oorbus 03.05.2003 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2003 a ja chcę zrobić akwarium w łazience, zaraz przy wannie.myśle, że będzie to super wyglądaćpzdroorbus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 10.02.2007 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2007 Witam i odswieżam stary temacik. Od dziecka hoduje rybki, teraz wieksza część pokoju 10 m zajmują akwaria Teraz czas cos na wiekszą skale Planuje akwarium (takie większe) w salonie. Ma ktoś? Może macie jakies spostrzeżenia i rady? Szczególnie chodzi mi o dane techniczne akwarium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murphy 11.02.2007 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 ja od dwóch lat mam akwarium. Rybki ładnie się chowają ale gorzej z roślinkami...a mnie zamarzyło się taki akwarium holenderskie czyli dużo pięknych roslinek i kilka ładnych drobnych rybek. Na raze eksperymentuje na 60 L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 11.02.2007 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Witam i odswieżam stary temacik. Od dziecka hoduje rybki, teraz wieksza część pokoju 10 m zajmują akwaria Teraz czas cos na wiekszą skale Planuje akwarium (takie większe) w salonie. Ma ktoś? Może macie jakies spostrzeżenia i rady? Szczególnie chodzi mi o dane techniczne akwarium. Co dla kogo większe? 100,200 czy 500l? Nie oszczędzaj na szkle! Szukaj profesjonalnej firmy. Przy naprawdę dużym dno dzielone, nie z jednej tafli. To musi na czymś stać. Ak. 500l jak zażyczysz sobie pyszczaki (kamienie) to nawet i tona! Obciążenie stropu. Pokrywy oświetleniowe są nie wiedzieć czemu horendalnie drogie- tu można zaoszczędzić na zasadzie zrób to sam. System filtracyjny- gdzieś toto trzeba umieścić, coby nie straszyło (zakładam filtr zewnętrzny oczywiście). Ale nie może być to szafka z wiórów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 11.02.2007 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Witam i odswieżam stary temacik. Od dziecka hoduje rybki, teraz wieksza część pokoju 10 m zajmują akwaria Teraz czas cos na wiekszą skale Planuje akwarium (takie większe) w salonie. Ma ktoś? Może macie jakies spostrzeżenia i rady? Szczególnie chodzi mi o dane techniczne akwarium. Co dla kogo większe? 100,200 czy 500l? Nie oszczędzaj na szkle! Szukaj profesjonalnej firmy. Przy naprawdę dużym dno dzielone, nie z jednej tafli. To musi na czymś stać. Ak. 500l jak zażyczysz sobie pyszczaki (kamienie) to nawet i tona! Obciążenie stropu. Pokrywy oświetleniowe są nie wiedzieć czemu horendalnie drogie- tu można zaoszczędzić na zasadzie zrób to sam. System filtracyjny- gdzieś toto trzeba umieścić, coby nie straszyło (zakładam filtr zewnętrzny oczywiście). Ale nie może być to szafka z wiórów. Dla mnie to tak powyżej 500. 400 litrów juz mam Dobre jest na mały pokój w bloku, ale w salonie troszke większe by sie zdało Zamawiam projekt indywidualny więc robie tak aby sie zmieściło. filtr oczywiscie, że zew. Oświetlenie zrobię sam. Konstrukcja z kątowniczków. Tylko właśnie chodzi mi o konsrukcję samego zbiornika, jak grube szkło i gdzie wzmocnienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filonxxxl 11.02.2007 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Witam Ja mam w mieszkaniu, no tutaj zależy jak liczyć, tak jak podają w sklepach to 1360, a faktycznie 1215 litrów (grubość ścianek).Ciekawostką jest to, że tylko przednia ścianka jest ze szkła...Mieszkają w nim pielęgnice z Malawi, mają nawet system stałej podmiany wody i parę innych bajerów... Gdyby ktoś był ciekaw to będą szczegóły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 11.02.2007 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Witam Ja mam w mieszkaniu, no tutaj zależy jak liczyć, tak jak podają w sklepach to 1360, a faktycznie 1215 litrów (grubość ścianek). Ciekawostką jest to, że tylko przednia ścianka jest ze szkła... Mieszkają w nim pielęgnice z Malawi, mają nawet system stałej podmiany wody i parę innych bajerów... Gdyby ktoś był ciekaw to będą szczegóły... Prosze o szczegóły. Co to za konstrukcja?Może jakieś zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filonxxxl 11.02.2007 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Spoko, mówisz, masz... Stronka co prawda nie aktualizowana od jakichs 3 lat ale jest tam o konstrukcji tego baniaka wszystko (no, prawie...) http://www.webmedia.pl/filonxxl/ Zwłaszcza polecam kliknąć "akwarium", potem "budowa" a dalej to już co komu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 11.02.2007 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Ano, oglądałem to Twoje cudo już dawno temu , a do dziś żałuję, że nie mam miejsca w chałupie. Ale może kiedyś.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 11.02.2007 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Chyle czoła przed takim baniakiem!!!!!!!!!! Też myslałem nad czymś takim z tylko jedną szybą. Opis bardzo szczegółowy. I zgoda żony prawie jest (tylko nie powiedziałem jakie duze konkretnie, hihihihiiii) muszę powoli ciułać kasę z budowy domu Upłyneło troche czasu od powstania, jak sprawuje się teraz? Wyszły jakieś niespodzianki? Naprawde jestem pod wrażeniem!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filonxxxl 12.02.2007 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Hmmm, czy coś bym zmienił (większość zmieniłem po fakcie...)? Kilka rzeczy: - na 200% nie wydałbym ponad 5 stówek na farby do tła, tylko walnął żywicę i na to piasek, żwirek - i tak glony wszystko wyrównały - silikon sprawdza się jako uszczelnienie dużo lepiej niż żywica - elektronikę do świetlówek wymieniłem na gotową, z tą od świetlówek kompaktowych były cały czas jakieś problemy - umocowałem tylną ścianę akwa 6-ma kołkami do ściany ponad linią wody - zaczęło się lekko odchylać (szczelina 3-4mm) - otwierane luki w pokrywie (te do karmienia) wymieniłem na plastikowe, metalowe dość szybko zaczęły rdzewieć Za to czego na pewno bym nie zmienił: - konstrukcja ze sklejki zabezpieczonej silikonem sprawdza się rewelacyjnie - zero problemów - system stałej podmiany wody przy akwa tej wielkości to właściwie konieczność (nie wyobrażam sobie robić tego ręczno-nożnie... ) - filtry do oczek wodnych sprawdzają się znakomicie, olbrzymia pojemność wkładów filtrujących skutkuje krystaliczną wodą i brakiem problemów z ich zapychaniem się No to tyle tak od razu, jak coś sobie przypomnę to napiszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawelos_Wroc 12.02.2007 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Super! Jestem pod wrażeniem! Ogólnie bardzo mnie ten wątek zainteresował. W domu, który zacznę wykańczać latem, planuję zbiornik o rozmiarach mniej więcej 130cm x 100cm x 50cm. Poniewa tylna ściana zbiornika sąsiaduje z łazienką, to dostęp do wody i odpływu jest też ułatwiony. Zastanawiałem się nad automatyczną podmianą, ale na razie planuję po prostu u góry dodatkowy zbiornik do odstawania się wody do podmiany. Ponieważ będą rurki i kurki, to cały proces będzie sprowadzał się do 1) wyłączenia urządzeń, 2) spuszczenia częsci wody zbiornika głównego, 3) spuszczenia z małego do głównego, 4) uzupełnienia małego, 5) włączenia urządzeń Więc ogólnie mało pracy - nie wiem czy w takim wypadku warto robić instalację automatycznej zmiany, bo chyba i tak bałbym się ją zostawić działającą jak np. wyjeżdżamy z domu na dłużej. Przyznam też, że nie do końca rozumiem, jak dokładnie działa instalacja automatycznej podmiany ze strony Filonxxxl. Jak by można to proszę o jakieś dokładniejsze opisanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filonxxxl 12.02.2007 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Przyznam też, że nie do końca rozumiem, jak dokładnie działa instalacja automatycznej podmiany ze strony Filonxxxl. Jak by można to proszę o jakieś dokładniejsze opisanie. Hmmm, chyba wszystko na ten temat jest w dziale TECHNO, czyli tutaj: http://www.webmedia.pl/filonxxl/techno.html Gdyby coś dalej było niejasne to będę tłumaczył... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawelos_Wroc 12.02.2007 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 A! Ok, dzięki - jakoś wcześniej nie trafiłem na tą podstronę. Pozdrawiam wszystkich fanów akwarystyki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawelos_Wroc 12.02.2007 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 A czy macie jakieś doświadczenia w zakresie konstrukcji tła do akwarium? Na sieci jest sporo opisów jak zrobić to samemu klejąc kamienie do szkła, albo modelując ze styropianu i cementując lub malując (jak zrobił Filonxxxl). Niestety dla nietypowych rozmiarów zbiornika metoda "zrób to sam" to chyba jedyne wyjście - a może znacie jakichś wykonawców takich rzeczy? Uważam, że porządne tło lub ogólniej dekoracja akwarium to co najmniej połowa wizualnego efektu. Wręcz podwójnie temat dla "projektanta wnętrz". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 15.02.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2007 Wczoraj dostałem od żony dwie czarne, prześliczne molinezje do miojego ukochanego akwarium Coraz gęściej w tym moim zbiorniczku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawelos_Wroc 16.02.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 A ja zostanę przy Tanganice. Jedna odmiana tropheusów plus ewentualnie kilka innych ryb (np. muszlowce). Zbiornik z bandą np. 20 ryb jednego gatunku, bardzo aktywnych cały czas wygląda super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 16.02.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 U mnie ostatnio straszny mix w akwarium, zawsze ktoś mi podrzuci jakieś swoje niechciane rybki. I zrobiło sie małe schronisko. A to jakaś żałobniczka, jeden sumik rekini, welonek (walnął w ramy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 17.02.2007 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Dlatego też w moim Malawi pływa p. papuzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filonxxxl 17.02.2007 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 U mnie póki co prawie czyste malawi, konkretnie grupa mbuna... A dlaczego prawie? Ano coś mi się zdaje, że jakiś napalony samczyk podłączył się do "panny" innego gatunku, bo 2-ch, już trochę podrośniętych rybek nijak nie potrafię zidentyfikować, hehe... Jakieś mieszańce wyszły. No, ale ponoć kundle są najmądrzejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts