Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Perełki Ojca Rydzyka

Gość

Recommended Posts

RM słuchałem tylko raz w zyciu. Było to jakieś 7-8 lat temu. Wracałem akurat w nocy z kumplem samochodem z Czech. Podczas przeszukiwania dostępnych stacji radiowych trafilismy wasnie na nią. I bardzo dobrze, bo kumpel tak się ozywił, ze mu się spać odechciało. Ubaw mielismy do samego Szczecina - taka była wtedy audycja :D :D :D

Pózniej nigdy juz RM nie słuchałem, bo co na ta stacje trafie, to jakaś modlitwa.

• Odpowiedzi 429
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość gregmena
to rzeczywiście straszliwa wada RM w katolickiej Polsce, że co się włączy to modlitwa, masz racje KASO1, przeciętny katolik podobno poświęca na modlitwe MAX 5m dziennie (gdzieś były badania), na seriale w telewizji 3 godziny, co nie przeszkadza mu mówić że zna nauke JPII, że jest mocno wierzący, a jak słyszy modlitwe w radiu to szybko nerwowo przełącza na inną stację.....

to rzeczywiście straszliwa wada RM w katolickiej Polsce, że co się włączy to modlitwa, masz racje KASO1, przeciętny katolik podobno poświęca na modlitwe MAX 5m dziennie (gdzieś były badania), na seriale w telewizji 3 godziny, co nie przeszkadza mu mówić że zna nauke JPII, że jest mocno wierzący, a jak słyszy modlitwe w radiu to szybko nerwowo przełącza na inną stację.....

Kolejny raz obrażasz katolików.

Wiesz, kazdy ma sumienie i nim się kieruje. Natomiast za kogo uwazasz się TY GREGMENO, zeby ferowac wyroki i i oceniac czyjąś wiarę i czyjes sumienie? Zajmij się swoim sumieniem, i rozliczaniem swojego postępowania .

Chyba że przyjmujesz jako ateista, ze kto nie słucha RM przez ponad 3 godz, dziennie to nie katolik? TZN. Bycie katolikiem = uwielbienie dla RM i ojca R.? Ciekawe, skad ci się to wzięło? Może takich masz wokół siebie? Bo skad inaczej wziąłbyś takie wnioski?? Chociaz może wynikają one z niewiedzy..............ale wtedy więcej pokory.

Poza tym, tą wypowiedzią dobitnie pokazałeś, że autorytetem JPII podpierasz się jedynie jako pustym sloganem.

Gość gregmena

Pózniej nigdy juz RM nie słuchałem, bo co na ta stacje trafie, to jakaś modlitwa.

Dropsiak jak to skomentujesz z punktu widzenia katolickiego???

popatrz gośc zapewne jest katolikiem, nigdy popza 1 razem nie słucha tego radia ale wydaje opinię o tym radiu, a nie chce słuchać tego radia bo co włącza tą stację to modlitwa.... Argument, nie słucham tego radia bo co włączam to modlitwa..... no ja się załkowicie nawet zgadzam z KAS01 co włącze to modlitwa.....

Dropsiak jak to skomentujesz z punktu widzenia katolickiego???

popatrz gośc zapewne jest katolikiem, nigdy popza 1 razem nie słucha tego radia ale wydaje opinię o tym radiu, a nie chce słuchać tego radia bo co włącza tą stację to modlitwa.... Argument, nie słucham tego radia bo co włączam to modlitwa..... no ja się załkowicie nawet zgadzam z KAS01 co włącze to modlitwa.....

Po pierwsze nie wiesz, że to katolik. I to zamyka sprawę.

Po drugie NAWET jesli nim jest to modlitwa jest sprawą indywidualną, a nie działaniem na pokaz. Dla mnie modlitwa podczas prowadzenia samochodu, czy mycia garów jest czyś niestosownym. Bo obniża jej wartość. Co nie znaczy że potepiam tych którzy myslą inaczej.

Gregmena- modlitwa to sprawa sumienia kazdego człowieka. A nie twoja. Tym bardziej , ze jak piszesz jestes ateista.

I masz czelnośc kogos tak radykalnie a bezpodstawnie oceniać.

Popatrz gośc zapewne jest katolikiem, nigdy popza 1 razem nie słucha tego radia ale wydaje opinię o tym radiu, a nie chce słuchać tego radia bo co włącza tą stację to modlitwa.... Argument, nie słucham tego radia bo co włączam to modlitwa..... no ja się załkowicie nawet zgadzam z KAS01 co włącze to modlitwa.....

No i co z tego, że nie słucha. Nie musi, nawet jeśli jest katolikiem. Posłuchał raz, pośmiał się i opowiedział nam o tym. Niczego nie oceniał, opinii autorytatywnych i niepodważalnych nie wydawał. Podzielił się spostrzeżeniami poprostu.

Gość gregmena

masz rację

ale pamiętaj że jedni chcą sie modlić samodzielnie, a drudzy chcą czuć wspólnotę i modlić się w grupie, co daje im. m.in RM, pamiętaj także o starszych, chorych, albo nie mogących uczestniczyć w mszy... dla nich RM jest jedyną forma i szansą na modlitwę czy msze.....

Gość gregmena

Dropsiu, po prostu nie rozumiem zarzutu że nie słucham radia bo zawsze modlitwy.... i właśnie o to chodzi by w tym radiu było jak najmniej modlitwy a jak najmniej polityki..... PRAWDA XENO i DROPSIU??

bo polityka zawsze będzie dzielić, nawet jeśli się zgadzam z ta czy inną linią.... wyborczej też nie czytam, bo ogłosiła powstanie parti RM i że startują do wyborów, a przeciez to toalna bzdura i kłamstwo, RM w sumie poparło PIS, więc pytanie jak mam szanowac Wyborczą skoro w oczy kłamie????

(...) masz racje KASO1, przeciętny katolik podobno poświęca na modlitwe MAX 5m dziennie (gdzieś były badania), na seriale w telewizji 3 godziny, co nie przeszkadza mu mówić że zna nauke JPII, że jest mocno wierzący, a jak słyszy modlitwe w radiu to szybko nerwowo przełącza na inną stację.....

O te twoje słowa mi chodzi.

A to czy słucha radia czy nie słucha to JEGO WYBÓR. Ma prawo nie słuchać, bo lecą modlitwy? Moim zdaniem ma. MA prawo to powiedzieć? Według MNIE MA. I moim zdaniem to nie powód żeby wygłaszac takie teksty jak twój powyżej. Tu się róznimy.

Mało tego. Wydgłaszajac takie opinie może być również dobrym katolikiem. Ja tego nie wykluczam. Bo uważam, że modlitwa to sprawa indywidualna kazdej osoby. I nie mnie osądzać.

bo polityka zawsze będzie dzielić, nawet jeśli się zgadzam z ta czy inną linią.... wyborczej też nie czytam, bo ogłosiła powstanie parti RM i że startują do wyborów, a przeciez to toalna bzdura i kłamstwo, RM w sumie poparło PIS, więc pytanie jak mam szanowac Wyborczą skoro w oczy kłamie????

zagladnij w ten link

http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050314/kraj/kraj_a_6.html

rzeczpospolitej tez nie czytasz? :wink:

Fajne. Zacytuję, bo z Rzepy jutro zniknie w archiwum;

Partia ze wsparciem Radia Maryja?

Ruch Patriotyczny Obóz Polski - tak będzie się najpewniej nazywała nowa formacja polityczna, której powstanie ogłoszono w sobotę na antenie Radia Maryja i Telewizji Trwam. Tworzą ją główne dysydenci z Ligi Polskich Rodzin.

O tworzeniu "za plecami" LPR nowej narodowej formacji pod patronatem Radia Maryja spekulowano w politycznych kuluarach od kilku tygodni. W sobotę toruńska rozgłośnia i Telewizja Trwam ogłosiły utworzenie Ruchu Patriotycznego Obóz Polski. To na razie nazwa nieoficjalna, bo inicjatorzy Ruchu obawiają się, by ktoś ich nie uprzedził z sądowym wnioskiem o rejestrację. Nie jest też przesądzone, jaki będzie status nowej formacji - czy szerokiego ruchu, czy partii. Wiadomo jedynie, że RPOP będzie tworzyć własne listy w wyborach parlamentarnych i wystawi kandydata na prezydenta.

Nową formację powołują głównie ludzie zgrupowani w czterech patriotyczno-narodowych kołach parlamentarnych - Antoni Macierewicz (RKN), Jan Olszewski (ROP), Jan Łopuszański (Porozumienie Polskie) i Gertruda Szumska (Dom Ojczysty). Łączy ich kilka cech wspólnych. Wszyscy w 2001 roku startowali z list wyborczych LPR, a następnie w różnych okresach opuścili Ligę. Wszyscy są częstymi gośćmi na antenie Radia Maryja. Od jakiegoś czasu ich koła parlamentarne tworzą w Sejmie federację, dzięki czemu mają swojego przedstawiciela w Konwencie Seniorów, a także w obu komisjach śledczych - ds. Orlenu (Macierewicz) i ds. PZU (Ewa Kantor).

Czy tworzenie nowego ugrupowania oznacza, że ojciec Rydzyk zdecydował się jednak osłabić przodującą w sondażach LPR? Macierewicz zapewnia, że Radio Maryja nie jest patronem RPOP. Znamienne jest jednak, iż jego powstanie ogłoszono właśnie w toruńskiej rozgłośni. Sam Rydzyk nie wypowiedział się na razie jednoznacznie w tej sprawie. Z kolei Roman Giertych zdawał się bagatelizować RPOP i przekonywał PAP, że nowa formacja odbierze Lidze śladowe ilości głosów.

P.Ś.

Gość gregmena

Ruch Patriotyczny Obóz Polski taka partia nie startowała w wyborach

po drugie w wątku o prezydencie wiele osób ma żal do PIS i Kaczyńskiego że ma poparcie RM, chyba nie chcesz powiedzieć że wszyscy tam bujają i fantazjują, bo RM nie popierało PIS tylko RPOP

RM nie tworzyło partii, wiec dywagacje wyborczej i rzeczpospolitej to były kłamstwa i dywagacje mało zgodne z prawdą

ile prawdy w tym tekście mówi zwaszcza cytat

"Czy tworzenie nowego ugrupowania oznacza, że ojciec Rydzyk zdecydował się jednak osłabić przodującą w sondażach LPR? "

mam pytanie kiedy to w sondażach przodowało LPR... litości, mówmy o prawdzie a nie o machinacjach i podpuszczeniach dziennikarzach

Dropsiu zaczynam Cie lubić, ale nawet zmtomem umówiem się że mówimy PRAWDĘ

Gość gregmena

w żadnym sondażu nie prowadziło LPR, a tym bardziej jak twierdzi rzeczpospolita LPR nie prowadziło w lutym 2005

Rzeczpospolita mówi o przodowaniu LPR, gdzy w rzeczywistości przodowało PO

dowód

http://www.cbos.com.pl/SPISKOM.POL/2005/K_048_05.PDF

Dropsiu nie zaczynaj wojny, nie zarzucam ci żadnych kłamstw, pismaki w rzepie i wyborczej przekłamują, ale to chyba normalne

ostatnim poważnym zaangażowaniem Rydzyka i RM był Konwent Świętej KAtarzyny w 1995 i poparcie w nim Hanna Gronkiewicz-Waltz jako kandydatki na Prezydenta

mało kto już pamięta ale Pani Hania bardzo mocno zabiegała o poparcie o. Rydzyka, ale Konwent nie pomógł w tamtych wyborach wystartowało wielu kandydatów prawicy