GREG.M 07.10.2005 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 Zgodnie ze sztuką budowlaną zbrojenie balkonu jest powiązane ze zbrojeniem stropu. Strop teriva. Na suficie w salonie zauważyłem niedawno podłużne rysy prostopadłe do płyty balkonu oraz niewielkie podniesienie części sufitu na środku - czyli tam gdzie pręty zbrojeniowe balkonu powiązane są ze zbrojeniem stropu. Szlag mnie trafia, bo wygląda na to, że ciężar płyty balkonu podnosi mi sufit na zasadzie dźwigni! Balkon jest dodatkowo dociążony balustradą stalową i dojdzie jeszcze wylewka + terakota. Jak tak dalej pójdzie to mi sufit wyrwie.... Albo stropy teriva to jakieś dziadostwo, albo nie wiem co. Beton na strop poszedł bardzo dobry - B20 z gruchy, mocny, że ciężko nawet kawałek skuć. W stropach monolitycznych z niczym takim się nie spotkałem. Spotkał sie ktoś z Was z takim przypadkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 07.10.2005 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 Greg .....wołaj czym prędzej konstruktora, zanim nie będzie za późno !!!Sprawa jest naprawdę poważna !PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 07.10.2005 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 Nic nie rób, dopóki nie obejrzy tego konstruktor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 07.10.2005 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 Problem jest pewnie w zbrojeniu - źle zostało wykonane połączenie zbrojenia balkonu ze zbrojeniem stropu. Teraz należało by skonsultować sprawę z konstruktorem. Być może jedynym ratunkiem w tej sytuacji będą kolumny podpierające balkon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 07.10.2005 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 ...tak to na pierwszy rzut wygląda... J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 07.10.2005 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 1. Po jakim czasie od wylania zdjąłeś stemple pod balkonem? 2. Jaka była temperatura po zalaniu stropu?3. Czy strop był polewany wodą przez minimum tydzień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 07.10.2005 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 Cosik nie bardzo to zbrojenie przenosi moment w utwierdzeniu balkonu - musiało być źle wykonane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GREG.M 07.10.2005 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 Strop był wylany dwa lata temu.Wylewany był w czasie idelanej pogody, chłodno, bez opadów. Stemple stały kilka tygodni.Obecnie dom jest wykończony i zamieszkany. W marcu 2005 były robione gładzie gipsowe na tynku cem.-wap. i wtedy pęknięć jeszcze nie było.Pęknięcia pojawiły się w czerwcu-lipcu, w czasie upałów, praktycznie na wszystkich sufitach. Natomiast obok balkonu pojawiły się nie tylko rysy na suficie, ale sufit uniósł się centralnie o ok. 0,5-1 milimetr - co mnie niepokoi. Myślę, że przyczyną może być również rozszerzalność cieplna prętów zbrojeniowych, która sprawia, że strop pracuje i pęka. Na stropie pomiędzy piwnicą a parterem żadnych pęknięć nie ma - bo piwnica chłodzi i pręty nie rozszerzały się tak bardzo jak pomiędzy parterem i poddaszem. Aczkolwiek jest to tylko moja teoria.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 07.10.2005 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 Problem jest pewnie w zbrojeniu - źle zostało wykonane połączenie zbrojenia balkonu ze zbrojeniem stropu. Teraz należało by skonsultować sprawę z konstruktorem. Być może jedynym ratunkiem w tej sytuacji będą kolumny podpierające balkon. Podeprzyj balkon samymi słupami to ja przyjdę i zobaczę jak pięknie się zwiesi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 07.10.2005 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 Czy zrobiłeś zbrojenie zgodnie z projektem ? U mnie w projekcie było to b. słabo rozpisane(projekt typowy). Szef firmy który to budował stwierdził że jeśli by tak zrobił jak w projekcie to nie jest pewny czy się nie urwie wyrywając zbrojenie z wylewki stropu. Po drugiej stronie ściany czyli wewnątrz, dorobił zbrojoną belę, zalaną betonem "dla przeciw wagi" jak to powiedział. Na razie nie pęka a siedzi na balkonie stalowa balustrada dodatkowa wylewka nad ociepleniem czyli dodatkowo plus ca about 500 kg i jeszcze dojdą płytki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 07.10.2005 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 Ktoś na forum pisał o przypadku, gdy balon po wyjęciu słupów złożył się jak okiennice . Dlatego absolutnie nie można tego tak zostawić - i myślę, że konsultacja na forum to zdecydowanie za mało - fachowiec musi to koniecznie obejrzeć na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekj 07.10.2005 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 witam Konstruktor natychmiast!!! Ja widziałem złożony balkon i opuszczony w dół. Fachmany ci tani zazbroiły go dołem. Szczęście, że nikt pod nim nie stał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 07.10.2005 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 witam Konstruktor natychmiast!!! Ja widziałem złożony balkon i opuszczony w dół. Fachmany ci tani zazbroiły go dołem. Szczęście, że nikt pod nim nie stał brzoza kiedyś twierdził inaczej - pręty dołem lub środkiem a balkonowi nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 08.10.2005 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 Bez opini konstruktora się nie obędzie.A wracając do tego jak zbroi się płyty balkonowe - niepodparte - górą bo tam płyta jest rozciągana a te obciążenia ma przenieść stal zbrojeniowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.10.2005 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 brzoza kiedyś twierdził inaczej - pręty dołem lub środkiem a balkonowi nic mógłyś to zacytować ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 08.10.2005 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 brzoza kiedyś twierdził inaczej - pręty dołem lub środkiem a balkonowi nic mógłyś to zacytować ?! Mógłbym ale mi się nie chce szukać - pamiętasz o tym dobrze - zadałeś mi dziewne pytanie skąd wiem ,że pręty idą górą w balkonie jakby nieszły górą to nieciekawie ten balkon by wyglądał - na drobnych pęknięciach by się nie skończyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.10.2005 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 brzoza kiedyś twierdził inaczej - pręty dołem lub środkiem a balkonowi nic mógłyś to zacytować ?! Mógłbym ale mi się nie chce szukać - pamiętasz o tym dobrze - zadałeś mi dziewne pytanie skąd wiem ,że pręty idą górą w balkonie jakby nieszły górą to nieciekawie ten balkon by wyglądał - na drobnych pęknięciach by się nie skończyło. dupku po raz drugi Cie wzywam wysil mózgownice ... zacytuj mnie ... poprosze ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 08.10.2005 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 brzoza kiedyś twierdził inaczej - pręty dołem lub środkiem a balkonowi nic mógłyś to zacytować ?! Mógłbym ale mi się nie chce szukać - pamiętasz o tym dobrze - zadałeś mi dziewne pytanie skąd wiem ,że pręty idą górą w balkonie jakby nieszły górą to nieciekawie ten balkon by wyglądał - na drobnych pęknięciach by się nie skończyło. dupku po raz drugi Cie wzywam wysil mózgownice ... zacytuj mnie ... poprosze ładnie Czekam na następne piękne epitety - widać masz pamięć krótką a kulturę głęboką jak kałuża. Poczekam aż Cię będzie stać na więcej niż rzucanie obelgami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.10.2005 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 Czekam na następne piękne epitety - widać masz pamięć krótką a kulturę głęboką jak kałuża. dupku - prosze konkrety nie insynuacje pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 08.10.2005 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 Czekam na następne piękne epitety - widać masz pamięć krótką a kulturę głęboką jak kałuża. dupku - prosze konkrety nie insynuacje pzdr Jednak kultury to Cię chyba uczyli w OHP. Jak znajdę to zacytuje - nie denerwuj się - wykażee się Twoje "cuda" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts