Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Perełki Ojca Rydzyka

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 429
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

http://www.radiomaryja.pl/

zmieniasz temat Gregmen, czepiasz się słów, wymyślasz teorie...

raz opluwasz katolików, raz jęczysz o zapomnieniu nauk JPII, walczysz jak lew w obronie nieprawości stringów w kościele...

nie chce mi się z Tobą w ten sposób gadać, sorki ale to dla mnie niekonstruktywne jest i marnuje mój czas takie blablablanie nie wiem po co.

naprawdę już skończyłam dyskusję, więc nie kończ rozdzieraniem szat w geście a nie mówiłem....

Gość gregmena

nie znajduje tam tych cytatów

podaj dokadniejszy link do dokładnie tych użytych tu cytatów

przypominam ja podałem tu cytaty JPII i podałem ich źródło czyli adresy www gdzie one są przytoczone

jasne xena nie ma źródła to już nie chce gadać, jak wychodzi na to że fantazjujecie to teraz zmiana tematu

pisząc to wszystko zastanawiam się nad waszym katolicyzmem, wyśmiewacie innych ludzi (kazanie na górze o czymś innym mówi), gdy jeden z was poprosił by nie szydzić z RM nawet niezauważyliście tego, bo dalej szydziliście, gdy podałem że wasz przywódca religijny ma inną opinię o RM to nie uwierzyliście że to jego cytaty, to wam podaem linki do jego homilii... a teraz doszło do tego że owszem daliście zbiór humoru na którego niema żadnego poparcia że kiedykolwiek takie słowa padły w RM, a może to Xena albo szympans wymyśla takie dowcipy, które owszem są śmieszne, ale wciąż prosze o źródło i nic....

Gość gregmena

whisper kończę

zostawiam was z waszym szydzeniem z 2 człowieka...

czujcie sie spełnieni i dobrze

czytając wasze wypowiedzi i szydzenie z 2 człowieka to właśnie dlatego jestem ateistą a nie katolikiem i ciesze się bo bym się wstydził za moja religię...

Radio Maryja i rodzina tego Radia jest szczególnym wyrazicielem, wcieleniem tej Maryjnej duchowości Polski. Matce Najświętszej zawierzam dalszą działalność i apostolstwo Radia Maryja. Niech rozwija się ono i przyczynia do utrwalania tu na ziemi cywilizacji prawdy i miłości zgodnie z wolą Boga i dla jego chwały

JAN PAWEŁ II

Wypełniacie wielką misję przepowiadania Ewangelii wszelkiemu stworzeniu. Katecheza, którą prowadzicie to także służba Kościołowi i społeczeństwu. Tak, moi drodzy. Wasza działalność jest służbą Kościołowi. Całym sercem błogosławię Wam tu obecnym, waszym rodzinom i bliskim, współpracownikom duchownym i świeckim Radia Maryja, wolontariuszom i wszystkim którzy głoszą Ewangeliczne Orędzie Prawdy i Miłości na falach radiowych aż po krańce ziemi.

JAN PAWEŁ II

W ten wielki nurt modlitwy całego Kościoła, Radio Maryja pomaga włączyć się także osobom chorym, samotnym, podróżującym, zajętym przy warsztatch pracy. Z kolei przez gruntowną katechezę umacnia w wierze radiosłuchaczy, zachęca do zgłębiania Pisma Świętego i literatury religijnej a dobra muzyka religijna wprowadza w dziesiejszy świat hałaśliwy, uciszenie, sprzyja skupieniu i refleksji.

JAN PAWEŁ II

Dobrze, że Radio Maryja modli się, że uczy swych słuchaczy modlitwy, ukazując jak bardzo jest ona potrzebna człowiekowi, współczensemu, rodzinie, Kościołowi, światu. W życiu religijnym, moralnym apostolstwie modlitwa jest niezbędna. Dziekuję Radiu Maryja za to apostolstwo a także za modlitwy w intencjach Papieża. Proszę jednocześnie podtrzymujcie tego ducha modlitwy.

JAN PAWEŁ II

Was wszytstkich, Wasze apostolstwo oddaje w opiekę Najświętszej Maryi Panny, którą czcimy jako Gwiazdę Ewangelizacji. Maryjo wskazuj nam drogi życia i umacniaj nas w godzinach próby abyśmy dochowując wierności Bogu i człowiekowi umieli z pokorą i odwagą przekazywać na falach eteru umysłom i sercom wszytkich ludzi radosną wieść o Chrystusie Odkupicielu człowieka, Maryjo Gwiazdo Ewangelizacji prowadź nas, prowadź Radio Maryja i bądź jego opekunką

JAN PAWEŁ II

Moi drodzy, zadaniem Radia Maryja jest ewangelizacja, to znaczy rozprzestrzenianie Bożego Orędzia Zbawienia, głoszenie dobrej nowiny, dzielenie się nią z każdym człowiekiem dobrej woli

JAN PAWEŁ II

Już dziś można powiedzieć, że cenny jest wkład Radia Maryja w dzieło nowej ewangelizacji, że wkład ten buduje rodzinę Bogiem silną, wychowuje społeczeństwo, a zwłaszcza młode pokolenie ku cywilizacji miłości.

JAN PAWEŁ II

Właśnie radio Maryja pomaga włączać się rodzinom w ten ożywczy nurt troski całego Kościoła o każdą rodzinę, o całą rodzinę ludzką.

JAN PAWEŁ II

Powyższe cytaty świadczą o tym, że JAN PAWEŁ II, był gorącym zwolennikiem RADIA. Jak zrozumieć tych, którzy mówią o sobie "Pokolenie JPII" a odrzucają RADIO MARYJA, przecież to tak jakby zarzucać OJCU ŚWIĘTEMU, że mylił się wyrażając poprarcie dla RADIA, to wybiórcze przyjmowanie nauki NASZEGO PAPIEŻA.

EOT

whisper kończę

Powyższe cytaty świadczą o tym, że JAN PAWEŁ II, był gorącym zwolennikiem RADIA. Jak zrozumieć tych, którzy mówią o sobie "Pokolenie JPII" a odrzucają RADIO MARYJA, przecież to tak jakby zarzucać OJCU ŚWIĘTEMU, że mylił się wyrażając poprarcie dla RADIA, to wybiórcze przyjmowanie nauki NASZEGO PAPIEŻA.

Ręce mi opadły :(

wybaczcie, cytat ze strony, którą imć Gregmen podał jako źródło cytatów JPII...

Oto komentarz na stronie głównej w dziale Informacje prawne

http://pl.wikiquote.org/wiki/Wikicytaty:Informacje_prawne

Z Wikicytatów, wolnej kolekcji cytatów

Wikicytaty nie udzielają żadnych gwarancji, zapewnień ani obietnic dotyczących poprawności publikowanych treści. Nie udzielają też żadnych innych gwarancji, zarówno jednoznacznych, jak i dorozumianych.

Wikicytaty to projekt otwarty do edycji, co oznacza, że tworzą go nieodpłatnie ochotnicy zarówno pracujący indywidualnie jak i w grupach, którzy rozwijają tym samym wspólny zasób ludzkiej wiedzy. Takie rozwiązania pozwalają każdemu użytkownikowi internetu na zmianę zawartości znalezionej na stronach tych stronach i dlatego nie jesteśmy w stanie ręczyć za wszystkie.

Nie oznacza to, że nie znajdziesz w Wikicytatach wielu wartościowych informacji, jednakże należy być świadomym, że Wikicytaty NIE MOGĄ gwarantować, w jakikolwiek sposób, wiarygodności informacji znalezionych na ich stronach. Ktoś mógł zmienić treść artykułu lub dokonać wandalizmu, którego nie dostrzegliśmy.

Żaden z autorów, współpracowników, sponsorów, administratorów, sysopów albo ktokolwiek związany z Wikicytatami w żaden sposób nie może być odpowiedzialny za pojawienie się jakiejś niedokładnej lub oszczerczej informacji lub za sposób użycia jej przez internautów.

Pamiętaj, że także Ty możesz korygować artykuły! Parafrazując Nowe Ateny: głupi nie zauważy, a mądry poprawi!

Dziękujemy za zapoznanie się z tą stroną.

Źródło: "http://pl.wikiquote.org/wiki/Wikicytaty:Informacje_prawne"

Kategoria: Meta-strony Wikicytatów

Pożartowali my, a teraz wracamy do pracy

raczej powinniśmy wznosić je do góry :wink:

cytacik, proszę czytać ze zrozumieniem

"

Radio Maryja" wzbudza też liczne kontrowersje i sprzeciw wielu środowisk. Zarzucają mu one ksenofobię, zwłaszcza antysemityzm, hołdowanie spiskowej teorii dziejów, szerzenie nienawiści wobec osób mających inne poglądy oraz nieprzestrzeganie zasad etyki dziennikarskiej, takich jak wysłuchanie różnych stron konfliktów. Zarzutem jest też propagowanie na antenie radia fałszywych informacji (np. fałszywek SB nt. J. Nowaka-Jeziorańskiego i B. Geremka, oskarżeń Żydów pracujących w World Trade Center o spisek, sfałszowanej wypowiedzi kanclerza G. Schroedera nt. Polski, sfałszowanych cytatów z Cz. Miłosza), budowanie podziałów w polskim Kościele, czego przykładem miały być rozbieżności w stanowisku wobec integracji Polski z Unią Europejską, przemilczanie niepasujących do linii politycznej Radia wypowiedzi Jana Pawła II. Radio otacza tajemnicą źródła finansowania oraz nie składa mimo ustawowego obowiązku sprowozdaczości finansowej, a także do dnia dzisiejszego nie rozliczyło się z pieniędzy zebranych na uratowanie Stoczni Gdańskiej. Poza tym powszechną praktyką jest zatrudnianie niektórych pracowników na czarno oraz łamanie zasad darmowej koncesji poprzez nadawanie reklam. Radio, jako działalność czysto religijna Zakonu Redemptorystów, nie płaci podatków. Ojcu Rydzykowi zarzuca się, że nie reagował na wielokrotne napomnienia hierarchów katolickich.

Przeciwnicy Radia Maryja uważają że papież Jan Paweł II miał dystans do radia Tadeusza Rydzyka, gdyż mimo że w latach 1991-2002 pięciokrotnie odwiedzał Polskę, a w czasie Pielgrzymki w roku 1999 odwiedził Toruń, nigdy nie złożył wizyty w siedzibie radia. Wiele gazet z tego okresu między innymi Gazeta Wyborcza uważały że był to wyraźny sygnał dezaprobaty papieża dla skrajnych poglądów głoszonych na falach Radia Maryja. Papież też nigdy nie przyjął Tadeusza Rydzyka ani żadnego z jego przedstawicieli na oficjalnej audiencji. Jan Paweł II nie okazywał publicznie Tadeuszowi Rydzykowi specjalnych wzgledów np. zapraszając go do wspólnej przejażdzki Papamobile jak to miało miejsce podczas wspominanej już VII pielgrzymki do Polski gdy dostąpił tego wyróżnienia prezydent Aleksander Kwaśniewski.

właściwie to o audiencji wszystko mówi 8)

Te cytaty pochądzą stąd:

http://www.radiomaryja.cba.pl/jp2.html

Jeżeli Gregmena jest rzeczywiście prawnikiem, to na nas wprawia się do zawodu. Póbuje odowodnić niemożliwe do udowodnienia. Bardzo przydatna umiejętność w zawodzie. :wink:

i sądzi, że taką argumentacją przekona sąd lub ławę przysięglych :o

oczywiście, macie racje z RM... ja tylko sie burzę o to że wam katolikom w której wierze tyle się mówi o miłości tak łatwo tu sie pluje na RM

Nie zauważyłam, żeby tu ktoś pluł na RM. Wypowiedzi są krytyczne, owszem, ale (odnosząc się do słów ojca dyrektora "każdy liberał...") przypomnę: "każdy inteligentny człowiek jest krytykiem, ale nie każdy krytyk inteligentem".