Tomek_R 07.10.2005 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 Chcę zapytać, jak należy wykonać szczegół krawędzi okapu przy wykonywaniu dachu??. Krokwie będę miał obcinane protopadle do podłoża i na powstałe powierzchnie nabijana będzie deska okapowa 18x3.2 cm. I tu moja pewność się kończy a pojawia się kilka pytań: 1. Czy okuwać tą deskę blachą?? 2. Jak bardzo wysunąc dachówkę poza krawędź krokwi i nabitej nań owej deski okapowej?? 3. Jak wysoko mocować rynnę (poziomą, okapową)?? Czy tuż pod samą krawędzią dachówki czyli wzdłuż górnej krawędzi nabitej deski okapowej, co wiązać się będzie z tym iż dachówka niemal "wchodzi" do rynny, czy też może nieco niżej lub na samym dole wzdłuż dolnej krawędzi deski okapowej, co tłumaczyło by ewentualne zastosowanie okucia z blachy, o które pytam wyżej?? Z góry dziękuję za pomoc Pozdrowienia od więźbiarzy, którzy wchodzą w poniedziałek robić mi ten dach;-) Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_R 09.10.2005 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2005 Hej hej! Forumowicze! Napiszcie chociaż proszę, jak Wy zrobiliście (lub robicie) w swoich domkach?? Przyznam, że widziałem rożne rozwiązania i chcę poznać jedynie zalety bądź uzasadnienia każdego z nich. Pozdrawiam! Tomek R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 09.10.2005 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2005 Nie ma strachu, każdy "dachowiec" (tzn. majster od dachu ) wie jak to ma wyglądać - to elementarz. 1. Obowiązkowo! - bo zgnije i odleci. 2. Około 1/3 szerokości rynny. 3. Tak aby patrząc z kalenicy w dół, wzdłuż połaci dachu nie było widać krawędzi rynny (oczywiście nie trzeba tam włazić, chodzi o zasadę) - w przeciwnym przypadku na wiosnę rynna zsunie się razem ze śniegiem z dachu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 09.10.2005 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2005 Witam,U mnie jest tak i takPozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 09.10.2005 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2005 U mnie jest tak:12 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_R 09.10.2005 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2005 Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi! Wiedziałem, że na Forumowiczów mogę liczyć Pozdrawiam! Tomek R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg.s 12.10.2005 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 Do deski okapowej zamiast blachy mogą byc przymocowane plastikowe panele. Zanim dachówka znajdzie sie nad rynną pod nia jest blaszany pas nadrynnowy, na który przychodi folia. Całość zbiera wode z folii. W pozostałych kwestiach zgadzam sie z przedmówcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts