Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gdyby ten dom mial byc dla mnie , polaczylabym spizarke z kuchnia , zeby zyskac na przestrzeni , choc troche . Zostawilabym tylko polki spizarniane , zgodnie z przeznaczeniem , czyli do przechowywania zapasow , oczywiscie dodac nalezaloby do tych polek drzwi .

Takie pierwsze spostrzezenie.

sure :D

Zasłania widok z drogi ( kto do nas jedzie np.)

Zacienia teren przed domem, co za tym idzie dluzej zalega tam np. śnieg ( to oczywiscie zalezy tez od ustawienia wzg stron swiata)

Dla mnie to bylo dosc argumentow, zeby domy z wysunietym garazem odrzucic, ale oczywiscie nie kazdemu takie rzeczy przeszkadzaja. Nie wiem co jest dla Was istotne. Pozdrawiam:)

Witam

A ja bym zrobił tak:

-ze spiżarni zrobiłbym pom. co, gospodarcze, jak zwał tak zwał... tam bym wstawił piec w każdym bądź razie

-kuchnia 10m z hakiem obleci, a takie usytuowanie kotłowni bardziej by mi odpowiadało

-wejście do niej przez garaż oczywiście, prosto w 13

-o 11 powiększam pokój 10, ewentulanie robię dużą garderobę w sieni

No i jeszcze... mnie się nie podoba pokój dzienny, spora jego częsc to komunikacja, mało ustawny mnie się wydaje

Pozdr

sure :D

Zasłania widok z drogi ( kto do nas jedzie np.)

Zacienia teren przed domem, co za tym idzie dluzej zalega tam np. śnieg ( to oczywiscie zalezy tez od ustawienia wzg stron swiata)

Dla mnie to bylo dosc argumentow, zeby domy z wysunietym garazem odrzucic, ale oczywiscie nie kazdemu takie rzeczy przeszkadzaja. Nie wiem co jest dla Was istotne. Pozdrawiam:)

W przypadku omawianego tutaj projektu kwestia zasłaniania widoku, chyba nie ma racji bytu, gdyz dotyczy sytuacji w której kuchnia jest "od drogi"

Tak dla jasności....;-)

Ja przede wszystkim odwróciłabym bieg schodów - z jadalni i salonu lepiej patrzeć na ładne schody niż na przestrzeń pod nimi. Niby można jakoś ją zagospodarować, ale zawsze pozostanie taka trochę "komórkowa".

Nie podoba mi się przejście z garażu do spiżarni - nawet przy super szczelnych drzwiach zapachy garażowe będą mieszać się ze spożywczymi - drzwi trzeba przecież otwierać.

No i zmiana kosmetyczna - kształt tarasu i schodków wejściowych - wolałabym jakieś mniej falujące kształty.

Ale nawybrzydzałam :-? przepraszam :oops:

pozdrawiam, akacja

Bardzo fajny domek, trudno się do czegokolwiek przyczepić. Ale skoro już szukamy wad, to mnie się nie podoba miejsce na kominek, taki jakby poza salonem i przy samym wyjściu z kuchni, co wiąże się z tym co pisał stastny - salon jest niezbyt ustawny. Druga sprawa to okno od sypialni. Sugerując się tarasem, będzie pewnie wychodziło na południe, albo zachód. Sypialnia najlepiej powinna mieć okno od wschodu, żeby budziło nas słońce. To niby drobiazg, ale zwróciłam na to uwagę, bo my będziemy mieć sypialnię od południa i nie bardzo mi się to podoba :(

Ale ogólnie projekt bardzo fajny. No i to poddasze do adaptacji - super sprawa.

Chcialam jeszcze dopisac, ze usytuowanie kuchni postrzegam jako wade. Mi podoba sie uklad kiedy kuchnia jest od przodu - z widokiem na brame i podworko przed domem. Oczywiscie moze Ty wolisz inny układ. Chce tylko zaznaczyc to jako pewna niedogodnosc, bo moze akurat to przeoczyliscie, a jest to dla Was istotne. Pozdrawiam serdecznie :D

Dzięki za wszystkie cenne uwagi. Chciałbym tylko dodać jedną istotną rzecz, otóż mamy zamiar całkowicie zrezygnować z użytkowego poddasza (tam ma być tylko strych) a tym samym nie będzie klatki schodowej. W kwestii kuchni, rzeczywiście ciku masz rację - zważywszy na to, że większość domowego życia toczy się właśnie w tym pomieszczeniu miło jest widzieć drogę i furtkę a tym samym osoby próbujące się do nas dostać. Jeżeli chodzi o pomieszczenie nr 11 to zamierzaliśmy zrobić tam kotłownię razem z pralnią, a sypialnia (7i8) nie będzie od strony południowej :)