Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

[b]Jak wykonać krawędź okapu dachowego??[/b]

Tomek_R

Recommended Posts

Chcę zapytać, jak należy wykonać szczegół krawędzi okapu przy wykonywaniu dachu??. Krokwie będę miał obcinane protopadle do podłoża i na powstałe powierzchnie nabijana będzie deska okapowa 18x3.2 cm. I tu moja pewność się kończy a pojawia się kilka pytań:-):

1. Czy okuwać tą deskę blachą??

2. Jak bardzo wysunąc dachówkę poza krawędź krokwi i nabitej nań owej deski okapowej??

3. Jak wysoko mocować rynnę (poziomą, okapową)?? Czy tuż pod samą krawędzią dachówki czyli wzdłuż górnej krawędzi nabitej deski okapowej, co wiązać się będzie z tym iż dachówka niemal "wchodzi" do rynny,

czy też może nieco niżej lub na samym dole wzdłuż dolnej krawędzi deski okapowej, co tłumaczyło by ewentualne zastosowanie okucia z blachy, o które pytam wyżej??

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrowienia od więźbiarzy, którzy wchodzą w poniedziałek robić mi ten dach;-)

Tomek

Nie ma strachu, każdy "dachowiec" (tzn. majster od dachu :) ) wie jak to ma wyglądać - to elementarz.

1. Obowiązkowo! - bo zgnije i odleci.

2. Około 1/3 szerokości rynny.

3. Tak aby patrząc z kalenicy w dół, wzdłuż połaci dachu nie było widać krawędzi rynny (oczywiście nie trzeba tam włazić, chodzi o zasadę) - w przeciwnym przypadku na wiosnę rynna zsunie się razem ze śniegiem z dachu...