Zbyniu 16.03.2006 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Czym opalasz i jaka pow. domu, cwu ? Pozdr Zbyniu Wybierając kociołek na drewno i myślac o buforze trzeba by sobie najpierw zadać kilka pytań. Najważniejsze z nich to jak często chcemy podkładać bo to warunkuje komfort. Moje założenie było 3-4 jeśli wiecej to już będzie źle. Obecna (szkoda, że nie miniona) zima była niezłym poligonem. Dom nowy więc ciepło chłonął aż miło. W największe mrozy (-25) doszedłem do gónego limitu czyli 4x przy zachowaniu temperatury w domu +22 stopnie. Organizacja życia umożliwia nam taką częstość załadunków. Przy mrozach do -10 3X na dobę to max, standard to 2X (rano i wieczorem). Obecnie temperatura w domu utrzymuje się na poziomie 23 stopni (czyżby dom dosechł i się wygrzał?). Ogólnie przy temparaturach w granicach -5 do 0 jak ktoś chce to może pali 1x ewentualnie rano lekko dorzucić. Komora załadowcza dla FEX'a 30 KW to coś ok 112dm3 (Janusz jeśli się mylę to mnie popraw). Teraz zastanawiam się nad buforem, ale co on może mi realnie dać? Czy zysk z niego będzie zauważalny? Jeden załądunek niech idzie na nałądowanie bufora, ale co dalej? Realnie zysk by był pewnie taki, że rano jak wstanę nie trzeba by iść do kotłoni i dołożyć, ale ja to nawet lubię, takie miłe miejsce na rozbudzenie Na pewno poprawę zauważyły by osoby które pracują dłużej i nie są w stanie wrócić do domu po 9-10 godzinach by dołożyć do kotła. To takie moje małe przemyślenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Midami 16.03.2006 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Witam budujacego w Zawoidom w stanie surowym- c.o. prawdopodobnie w przyszłym roku.Drewno w Zawoi dość tanie ,zastanawiam się nad ogrzewaniem hybrydowym:kocioł elektryczny+kocioł na drewno-wygoda połączona z ekonomiąpozdrowienia Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 16.03.2006 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Czym opalasz i jaka pow. domu, cwu ? 1. Drewno - wysezonowane (akacja, dąb, inne to margines. Na rozpałkę odpady z budowy (sosna). 2. Niecałe 130 m2 domu i prawie 44 garażu. Garaż słaboocieplony (ściany to PH 38 na zwykłej zaprawie. Do tego mam CWU (jak na razie to zawsze gorąca i nigdy nie zabrakło). W domu mam trochę podłogówki. Od góry mam tylko 5cm styropianu - poddasze czeka na lepsze czasy - więc jakby dobrze ocieplić to będzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volder1 16.03.2006 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 ZBYNIUCzy mógłbyś podesłać /może być na priva/ schemat poprawnie wykonanej kotłowni - może być swojej. Z tego co czytałem będę miał podobny układ, t.zn.- układ mieszany: na dole podłogówka + 2 grzejniki /na górze grzejniki + podłogówka w łazience,- kocioł - na holzgas 20 W, lub 30 W- zbiorniki buforowe ok. 2 tys. litrów- c.w.u. 120 l. DZIĘKI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanP 17.03.2006 00:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Połączenie hybrydowe elektryka i piec na drzewo (holzgaz - przepraszam wszystkich których uraziłem) nie ma sensu. Strata pieniędzy. Każda przemiana elektryka podgrzanie wody, przesył, oddanie ciepła przez grzejniki to strata kilku, kilkunastu procent na sprawności. Grzejniki podłączone do gniazdka to blisko 100 % sprawności. Wydaje mi się, że lepiej dokupić parę niedrogich grzejników, ustawić lub zawiesić w pokoju i ustawić na nich temp. parę stopni niższą. To bardziej opłacalne.Moje założenie jest takie. Po południu mam czas, jestem nocny Marek, dołożyć nawet parę razy nie jest problemem, ale musi wytrzymać do mojego przyjścia z pracy. Stąd bufor, wyszło mi pudełko o pojemności 1750 l. Mam nadzieję że starczy. Niebagatelnym argumentem jest też oszczędność drzewa, węgla 20 - 30 %. To spora kupka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 17.03.2006 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Połączenie hybrydowe elektryka i piec na drzewo (holzgaz - przepraszam wszystkich których uraziłem) nie ma sensu. Strata pieniędzy. Każda przemiana elektryka podgrzanie wody, przesył, oddanie ciepła przez grzejniki to strata kilku, kilkunastu procent na sprawności. Grzejniki podłączone do gniazdka to blisko 100 % sprawności. Wydaje mi się, że lepiej dokupić parę niedrogich grzejników, ustawić lub zawiesić w pokoju i ustawić na nich temp. parę stopni niższą. To bardziej opłacalne. Moje założenie jest takie. Po południu mam czas, jestem nocny Marek, dołożyć nawet parę razy nie jest problemem, ale musi wytrzymać do mojego przyjścia z pracy. Stąd bufor, wyszło mi pudełko o pojemności 1750 l. Mam nadzieję że starczy. Niebagatelnym argumentem jest też oszczędność drzewa, węgla 20 - 30 %. To spora kupka. No jasne że "nie ma sensu".Zwłaszcza jak ktos sobie pojedzie na wczasy a grzejnik elektryczny cienny nie dogrzeje z rozpędu paru pomieszczeń i spowoduje tym zamarznięcie kawałka instalacji. Sam robię takie instalacje i wiem że ma to duzy sens.Dlaczego? Zawsze jest to ogrzewanie alternatywne - pracujšce po wykończeniu się zasobów opału w kotle podstawowym.Ale tylko jako ródło dodatkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanP 17.03.2006 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Jeżeli robisz takie instalacje to pomóż mi obliczyć. Ile kosztuje przeróbka w kotłowni? Jak spada Ci sprawność na przesyle tracisz 5%, na podgrzaniu w zbiorniku 2%. Sprawność leci Ci do 90 paru (może więcej, nie jestem specjalistom). Drugi wariant: "farelka" z termostatem 39 zł, ile ich potrzeba na przecięty dom, 3 czy 4. Sprawność ~98%, dwa dni doświadczeń jak je rozmieścić w mieszkaniu. Temperatura może spaść o parę stopni ale na pewno nic nie rozsadzi. Nie jestem specjalistom tylko budującym dom, popraw jeżeli źle kombinuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyniu 17.03.2006 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Witam, moge miec z tym problem, bo schemat calehj instalacji co .... przehowuje w glowie;) Stad konieczny byl moj wspoludzial przy montowaniu kotlowni przez hydraulika. To bylo jakeis 4 lata wstecz. Sprobuje Ci jakos jakos pomoc. Prosze o troche cierpliwosci. Co do wyboru kociolka zaastanow sie nad wybrem wiekszego, zebys dokladal najwyzej 2 x. Jaka pow. bedziesz ogrzewal ? Pozdr Zbyniu ZBYNIU Czy mógłbyś podesłać /może być na priva/ schemat poprawnie wykonanej kotłowni - może być swojej. Z tego co czytałem będę miał podobny układ, t.zn. - układ mieszany: na dole podłogówka + 2 grzejniki /na górze grzejniki + podłogówka w łazience, - kocioł - na holzgas 20 W, lub 30 W - zbiorniki buforowe ok. 2 tys. litrów - c.w.u. 120 l. DZIĘKI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 17.03.2006 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Jeżeli robisz takie instalacje to pomóż mi obliczyć. Ile kosztuje przeróbka w kotłowni? Jak spada Ci sprawność na przesyle tracisz 5%, na podgrzaniu w zbiorniku 2%. Sprawność leci Ci do 90 paru (może więcej, nie jestem specjalistom). Jakiekolwiek straty na przesyle są możliwe jeśli kotłownia jest osobnym, nieogrzewanym pomieszczeniem. Drugi wariant: "farelka" z termostatem 39 zł, ile ich potrzeba na przecięty dom, 3 czy 4. Sprawność ~98%, ... A gdzie poójdą sobie te 2% strat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volder1 17.03.2006 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Witam, moge miec z tym problem, bo schemat calehj instalacji co .... przehowuje w glowie;) Stad konieczny byl moj wspoludzial przy montowaniu kotlowni przez hydraulika. To bylo jakeis 4 lata wstecz. Sprobuje Ci jakos jakos pomoc. Prosze o troche cierpliwosci. Co do wyboru kociolka zaastanow sie nad wybrem wiekszego, zebys dokladal najwyzej 2 x. Jaka pow. bedziesz ogrzewal ? Pozdr Zbyniu Z racji, iż jestem z zupełnie innej branży, a wiedzę na temat budowy czerpię głównie z forum, układ kotłowni chciałbym mieć przed montażem rozpisany przynajmniej na papierze, aby to później z sensem poukładać w głowie. Dlatego z góry dziękuję za każdą podpowiedź. Mój domek ma 145 m., podpiwniczony pod całością. Na parterze planuję zrobić ogrzewanie podłogowe pod: - jadalnią, kuchnią, w przedpokoju, łazience, wiatrołapie - ogółem 45 m kw., natomiast w salonie /ze względu na parkiet / i w pokoju - kaloryfery - ogółem 32 m kw. Na poddaszu planuję podłogówkę w łazience - 10 m kw., w pozostałych pomieszczeniach - 53 m kw. - kaloryfery. Też myślę o większym kotle jeżeli będą bufory - ze względu na wygodę. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyniu 17.03.2006 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Witam, u mnie jest podobnie pod wzglwdem pow. podlogowki i grzejnikow. W kotlowni postawilem kociol 32 KW, wsyp to 140 litrow i po niespelna 3 sezonach moge powiedziec, ze jest w sam raz. Poczatkowo opalalem drewnem twardym, ale ceny jak wiadomo poszly w kosmos. KOciolek bez problemu soie radzil z co i cwu. JUz druga zime opalam drewnem odpadowym i wieksza pjemnosc paleniska bardzo mi sie przydala, na tyle, ze ani razu nie bylem zmuszony do ponadplanowego zaladunku opalu. Dlatego zachecam jednak do wydania dodatkowych pieniazkow, bo to przelozy Ci sie pozniej na mozliwosc opalania gorszym opalem bez utraty komfortu obslugi tzn. zachowania czestotliwosci podkladania maks. 2 dobe. Przy doborze kotla na drewno musisz zatem przyjac wariant palenia w nim mniej kalorycznym drewnem i nie sugerowac sie dostepnoscia opalu lisciastego. Ja sobie juz go wybilem z glowy po tym, jak zaczalem opalac tanszymi odpadami. Koszty biezacej zimy zamkna sie w kwocie ponizej 1 tys. pln. Bez rabania siekiera, cala praca polegala na zwiezieniu go do drewutni a pozniej do kotlowni. Pozdr Zbyniu Witam, moge miec z tym problem, bo schemat calehj instalacji co .... przehowuje w glowie;) Stad konieczny byl moj wspoludzial przy montowaniu kotlowni przez hydraulika. To bylo jakeis 4 lata wstecz. Sprobuje Ci jakos jakos pomoc. Prosze o troche cierpliwosci. Co do wyboru kociolka zaastanow sie nad wybrem wiekszego, zebys dokladal najwyzej 2 x. Jaka pow. bedziesz ogrzewal ? Pozdr Zbyniu Z racji, iż jestem z zupełnie innej branży, a wiedzę na temat budowy czerpię głównie z forum, układ kotłowni chciałbym mieć przed montażem rozpisany przynajmniej na papierze, aby to później z sensem poukładać w głowie. Dlatego z góry dziękuję za każdą podpowiedź. Mój domek ma 145 m., podpiwniczony pod całością. Na parterze planuję zrobić ogrzewanie podłogowe pod: - jadalnią, kuchnią, w przedpokoju, łazience, wiatrołapie - ogółem 45 m kw., natomiast w salonie /ze względu na parkiet / i w pokoju - kaloryfery - ogółem 32 m kw. Na poddaszu planuję podłogówkę w łazience - 10 m kw., w pozostałych pomieszczeniach - 53 m kw. - kaloryfery. Też myślę o większym kotle jeżeli będą bufory - ze względu na wygodę. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 17.03.2006 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Jeżeli robisz takie instalacje to pomóż mi obliczyć. Ile kosztuje przeróbka w kotłowni? Jak spada Ci sprawność na przesyle tracisz 5%, na podgrzaniu w zbiorniku 2%. Sprawność leci Ci do 90 paru (może więcej, nie jestem specjalistom). Drugi wariant: "farelka" z termostatem 39 zł, ile ich potrzeba na przecięty dom, 3 czy 4. Sprawność ~98%, dwa dni doświadczeń jak je rozmieścić w mieszkaniu. Temperatura może spaść o parę stopni ale na pewno nic nie rozsadzi. Nie jestem specjalistom tylko budującym dom, popraw jeżeli źle kombinuję. Proste pytanie - na ile masz zabezpieczone przłącze elektryczne?Czy przy włączeniu się wszystkich "farelek" nie wywali Ci bezpiecznika? PS jedna "farelka" to dziś ok. 2kW...mówię o chińszczyźnie...macrowskiej czy też castoramowskiej. Jeśli sobie życzysz to kombinuj, ja wolę polegać na ...praktyce(?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volder1 17.03.2006 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Witam Zbyniu. Muszę przyznać że nie brałem jeszcze pod uwagę tego typu kotła. Zastanawiałem się raczej nad kotłami typu Vigas 25 kW, lub Ferrum 30 kW. Napisz, co skłoniło ciebie do wyboru Atmosa i czy wybrałbyś go spośród tych kotłów również dzisiaj po 4 latach użytkowania. I jeszcze sprawa komina, ma wymiary 14 na 40 cm. Volder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyniu 17.03.2006 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Nie jestem zwolennikiem jednej okreslonej marki kotla. Zdaje sobie sprawe z tego po lekturze roznych zrodel, ze kotly uznanych firm z przyczyn finansowych nie wchodza dla wiekszosci z nas w rachube. Sadze i jestem nawet przekonany, ze kociolki na drewno dostepne na naszym rynku w podobnym przedzile cenowym +- 1.000 pln nie odbiegaja od siebie zasadniczo jakoscia. Problem tkwi jedynie w sposobie ich eksploatacji, a tym wzgledzie mamy jeszzce niestety powazny deficyt. To chyba sprawa pewnej swiadomosci i braku konsekwencji, oszczednisci, zaniedban, braku pieniedzy i jest jeszce chyba z pol miliona innych powodow. Ale to jest tylko moje subiektywne zdanie prosze o nie bierz pod uwage, tym bardziej, ze nie jestem "kotlarzem" Wybor atmosa spowodowany byl w moim przypadku wzcesniejszym uzytkowaniem tego kotla tej samej firmy o mocy 25 przez kilka sezonow w domu rodzicow w placzeniu z pojedynczym buforem i moje pozytywne doswiaczenia a przede wszystkim prosta i wygodna obsluga, niskie koszty ogrzewania, brak awaryjnosci a takze obecnosc kilku innych amosow w kotlowniach znajomych. KOciol w moim domu pracuje rowniez bez jakichkowliek zastrzezen, wybralem wieksza moc ze wzgledu na komore zaladowcza. TRudno przewidziec, co bedzie sie dziac w tym kraju za 2-3 lata, ceny szaleja. Jak na razie palenie drewnem,zwlaszca tym gorszje jakosci jest tanie. Rozsadnej alternatywy dla tego opalu dla siebie raczej nie widze, bo lubie oszzcedzac Pozdr Zbyniu Witam, u mnie jest podobnie pod wzglwdem pow. podlogowki i grzejnikow. W kotlowni postawilem kociol 32 KW, wsyp to 140 litrow i po niespelna 3 sezonach moge powiedziec, ze jest w sam raz. Poczatkowo opalalem drewnem twardym, ale ceny jak wiadomo poszly w kosmos. KOciolek bez problemu soie radzil z co i cwu. JUz druga zime opalam drewnem odpadowym i wieksza pjemnosc paleniska bardzo mi sie przydala, na tyle, ze ani razu nie bylem zmuszony do ponadplanowego zaladunku opalu. Dlatego zachecam jednak do wydania dodatkowych pieniazkow, bo to przelozy Ci sie pozniej na mozliwosc opalania gorszym opalem bez utraty komfortu obslugi tzn. zachowania czestotliwosci podkladania maks. 2 dobe. Przy doborze kotla na drewno musisz zatem przyjac wariant palenia w nim mniej kalorycznym drewnem i nie sugerowac sie dostepnoscia opalu lisciastego. Ja sobie juz go wybilem z glowy po tym, jak zaczalem opalac tanszymi odpadami. Koszty biezacej zimy zamkna sie w kwocie ponizej 1 tys. pln. Bez rabania siekiera, cala praca polegala na zwiezieniu go do drewutni a pozniej do kotlowni. Pozdr Zbyniu Witam. Muszę przyznać że nie brałem jeszcze pod uwagę tego typu kotła. Zastanawiałem się raczej nad kotłami typu Vigas 25 kW, lub Ferrum 30 kW. Napisz, co skłoniło ciebie do wyboru Atmosa i czy wybrałbyś go spośród tych kotłów również dzisiaj po 4 latach użytkowania. Volder [ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volder1 18.03.2006 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 Czy mógłbyś opisać mi układ swojej kotłowni z uwzględnieniem nazw zaworów, średnic, materiałów, itp. Pozdrawiam Volder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyniu 18.03.2006 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 W tym wzgledzie mam juz wobec paru osob pewne zaleglosci, ale to jedynie z braku czasu. Jesli mialbys pytanie do knkretnych ,elementow pisz na priv. Pozdr Zbyniu Czy mógłbyś opisać mi układ swojej kotłowni z uwzględnieniem nazw zaworów, średnic, materiałów, itp. Pozdrawiam Volder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volder1 25.03.2006 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 CZy w Atmosie DC25S można od czasu do czasu przepalać węglem? Czy jest to tylko i wyłącznie kocioł na drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyniu 26.03.2006 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 CZy w Atmosie DC25S można od czasu do czasu przepalać węglem? Czy jest to tylko i wyłącznie kocioł na drewno. Podobnie jak we wszystkich innych typach kotlow jednopaliwowych na drewno nie wolno tego robic. Pozdr Zbyniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts