uzytkownik73467 07.10.2005 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 Może ktoś wie i powie jak powinno być wykonane nadproże.Ściana z betonu (tego lekkiego zapomniałem nazwy). Na niej i sąsiednich leży sufit.Dom parterowy - chcę za jakiś czas dostawić piętro.Ściana ma wysokość 2,5 m Chcę wyciąć otwór 2,5m szeroki i 2,2 m wysoki. Mam belkę stalową 3 m: dwuteownik 140mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 07.10.2005 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 Najpierw zdobądź pozwolenie na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzio 07.10.2005 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 najlepiej zrobić to za pomoca 2 ceowników (ale mogą być teowniki).1)zrobić otowory tam gdzie docelowo będą się opierały te profile (tam gdzie będą końcówki profili i skończy się otór okienny) 2)Zrobić z jednej strony ściany bruzdę (ślifierką nacięcia-nie krusząc za mocno muru).3) Włożyć profil zabetonować końcówki tam gdzie jest otwór zostawiając miejsce z drugiej strony do zabetonowania profilu z drugiej strony4) od gory włożonego profilu po związaniu betonu podłożyć kliny z blachy żeby ten włożony profil podtrzymywał ścianę nad nim5)Z drugiej strony zrobić to samo6) wyroąbać otwór obrzucić profile zabrawą lub wylać po zrobieniu szalunku. Oczywiście dobrze byłoby przeliczyć profile i zaznaczam ze jest to dość ryzykowna robota która wymaga pozwolenia na budowe, ale decyzja należy do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uzytkownik73467 07.10.2005 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 Dziękuję za poradę. Tak wlaśnie słyszałem od super - speca ale chciałem, by ktoś to potwierdził. (U mnie fachowcy trochę inaczej zrobili (dali luz od góry i bałem się że mi sufit na głowę zleci)). Teraz będą poprawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts