Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja telefoniczno-alarmowa

RYDZU

Recommended Posts

Witam

Macie jakieś pomysły czym zakończyć kable wychodzące ze ściany w pomieszczeniu technicznym?

To ze kable ethernet wyląduja w panelu krosujacym to oczywiste - ale jak rozwiązać problem kabli

typu telefon czy alarm. Na każdą z tych instalacji mam puszczone 8 żyłowe przewody i chciałym

je wszystkie zakończyć tak by potem móc sie podłączac tylko do tych przewodów które sa w danej

chwili potrzebne. Mam w sumie ok 30 kabli kazdy po 8 zył = 240 zakończeń.

Może to trochę zagmatwane tłumaczenie... ;) ale cóż - inaczej nie potrafię.

Przychodzą mi na mysl panale krosownicze stosowane w telefonii - jednak cena trochę mnie powaliła

(inna sprawa że to były akurat produkty Krone) - więc szukam alternatyw.

Wszystkie pomysły mile widziane.

Pozdrawiam

Witam

Macie jakieś pomysły czym zakończyć kable wychodzące ze ściany w pomieszczeniu technicznym?

To ze kable ethernet wyląduja w panelu krosujacym to oczywiste - ale jak rozwiązać problem kabli

typu telefon czy alarm. Na każdą z tych instalacji mam puszczone 8 żyłowe przewody i chciałym

je wszystkie zakończyć tak by potem móc sie podłączac tylko do tych przewodów które sa w danej

chwili potrzebne. Mam w sumie ok 30 kabli kazdy po 8 zył = 240 zakończeń.

Może to trochę zagmatwane tłumaczenie... ;) ale cóż - inaczej nie potrafię.

Przychodzą mi na mysl panale krosownicze stosowane w telefonii - jednak cena trochę mnie powaliła

(inna sprawa że to były akurat produkty Krone) - więc szukam alternatyw.

Wszystkie pomysły mile widziane.

Pozdrawiam

Proszę :D

Złącza LSA+

Można też nabyć oryginalne złącza KRONE na Allegro.

To ja proszę łopatologicznie :D co konkretnie trzeba kupić i zamontować.

Sytuację mam podobną, tzn. skrętka z wszystkich pokojów zebrana w jedno miejsce.

Komputerową to rozumiem, że trzeba zakończyć RJ-45 i wsadzić (w przyszłości) do jakiegoś huba/switcha.

A telefoniczne? Które te LSA kupić?

Witam

Właśnie w tygodniu muszę położyć do kilku pomieszczeń kable do alarmu i telefonu. Widzę że mam już rozwiązany problem zakończenia obwodów. Jednak mam pytanie - jak kładziecie te kable ?

Mój pomysł to pistolet na klej i lecę po narożnikach bezpośrednio pod tynkiem bez kucia - te kabelki są dosyć cienkie. Czy tynkarze mogą je uszkodzić ?

Krzysztof