przysypujesz, ubijasz, podlewsz, sypiesz na wierzch kory aby zakwasić ziemię.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 07.10.2005 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 Ja nie jestem przekonany do sadzenia na zimę. Gdyż jesień to okres wygaszania wegetacji. Posadziłem tak kilka roślinek i po zimie okazało się że przemarzły i nie ukorzeniły się. Ja sadzę wczesną wiosną i są o wiele lepsze efekty. Po posadzeniu trzeba dobrze podlewać. Pod sadzoną roślinę kopię większy dołek i wsypuje tam dużo kompostu aby młoda roślina miała skąd czerpać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 07.10.2005 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 ja nie jestem co prawda ogrodnikiem (nawet amatorem ), ale z moich doświadczeń wynika, że bezpieczniej sadzić na wiosnę. Ja posadziłem 3 lata temu 100 tui i najciekawsze, że wszystkie się przyjęły! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ala.M 07.10.2005 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 Wszystkie rośliny(tylko nie te cieplarniane) które są w doniczkach, można sadzić nawet w grudniu, ważne aby ziemia była miękka. Nie przeszkadza im to, gdyż ich system korzeniowy po wyjęciu z doniczki, nie jest naruszony. Gorzej jezt z roślinami, które są wykopywane i mają korzenie naruszone. Istnieje obawa, że "mikrowoda" ktora wsiąknie obok naruszonych korzeni, w okresie zimowym zamarznie, i zmrozi w ten sposób roślinę. Wtedy roślina przemarznie i na wiosne będzie uschnięta, lub - odbije. Dlatego zawsze co jest w dniczce - można sadzić tak długo, jak miękka jest ziemnia. Wiem ze swojego doświadczenia, bo mam ogród i zajmuję się roślinami. Jeśli jestem przemądrzała to przepraszam, ale chce służyć radą i doświadczeniem.Ala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 07.10.2005 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 Ala.M nie do końca się z tobą zgadzam, Gdyż sadzenie roślin z doniczek, to co piszesz o systemie korzeniowym to prawda. Jest inny aspekt związany z mrozami i ziemia przemarza a system korzeniowy także. I tu jest niebezpieczeństwo. Gdyż roślina nie jest ukorzeniona w naturalnym gruncie. Mnie tak wyleciały wszystkie tuje sadzone na zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 07.10.2005 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 myślę, że wiosna, chociaż jeśli jest dobrze ukorzeniona i wsadzisz bez uszkodzenia bryły korzeniowej do dobrze przygotowanego dołeczka. i co ważne .... zielonym do góry to pora nie mam znaczenia..... nie ma się co pieścić.... no chyba , że nie masz innych problemów....pozdrówka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 07.10.2005 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 Wszystkie rośliny(tylko nie te cieplarniane) które są w doniczkach, można sadzić nawet w grudniu, ważne aby ziemia była miękka. Nie przeszkadza im to, gdyż ich system korzeniowy po wyjęciu z doniczki, nie jest naruszony. Gorzej jezt z roślinami, które są wykopywane i mają korzenie naruszone. Istnieje obawa, że "mikrowoda" ktora wsiąknie obok naruszonych korzeni, w okresie zimowym zamarznie, i zmrozi w ten sposób roślinę. Wtedy roślina przemarznie i na wiosne będzie uschnięta, lub - odbije. Dlatego zawsze co jest w dniczce - można sadzić tak długo, jak miękka jest ziemnia. Wiem ze swojego doświadczenia, bo mam ogród i zajmuję się roślinami. Jeśli jestem przemądrzała to przepraszam, ale chce służyć radą i doświadczeniem.Ala Ala.M ma tu zupełną racje- na tym bazują wszyscy doświadczeni ogrodnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts