Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Balkon wyrywa mi sufit w salonie!

GREG.M

Recommended Posts

Zgodnie ze sztuką budowlaną zbrojenie balkonu jest powiązane ze zbrojeniem stropu. Strop teriva.

Na suficie w salonie zauważyłem niedawno podłużne rysy prostopadłe do płyty balkonu oraz niewielkie podniesienie części sufitu na środku - czyli tam gdzie pręty zbrojeniowe balkonu powiązane są ze zbrojeniem stropu.

Szlag mnie trafia, bo wygląda na to, że ciężar płyty balkonu podnosi mi sufit na zasadzie dźwigni!

Balkon jest dodatkowo dociążony balustradą stalową i dojdzie jeszcze wylewka + terakota.

Jak tak dalej pójdzie to mi sufit wyrwie.... :o

Albo stropy teriva to jakieś dziadostwo, albo nie wiem co. :x

Beton na strop poszedł bardzo dobry - B20 z gruchy, mocny, że ciężko nawet kawałek skuć.

W stropach monolitycznych z niczym takim się nie spotkałem.

Spotkał sie ktoś z Was z takim przypadkiem?

Strop był wylany dwa lata temu.

Wylewany był w czasie idelanej pogody, chłodno, bez opadów. Stemple stały kilka tygodni.

Obecnie dom jest wykończony i zamieszkany.

W marcu 2005 były robione gładzie gipsowe na tynku cem.-wap. i wtedy pęknięć jeszcze nie było.

Pęknięcia pojawiły się w czerwcu-lipcu, w czasie upałów, praktycznie na wszystkich sufitach.

Natomiast obok balkonu pojawiły się nie tylko rysy na suficie, ale sufit uniósł się centralnie o ok. 0,5-1 milimetr - co mnie niepokoi.

Myślę, że przyczyną może być również rozszerzalność cieplna prętów zbrojeniowych, która sprawia, że strop pracuje i pęka.

Na stropie pomiędzy piwnicą a parterem żadnych pęknięć nie ma - bo piwnica chłodzi i pręty nie rozszerzały się tak bardzo jak pomiędzy parterem i poddaszem. Aczkolwiek jest to tylko moja teoria....

Problem jest pewnie w zbrojeniu - źle zostało wykonane połączenie zbrojenia balkonu ze zbrojeniem stropu. Teraz należało by skonsultować sprawę z konstruktorem. Być może jedynym ratunkiem w tej sytuacji będą kolumny podpierające balkon.

Podeprzyj balkon samymi słupami to ja przyjdę i zobaczę jak pięknie się zwiesi.

Czy zrobiłeś zbrojenie zgodnie z projektem ? U mnie w projekcie było to b. słabo rozpisane(projekt typowy). Szef firmy który to budował stwierdził że jeśli by tak zrobił jak w projekcie to nie jest pewny czy się nie urwie wyrywając zbrojenie z wylewki stropu. Po drugiej stronie ściany czyli wewnątrz, dorobił zbrojoną belę, zalaną betonem "dla przeciw wagi" jak to powiedział. Na razie nie pęka a siedzi na balkonie stalowa balustrada dodatkowa wylewka nad ociepleniem czyli dodatkowo plus ca about 500 kg i jeszcze dojdą płytki

brzoza kiedyś twierdził inaczej - pręty dołem lub środkiem a balkonowi nic :wink:

mógłyś to zacytować ?!

Mógłbym ale mi się nie chce szukać - pamiętasz o tym dobrze - zadałeś mi dziewne pytanie skąd wiem ,że pręty idą górą w balkonie :wink: jakby nieszły górą to nieciekawie ten balkon by wyglądał - na drobnych pęknięciach by się nie skończyło. :wink:

brzoza kiedyś twierdził inaczej - pręty dołem lub środkiem a balkonowi nic :wink:

mógłyś to zacytować ?!

Mógłbym ale mi się nie chce szukać - pamiętasz o tym dobrze - zadałeś mi dziewne pytanie skąd wiem ,że pręty idą górą w balkonie :wink: jakby nieszły górą to nieciekawie ten balkon by wyglądał - na drobnych pęknięciach by się nie skończyło. :wink:

dupku

po raz drugi Cie wzywam

wysil mózgownice ...

zacytuj mnie ... poprosze ładnie :D

mógłyś to zacytować ?!

dupku

po raz drugi Cie wzywam

wysil mózgownice ...

zacytuj mnie ... poprosze ładnie :D

Czekam na następne piękne epitety - widać masz pamięć krótką a kulturę głęboką jak kałuża. Poczekam aż Cię będzie stać na więcej niż rzucanie obelgami. :wink:

Czekam na następne piękne epitety - widać masz pamięć krótką a kulturę głęboką jak kałuża.

dupku - prosze konkrety

nie insynuacje

pzdr

Jednak kultury to Cię chyba uczyli w OHP. Jak znajdę to zacytuje - nie denerwuj się - wykażee się Twoje "cuda" :wink: