kapelusik 07.10.2005 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 Proszę o poradę która wg Was wersja rozmieszczenia w łazience jest najoptymalniejsza , a może ktoś ma pomysł na 4wersję Założenia: Kabina murowana z akrylowym brodzikiem Sedes stojący Umywalka 90 lub 60 gdzie kaloryfer? http://www.cdoc.pop.e-wro.pl/WOJTEK/lazienka.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 07.10.2005 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 Oj maluśka ta łazienka, chyba tylko w wersji 3 masz miejsce na jakąś szafkę i grzejnik. Chociaż grzanie? Pod podłogę. Nie wiem czy wykonalne na II piętrze Wersja 2 raczej zupełnie odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 08.10.2005 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 Najbardziej optymalna wydaje się być wersja numer III. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapelusik 08.10.2005 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 To mała łazienka na parterze, właściwa - duża, jest na górze. Będzie podłogówka, ale wiem, że to nie wystarczy, dlatego musi być kaloryfer. Szafka na pewno będzie podumywalkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 08.10.2005 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 wersja I, grzejnik drabinkowy na scianie po prawej stronie od wejścia. On nie zajmuje duzo miejsca. Drzwi od kabiny przesuwane, nie otwierane na zewnatrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 08.10.2005 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 Widzę dość dowolne żonglowanie sprzętami, nie wiem, gdzie jest pion kanalizacyjny, ale taką np. rurę odpływową z WC nie jest łatwo schować w ścianę. Rozumiem, że to wszystko da się zrobić, czyli nie ma z pionem większego kłopotu. Najlepszy jest pomysł nr 3, z tym że ja bym zmniejszył wielkość brodzika [zamiast 120 dał 100], a za ścianką schował sedes. Jeśli nie można zmniejszyć brodzika, może warto się zastanowić nad szklaną ścianką kabiny ? Może być przezroczysta lub matowa, to zawsze polepszy wygląd łazienki, powiększy ją optycznie. Pamietaj, że im większa powierzchnia, tym więcej czyszczenia . Odradzam drzwi przesuwne, to się nieprawdopodobnie brudzi, strasznie ciężko jest to domyć w zakamarkach. Jedyne w miarę normalnie wymyślone są w ofercie Huppe [ale pierońsko drogie], a np. drzwi suwane Ravaka to straszne badziewie. Kaloryfer zaraz przy wejściu, drabinkowy, może być elektryczny [dostępny niezależnie od grzania, szybko uruchamialny]. Za umywalką zmieści sie wtedy całkiem spora szafka. Lepsza jest większa umywalka, zawsze jest to korzystniejsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 08.10.2005 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 witam A ja dla przekory powiem , ze najlepsze rozwiazanie jest nr.1 . Jest tu najlepiej ustawiona komunikacja . Nie wchodzi sie ani na duza kabine war.2 ani na umywalke war.3. Wariant 2 wogole odpada ze wzgledu na slalom pomiedzy kabina a umywalka na drodze do kibelka.Nie daj Boze, po imprezie straszyc muszle. Jesli zamiast drzwi skrzydlowych w war.1 zastosujesz wahadlowe lub przesuwne np narozne to efekt ergonom. i optyczny bedzie najlepszy.Popieram pomysl zrezygnowania ze scianek murowanych. W tak niewielkim pomieszczeniu zrobi sie strasznie ciasno i ponuro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 08.10.2005 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 Eee tam, zaraz ponuro W wersji pierwszej ładnie wyglądałaby kabina, ale w wersji 1/4 koła. Duże przeszklenia, najlepszy efekt wizualny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 08.10.2005 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 ,,,,,,,Najlepszy jest pomysł nr 3, z tym że ja bym zmniejszył wielkość brodzika [zamiast 120 dał 100], a za ścianką schował sedes.,,,,,, przychylam sie, jak to wczesniej napisano..... lepiej to wygląda jak kibelek jest schowany, a nie po otwarciu drzwi.... jest na honorowym miejscu...grzejnikdrabinkowy po prawej przy wejściu... Drzi do kbiny... chyba mniej istotna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 08.10.2005 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 Eee tam, zaraz ponuro W wersji pierwszej ładnie wyglądałaby kabina, ale w wersji 1/4 koła. Duże przeszklenia, najlepszy efekt wizualny. tez tak sobie pomyslalem z ta ponuroscia, ale myslalem ze tego nie zauwazysz. Co do kabiny na "ćwierć" zgadzam sie , lecz Inwestor chce 90x120 i nie smialem perswadowac tego . Obroncom pomyslu nr 3 pragne zwrocic uwage ,ze to pomieszczenie bedzie swiadkiem pewnych czynnosci i ruchow ciala i ze miec przejscie o szerokosci 98 cm/nr1/ a 75cm /nr3/ w tak malej lazience to jednak duza roznica. W 3D wyglada to jednak troche inaczej niz na "planie" i wymogi ergonomi zachowuje w zasadzie jedynie nr1. Odleglosc umywalki od sciany kabiny jest niewielka. Osoba stojaca przed umywalka ma za soba ok 40cm wolnej przestrzeni.Po nachyleniu sie wogole tej przestrzeni nie ma. Gratuluje i zachecam do wycierania sie na tej przestrzeni po wyjsciu spod prysznica.Uwaga na glowe przy wycieraniu stópek! Reka, noga, glowa poobijana o kabine lub umywalke. Ale co tam, dla ciekawszego wygladu rzutu mozna sie pomeczyc No i coz z tego, to przeciez kapelusik bedzie krecil bioderkiem przy wchodzeniu i gimnastykowal sie przy wycieraniu, albo wycieral w kabinie. No tak tylko musi wyjsc bezpiecznie po recznik A z reszta ,czego sie nie robi dla zdrowia i urody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 08.10.2005 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 Alternatywą jest umieszczenie umywalki na końcu ściany po prawej od wejścia, ale ładniejszym rozwiązaniem bedzie umywalka narożna albo na wprost wejścia [przy zmniejszeniu wielkości brodzika zostanie tam wygodne miejsce na dojście do WC] - wariant niemal jak z wersji I, ale bez walenia drzwiami od kabiny w sedes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 08.10.2005 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 Alternatywą jest umieszczenie umywalki na końcu ściany po prawej od wejścia, ale ładniejszym rozwiązaniem bedzie umywalka narożna albo na wprost wejścia [przy zmniejszeniu wielkości brodzika zostanie tam wygodne miejsce na dojście do WC] - wariant niemal jak z wersji I, ale bez walenia drzwiami od kabiny w sedes. Mam podobne do wersji nr 3 rozwiązanie w swojej aktualnej łazience w bloku, tzn. za kabiną wc, na wprost wejścia duża umywalka (robię w niej czasem drobne pranie). Grzejnik - niestety - jest nad kibelkiem. Mimo iż łazienka ma tylko niecałe 6m2 - jest w niej, przy takim ustawieniu, całkiem wygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 08.10.2005 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 Ja mam jeszcze mniej, bo 2,20 na 1,84 i jest tam wanna 155x95, umywalka, WC i pralka . I proszki do prania Grzejnik nad pralką, pralka otwierana do góry. Jeszcze kupa miejsca zostaje, jak trzeba mop przechować. Śmiało można się wycierać i nie tylko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 08.10.2005 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 Stawiam na wersje nr 3 .Jezeli zachowac zalozenia do lazienki , to zamiast drzwi do kabiny , proponuje zaslone .Mozna ja miec stale odslonieta , co zwiekszy odrobine przestrzen .Grzejnik na scianie na wprost wejscia , za sedesem .A tam , gdzie jest 63 , proponuje szafke otwarta na reczniki .Sciany kabiny zrobilbym nie wyzsze niz 180cm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 08.10.2005 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 To ja bede upierdliwy sorki. Czy mozecie mi podac argumenty. Czemu wersja nr 3 ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 08.10.2005 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 Bo w jedynce wyłażenie po pijaku lub z kimś spod prysznica może poskutkować dużą ilością czegoś chrzęszczącego na podłodze . Dla mnie plusem mojego wariantu wersji III jest optyczne schowanie WC. Ale zakładam, że Kapelusik nie ma jeszcze tych urządzeń, że możliwe są zmiany, jakie proponowałem. Aha, i męczy mnie ten brak zlokalizowania pionu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 08.10.2005 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 Nr 3 , bo najlepiej wykorzystana przestrzen . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 08.10.2005 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 To ja bede upierdliwy sorki. Czy mozecie mi podac argumenty. Czemu wersja nr 3 ????? Dlatego, że w wersji numer 1 jest za ciasno wokół umywalki Zmierzyłam siebie od zgiętego łokcia do zgiętego łokcia i wyszło mi 90cm - za mało na machanie rękami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 08.10.2005 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 No ja to tak naprawdę opowiedziałam się za czymś pomiędzy wersją 3 i wersją 1, tzn. kabina tak jak w wersji 3, umywalka tak jak w wersji 1, a za kabiną kibelek (jakoś tak lubię, gdy "tron" jest nieco ukryty), a i drzwi od kabiny nie uderzają o WC. Tak mam aktualnie u siebie w domu, taki układ służy nam dobrze, ale czy jest poprawny? Na ergonomii to mało się znam. Ot, laik ze mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 08.10.2005 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 To ja bede upierdliwy sorki. Czy mozecie mi podac argumenty. Czemu wersja nr 3 ????? Dlatego, że w wersji numer 1 jest za ciasno wokół umywalki Zmierzyłam siebie od zgiętego łokcia do zgiętego łokcia i wyszło mi 90cm - za mało na machanie rękami. O ty Karol ! Ja na smierc zapomnialem , ze aby zrobic makijaz to trzeba rekami pomachac Chociaz przy goleniu taka mala ilosc miejsca to wrecz zaleta Soniko! Przekonalas mnie, tylko cholerka ja wciaz nie lubie jak mnie cos w tylek szturcha Niereformowalny jestem.Chyba wiec ustwil bym to jeszcze inaczej. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts