Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

akwarystyka i /lub malarstwo

agnes

Recommended Posts

• 3 years później...
  • Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam i odswieżam stary temacik.

Od dziecka hoduje rybki, teraz wieksza część pokoju 10 m zajmują akwaria :D

Teraz czas cos na wiekszą skale :wink:

Planuje akwarium (takie większe) w salonie.

Ma ktoś?

Może macie jakies spostrzeżenia i rady?

Szczególnie chodzi mi o dane techniczne akwarium.

Co dla kogo większe? :D 100,200 czy 500l?

Nie oszczędzaj na szkle! Szukaj profesjonalnej firmy. Przy naprawdę dużym dno dzielone, nie z jednej tafli. To musi na czymś stać. Ak. 500l jak zażyczysz sobie pyszczaki (kamienie) to nawet i tona! Obciążenie stropu. Pokrywy oświetleniowe są nie wiedzieć czemu horendalnie drogie- tu można zaoszczędzić na zasadzie zrób to sam. System filtracyjny- gdzieś toto trzeba umieścić, coby nie straszyło (zakładam filtr zewnętrzny oczywiście). Ale nie może być to szafka z wiórów.

Witam i odswieżam stary temacik.

Od dziecka hoduje rybki, teraz wieksza część pokoju 10 m zajmują akwaria :D

Teraz czas cos na wiekszą skale :wink:

Planuje akwarium (takie większe) w salonie.

Ma ktoś?

Może macie jakies spostrzeżenia i rady?

Szczególnie chodzi mi o dane techniczne akwarium.

Co dla kogo większe? :D 100,200 czy 500l?

Nie oszczędzaj na szkle! Szukaj profesjonalnej firmy. Przy naprawdę dużym dno dzielone, nie z jednej tafli. To musi na czymś stać. Ak. 500l jak zażyczysz sobie pyszczaki (kamienie) to nawet i tona! Obciążenie stropu. Pokrywy oświetleniowe są nie wiedzieć czemu horendalnie drogie- tu można zaoszczędzić na zasadzie zrób to sam. System filtracyjny- gdzieś toto trzeba umieścić, coby nie straszyło (zakładam filtr zewnętrzny oczywiście). Ale nie może być to szafka z wiórów.

Dla mnie to tak powyżej 500. 400 litrów juz mam :D Dobre jest na mały pokój w bloku, ale w salonie troszke większe by sie zdało :D Zamawiam projekt indywidualny więc robie tak aby sie zmieściło. filtr oczywiscie, że zew. Oświetlenie zrobię sam. Konstrukcja z kątowniczków.

Tylko właśnie chodzi mi o konsrukcję samego zbiornika, jak grube szkło i gdzie wzmocnienia?

Witam

Ja mam w mieszkaniu, no tutaj zależy jak liczyć, tak jak podają w sklepach to 1360, a faktycznie 1215 litrów (grubość ścianek).

Ciekawostką jest to, że tylko przednia ścianka jest ze szkła...

Mieszkają w nim pielęgnice z Malawi, mają nawet system stałej podmiany wody i parę innych bajerów...

Gdyby ktoś był ciekaw to będą szczegóły...

Witam

Ja mam w mieszkaniu, no tutaj zależy jak liczyć, tak jak podają w sklepach to 1360, a faktycznie 1215 litrów (grubość ścianek).

Ciekawostką jest to, że tylko przednia ścianka jest ze szkła...

Mieszkają w nim pielęgnice z Malawi, mają nawet system stałej podmiany wody i parę innych bajerów...

Gdyby ktoś był ciekaw to będą szczegóły...

Prosze o szczegóły. 8)

Co to za konstrukcja?Może jakieś zdjęcia. :D

Chyle czoła przed takim baniakiem!!!!!!!!!!

Też myslałem nad czymś takim z tylko jedną szybą.

Opis bardzo szczegółowy. I zgoda żony prawie jest (tylko nie powiedziałem jakie duze konkretnie, hihihihiiii) muszę powoli ciułać kasę z budowy domu :wink:

Upłyneło troche czasu od powstania, jak sprawuje się teraz?

Wyszły jakieś niespodzianki?

Naprawde jestem pod wrażeniem!!!!!!!!!! :D

Hmmm, czy coś bym zmienił (większość zmieniłem po fakcie...)?

Kilka rzeczy:

- na 200% nie wydałbym ponad 5 stówek na farby do tła, tylko walnął żywicę i na to piasek, żwirek - i tak glony wszystko wyrównały :lol:

- silikon sprawdza się jako uszczelnienie dużo lepiej niż żywica

- elektronikę do świetlówek wymieniłem na gotową, z tą od świetlówek kompaktowych były cały czas jakieś problemy

- umocowałem tylną ścianę akwa 6-ma kołkami do ściany ponad linią wody - zaczęło się lekko odchylać (szczelina 3-4mm)

- otwierane luki w pokrywie (te do karmienia) wymieniłem na plastikowe, metalowe dość szybko zaczęły rdzewieć

Za to czego na pewno bym nie zmienił:

- konstrukcja ze sklejki zabezpieczonej silikonem sprawdza się rewelacyjnie - zero problemów

- system stałej podmiany wody przy akwa tej wielkości to właściwie konieczność (nie wyobrażam sobie robić tego ręczno-nożnie... :wink: )

- filtry do oczek wodnych sprawdzają się znakomicie, olbrzymia pojemność wkładów filtrujących skutkuje krystaliczną wodą i brakiem problemów z ich zapychaniem się

No to tyle tak od razu, jak coś sobie przypomnę to napiszę...

Super! Jestem pod wrażeniem!

Ogólnie bardzo mnie ten wątek zainteresował.

W domu, który zacznę wykańczać latem, planuję zbiornik o rozmiarach mniej więcej 130cm x 100cm x 50cm.

Poniewa tylna ściana zbiornika sąsiaduje z łazienką, to dostęp do wody i odpływu jest też ułatwiony. Zastanawiałem się nad automatyczną podmianą, ale na razie planuję po prostu u góry dodatkowy zbiornik do odstawania się wody do podmiany. Ponieważ będą rurki i kurki, to cały proces będzie sprowadzał się do 1) wyłączenia urządzeń, 2) spuszczenia częsci wody zbiornika głównego, 3) spuszczenia z małego do głównego, 4) uzupełnienia małego, 5) włączenia urządzeń :)

Więc ogólnie mało pracy - nie wiem czy w takim wypadku warto robić instalację automatycznej zmiany, bo chyba i tak bałbym się ją zostawić działającą jak np. wyjeżdżamy z domu na dłużej.

Przyznam też, że nie do końca rozumiem, jak dokładnie działa instalacja automatycznej podmiany ze strony Filonxxxl. Jak by można to proszę o jakieś dokładniejsze opisanie.

Przyznam też, że nie do końca rozumiem, jak dokładnie działa instalacja automatycznej podmiany ze strony Filonxxxl. Jak by można to proszę o jakieś dokładniejsze opisanie.

Hmmm, chyba wszystko na ten temat jest w dziale TECHNO, czyli tutaj:

http://www.webmedia.pl/filonxxl/techno.html

Gdyby coś dalej było niejasne to będę tłumaczył...

A czy macie jakieś doświadczenia w zakresie konstrukcji tła do akwarium?

Na sieci jest sporo opisów jak zrobić to samemu klejąc kamienie do szkła, albo modelując ze styropianu i cementując lub malując (jak zrobił Filonxxxl).

Niestety dla nietypowych rozmiarów zbiornika metoda "zrób to sam" to chyba jedyne wyjście - a może znacie jakichś wykonawców takich rzeczy?

Uważam, że porządne tło lub ogólniej dekoracja akwarium to co najmniej połowa wizualnego efektu. Wręcz podwójnie temat dla "projektanta wnętrz". :)

U mnie póki co prawie czyste malawi, konkretnie grupa mbuna...

A dlaczego prawie?

Ano coś mi się zdaje, że jakiś napalony samczyk podłączył się do "panny" innego gatunku, bo 2-ch, już trochę podrośniętych rybek nijak nie potrafię zidentyfikować, hehe... Jakieś mieszańce wyszły. No, ale ponoć kundle są najmądrzejsze :wink: