jjj 07.10.2005 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2005 Pomóżcie. Mam problem z administracją budowlaną. W decyzji o warunkach zabudowy określono nam "dach stromy" co oznacza kąt nachylenia coajmniej 35 stopni. W moim projekcie kąt nachylenia głównych połaci dachu jest ustalony na 42 stopnie. Problem dotyczy połaci jednospadowego dachu nad garażem, który przylega do szczytu budynku oraz zadaszonego tarasu przy drugim szczycie. Oba mają nachylenie 18 stopni, co wynika z konieczności umieszczenie okien w ścianach szczytowych na poddaszu. Według urzędu nie spełnia to warunku określonego w decyzji o warunkach zabudowy. Co można zrobić poza gruntowną zmianą projektu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 12.10.2005 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 Dołączam się do pytania, tylko, że u mnie jest na odwrót - dach za stromy (o 5°) w stosunku do warunków zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 13.10.2005 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 najlepiej zwrócić się z tym pytaniem do architekta, który będzie wykonywał projekt lub adaptację projektu gotowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjj 13.10.2005 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 najlepiej zwrócić się z tym pytaniem do architekta, który będzie wykonywał projekt lub adaptację projektu gotowego Niestety to już nie ten etap. Problem zrodził się w wyniku rozpatrywania w urzędzie wniosku o wydanie pozwolenia na budowę i wezwaniu do doprowadzenia projektu do warunków określonych w decyzji o warunkach zabudowy. Dlatego raczej nie obejdzie się bez gruntownej zmiany projektu. Pytanie na dziś jest następujące: Czy kąt dachu określony w decyzji o warunkach zabudowy dotyczy wszystkich nawet najmniejszych daszków np. nad lukarnami itp. Czy istnieje jakiś przepis, który to precyzyjne reguluje ? Wiem, że w niektórych gminach interpretuje się to w taki sposób, że określenie "dach stromy" dotyczy tylko głównych połaci dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anekri 14.10.2005 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2005 co to za architekt, który nie adoptuje projektu do istniejących warunków zagospodarowania i zabudowy otrzymanych z urzędu przecież projektant wykonuje projekt zagospodarowania działki z załączeniem tej "decyzji o zabudowie i ....." a co do daszków to z tego co mi wiadomo nie wchodzą one w zakres opracowania kątów nachylenia itp, tutaj chodzi raczej o większościową połać dachu i ja np miałam określone, że "dach spełniający wymagania w zakresie kąta pochylenia musi przykrywać minimum 75% powierzchni rzutu prostopadłego budynku" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts