Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

akwarystyka i /lub malarstwo

agnes

Recommended Posts

Zgadza się,musi byc odpowiednio głębokie,ale nie tu problem.Moi rodzice mieli w oczku 8 szt.karasi ,przetrwały zimę/oczko mają dość głebokie /wiosną natomiast koty powyłapywały rybki ,trzeba chyba przykryc jakąś siatką pod powierzchnia lustra wody aby nie było jej widać .

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...

Witam wszystkich !

Myślę że trafiłem na swoich Ludzi, niepamiętam żebym kiedykolwiek niemiał Akwarium a i Obrazy maluję od 35 lat.

Wiec chyba mam trochę doświadczenia w tematach które poruszacie.

Służe pomocom, mam Akwarium 160l i takie wam polecam ,to jest optymalne akwarium dla ludzi którzy naprzykład zaczynają. Nieprawdą jest żeby zaczynać od małego, duże jest dobre ponieważ

nietrzeba wymieniać wody tak często jak w małym zbjorniku.Podstawowa zasada to 1/Rybka na 10.litrów wody. Reakcje chemiczne zachodzą tu samoczynnie.

Jeżeli jedziesz na wakacjie na dwa tygodnie, to niemartw się o rybki nic im sie niestanie ale jeżeli macie Akwaria Morskie to już kłopot większy, i tu niechodzi o ryby bo one by sobie poradziły ale wode morskom trzeba pilnować.Stawek przy domu to fantastyczna sprawa, jeżeli chcecie trzymać tam Rybki to musi mieć glebokość conajmniej 80 cm, przy takiej głebokości woda niezamarznie do dna nawet przy silnej zimie, a ryb które można trzymać w takim stawie jest całe mnóstwo nawet Welonki tylko zimą lepiej je zabrać do akwarium. Dzieci moich znajomych zabierają co roku Mobydika i Syrene na wakacje do ich Oceanu.

Ale jest jeszcze coś, taki stawek oczko wodne, to wylęgarnia komarów jest nato oczywiście sposób ale dosyć drogi, trzeba zastosowac filtry wodne i małe kaskady.Chodzi oto żeby woda niestała w miejscu i nietwożył się naniej kożuch z bakterji.No tak ale to temat Morze.

Jeśli macie jakieś pytania to proszę pytajcie chetnie podpowiem.

Sopocianin - ilość ryb w akwarium zależy od ich wielkości i gatunku. Mozna hodować w 100 litrowym akwarium 100 gupików, ale tylko 2 paletki.

Rózne gatunki wymagają różnych warunków (twardość wody, podłoże, kryjówki, rośliny, temperatura itp.)

Proponuję odwiedzić fora dyskusyjne poświęcone akwarystyce.

Osobiście też mam zamiar założyć duże akwarium ( teraz z braku miejsca mam malutkie 70 l, wcześniej 160 l) i wpuścić tam kilka paletek. Jeśli będziecie zakładać, chętnie podzielę się doświadczeniami. Pozdro.

On 2003-02-18 21:51, Sopocianin wrote:

Ale jest jeszcze coś, taki stawek oczko wodne, to wylęgarnia komarów jest nato oczywiście sposób ale dosyć drogi, trzeba zastosowac filtry wodne i małe kaskady.Chodzi oto żeby woda niestała w miejscu i nietwożył się naniej kożuch z bakterji.

A ja marze o oczku. Na razie mam domek, niedlugo zrobie plot, alejki, dosadze drzewka i w nastepnej kolejnosci bedzie oczko. Ale bedzie to cos malego, mam na nie pewien pomysl. Wiem ze mozna zrobic je duze, wykopac dol i oblozyc go folia. Ja jestem zwolennikiem innych, nietypowych rozwiazan. Oczko ma byc male, wiec mysle o uzyciu po prostu wanny : przemaluje ja, wkopie, obloze kamieniami i mchem. Ciekawe jak to wyjdzie. Wanne w sumie juz mam, wiec co szkodzi sprobowac,

Smok

Oczywiście przyznaje ci rację, ale ja podałem podstawową regółę dla tych którzy zaczynają bo przyznasz że chodowla Paletek nienależy do łatwych a raczej dla zaawansowanych w tym temacie.

Podstawowym błędem który się popełnia to to że sie kupuje masę Rybek które nigdy ze sobą niepowinny przebywać,a po drugie mase Roślin które bez uprzedniego przygotowania podłoża i tak zamieniają się w szpinak.

sopocianin

Święte słowa Sopocianin. Akwarium wymaga cierpliwości, za którą sowicie wynagradza. Nie spieszcie się z wpuszczaniem rybek, niech środowisko się wpierw ustabilizuje, woda wyklaruje i wytworzy równowaga. A na początek wytrzymałe rybki. :smile: Gupiki też są piękne, a jak się mnożą :eek:

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

Czy macie jakieś doświadczenia w akwaterrariach? Mam żółwia wodnego (czerwonolicy. Wczoraj wpuściłam mu 4 rybki (podobno to dobry pokarm dla niego). Natura każe mu kłapać pyskiem, ale rybki są szybsze i chowają się między kamieniami. Zdaje mi się, że będę miała ZOO.

Mam na działce małe oczko wodne z kaskadką. Czy latem żółwia i rybki mogę tam wpuścić? Jest tam dużo kotów.

Jola