wkrawczyk 07.10.2005 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 WitamDom w technologi szkieletu drewnianego w trakcie wykańczania wnętrza.Mam strop wykonany z płyty OSB 22mm na belkach (40x150) o rozstawie ok. 60cm, miejscami gęściej. Planuję podbitkę z boazeri z wełną między belkamiRocwool 15 cm od strony parteru. Od strony poddasza planuję na płyciepołożyć wygłuszenie takie jak dla paneli podłogowych (albo piankę albo płytyzielone) a na to przykręcić płytę OSB 8 lub 10mm i wykładzina podłogową.Co myślicie o tym pomyśle, czy dostatecznie wygłuszy strop (głównie chodzi opiankę lub płyty wygłuszające między płytami OSB).Czy może lepiej na płytę OSB 22 mm od strony poddasza położyć tradycyjnąpodłoge szwedzką z pianką lub zielonymi płytami?Dzięki za ewentualną pomoc.Wojciech Krawczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaZet 07.10.2005 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 na targach w Poznaniu widzialem fajny klej firmy Bostic, smarujesz nim płyte OSB i przyklejasz panel podł. Super tłumi, robili takie porównanie ze spadającą na podłaogę drewnianą kulką, w wariancie OSB/pianka/panel i OSB/klej/panel. Ja niestety tak nie zrobiłem bo budowałem dawno temu ale jak zrobie remont to pójde w tym kierunku. Drugie wyjście to korek na OSB. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 20.02.2006 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Niektórzy między osb a legary dają gumowe podkładki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrul 20.02.2006 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Zgadza się chodzi o to aby poszczególne warstwy odizolować od siebie materiałem tłumiącym: guma, korek, nawet filc itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 20.02.2006 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 W ˝ domu mam strop drewniany. Belki chciałem by były widoczne wiec sufit dałem miedzy belki w jednym pomieszczeniu z boazerii a w drugim GK. Na belki dałem poprzecznie legary. Pomiędzy belki a legary dałem gruby filc (by nie skrzypiało) i poskręcałem śrubami. Wzdłuż na legary przykleiłem zieloną płytę (uwaga butapren ją rozpuszcza) i przykręciłem OSB 22 PW. Między legary oraz między belki nad sufitem wełnę mineralną by wygłuszyć strop. Powstała konstrukcja bardzo sztywna i nic nie skrzypi. OSB wygląda na tyle ładnie ze na razie może być traktowana jako podłoga docelowa a w przyszłości dam systemowo panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 21.02.2006 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Podkładka z maty polipropylenowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts