skresz 25.06.2014 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Najprościej jeśli posiadasz jedną taryfę to dzielisz koszt przez zużycie i wychodzi ci realna cena za 1kwh Załóżmy że do zapłaty masz 210zł a zużyłeś 300Kwh to dzielisz 210/300=0,7zł i to 0,7zł jest realną ceną jaką płacisz za 1Kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finaldo.pl 25.06.2014 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Dzięki! Przeliczę to w Excelu i wrzucę do postu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daliak 25.06.2014 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Czajnik elektryczny wychodzi taniej w utrzymaniu, tak jak już ktoś wspominał, wyłącza się automatycznie czyli ciągnie tylko tyle prądu ile jest potrzebne, czajnik na gaz, musi się najpierw nagrzać, żeby zacząć podgrzewać wodę, co sprawia, że czas gotowania jest dłuższy i tracimy więcej gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 25.06.2014 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Kiedys to liczyłem chcąc decydować czy grzac wodę na gazie czy prądem. Dokładnych wyników juz nie pamiętam ale przy założeniu że prad kosztuje 60 gr za kWh a gaz 2,5 zł/ m3 - te dnae brane z faktur przez podzielenie kwoty przez ilośc jednostek energii wyszlo ze grzanie w czajniku elektrycznym jest okolo 1/4 droższe.gotowałem tą samą ilośc wody na gazie i prądzie i robiłem odczyty z liczników (to jest chyba najbardziej miarodajne).No i teraz uzywam czajnika el. mimo ze nieco drożej to znacznie wygodniej i szybciej, a jak grzeje się naprawdę potrzebną ilośc wody to sądzę ze prądem wyjdzie nawet taniej, bo w czajnik gazowy trzeba lać zawsze większą ilość czy jest potrzebna czy nie żeby go nie spalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finaldo.pl 05.07.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Hej, policzyłem również koszty przy uwzględnieniu opłat dodatkowych (abonament, opłata dystrybucyjna itp.) i ... nadal czajnik elektryczny wychodzi taniej:-)https://docs.google.com/a/finaldo.pl/spreadsheets/d/1VrmIZQiT0Rt43aT6HRcRO9-RHlte3zGkUiMrGSquTxI/edit#gid=0 Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malawiedzma 06.07.2014 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 na pewno czajnik elektryczny jest wygodniejszy w uzyciu, mozna go wszedzie (gdzie jest prad) podlaczyc (w kazdym pomieszczeniu z gniazdkiem), co jest wazne, gdy sie jest np. samemu w domu, jest sie chorym i pije duzo goracej herbaty... co do oszczednosci to zalezy ile kto placi za prad i gaz oraz jakie jest zuzycie pradu przez czajnik (oraz ile gazu potrzeba do zagotowania wody w cajniku gazowym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts