Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czajnik elektryczny czy zwykły na gazie?

Dalrin

Recommended Posts

Czajnik elektryczny wychodzi taniej w utrzymaniu, tak jak już ktoś wspominał, wyłącza się automatycznie czyli ciągnie tylko tyle prądu ile jest potrzebne, czajnik na gaz, musi się najpierw nagrzać, żeby zacząć podgrzewać wodę, co sprawia, że czas gotowania jest dłuższy i tracimy więcej gazu.

Kiedys to liczyłem chcąc decydować czy grzac wodę na gazie czy prądem. Dokładnych wyników juz nie pamiętam ale przy założeniu że prad kosztuje 60 gr za kWh a gaz 2,5 zł/ m3 - te dnae brane z faktur przez podzielenie kwoty przez ilośc jednostek energii wyszlo ze grzanie w czajniku elektrycznym jest okolo 1/4 droższe.

gotowałem tą samą ilośc wody na gazie i prądzie i robiłem odczyty z liczników (to jest chyba najbardziej miarodajne).

No i teraz uzywam czajnika el. mimo ze nieco drożej to znacznie wygodniej i szybciej, a jak grzeje się naprawdę potrzebną ilośc wody to sądzę ze prądem wyjdzie nawet taniej, bo w czajnik gazowy trzeba lać zawsze większą ilość czy jest potrzebna czy nie żeby go nie spalić.

• 2 weeks później...
na pewno czajnik elektryczny jest wygodniejszy w uzyciu, mozna go wszedzie (gdzie jest prad) podlaczyc (w kazdym pomieszczeniu z gniazdkiem), co jest wazne, gdy sie jest np. samemu w domu, jest sie chorym i pije duzo goracej herbaty... co do oszczednosci to zalezy ile kto placi za prad i gaz oraz jakie jest zuzycie pradu przez czajnik (oraz ile gazu potrzeba do zagotowania wody w cajniku gazowym).