botanika 08.10.2005 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 Czy ktoś z drogich forumowiczów budowal ogrodzenie całkowicie z drewna?chodzi mi o słupki ,aby też były drewniane, a nie jak zazwyczaj murowane albo metalowe.Jak osadzić je w gruncie?Na jaką głębokość i jak zaizolować przed wilgocią. Jakiej grubości powinny one być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 08.10.2005 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 ja tak mialem po 5 latach nowy plot teraz jestem zdecydowanie wyleczony z drewna na zewnatrz (jesli nie wierzysz objedz okolice i obejrzyj sobie drewniane ploty - chyba ze masz mozliwosc dobrego cisnieniowo impregnowanego drewna i prawdziwego fachowca - ale wtedy bys nie pytal) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciku 09.10.2005 04:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2005 Właśnie sobie to pomyślałam, ale stwierdziłam, że nie będę odradzać jeśli komus sie tak podoba, a tu masz! Całkowicie zgadzam sie z przedmówcą. Ogrodzenie cale z drewna? Po to by za X..... ( wstaw dowolne) lat męczyć sie z robieniem ogrodzenia od nowa? To nie dla mnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
botanika 09.10.2005 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2005 Przy planowanym płocie sadzę gęsty żywopłot i to on ma być za kilka lat włściwie ogrodzeniem.Drewno owszem jak najbardziej mialo być impregnowane .Czy rzeczywi ście nie warto bawić się w ogrodzenie całe z drewna?Takie naprawdę najbardziej pasuje od domu i okolicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 10.10.2005 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 naprawdę - szkoda pieniedzy Jedyne drewno które teraz moge polecic to gotowce ze sklepow ogrodniczych. Sprobuj z tego. Tym bardziej , ze wyprzedaze Rownolegle czasowo razem z moim drewnianym płotem - od sasiada postawiłem gotowce z supermarketu Po płocie dawno sladu nie ma a gotowce nadal stoja... ciku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 10.10.2005 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Ja też odradzam z drewna. Płoty z drewna były robione od dawna. Ale słupki były zazwyczaj z innego materiału. Beton,metal a nie drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 10.10.2005 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 A ja wam trochę na przekór... Na wsi płoty całe drewniane stały przez lata, a nawet w niektórych zapadłych miejscach nadal stoją. Słupki dębowe, sztachety - olcha. Bez malowania, impregnacji i tym podobnych rzeczy. Trwałość - ok. 20 lat, czasami i dłużej. Dziwna mania... każdy chciałby robić na wieki. Jak można patrzeć przez 50 lat na to samo... Budowanie to nałóg. Budować co 20 lat sobie dom to przesada, ale płot? - w sam raz. Przecież nie chodzi o to aby złapać króliczka, ale gonić go... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarzeb 10.10.2005 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 A ja wam trochę na przekór... Na wsi płoty całe drewniane stały przez lata, a nawet w niektórych zapadłych miejscach nadal stoją. Słupki dębowe, sztachety - olcha. Bez malowania, impregnacji i tym podobnych rzeczy. Trwałość - ok. 20 lat, czasami i dłużej. Dziwna mania... każdy chciałby robić na wieki. Jak można patrzeć przez 50 lat na to samo... Budowanie to nałóg. Budować co 20 lat sobie dom to przesada, ale płot? - w sam raz. Przecież nie chodzi o to aby złapać króliczka, ale gonić go... ja jak swoj budowalem tez tak myslalem inne czasy INNE DREWNO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 10.10.2005 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Aby zobaczyć przykład ogrodzenia całkowicie drewnianego rzuć może okiem na dziennik Anny Wiśniewskiej http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=26085&start=0 lub jej dokumentację zdjęciową http://www.naszdom.tu.org.pl/. Od kilku miesięcy mam podobne ogrodzenie. Mi się podoba. Co do trwałości - pożyjemy - zobaczymy. Jak się rozwali - zrobię drugie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ala.M 11.10.2005 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Ja równiez odradzam płot z drewna. Po trzech latach zmieniłam na metalowy. Bo: od strony północnej mimo impregnacji sztachet, był juz zielonkawy mech a sztachety powykręcały się i w niektórych miejscach popękały mimo, że grubość sztachet wynosiła 2,5 cm. Płoty które były robione 50 lat temu, nie musiały być impregnowane. One po prosty były odpowiednio wysezonowane (kilka lat leżakowania w odowiednich warunkach) i z twardego drzewa. My kupujemy drzewo suszone z suszarni. Ale ono wysuszone jest dopiero w 80 %. A gdzie reszta? Suszy się na płocie!Ala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 11.10.2005 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 A ja gorąco polecam płot drewniany, ale słupki to raczej zrób z kamienia lub klinkieru.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 11.10.2005 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 A ja gorąco polecam płot drewniany, ale słupki to raczej zrób z kamienia lub klinkieru.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 11.10.2005 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Do Andk - zgadzam się z tobą, że płoty drewnianie na wsiach stały kilkadziesiąt lat ale ! takiego drewna już teraz nie kupisz. Materaił przed laty (drewno) był o wiele lepszy niż obecnie i stąd długowieczność takich rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 11.10.2005 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Spróbuj na słupki wykorzystać stare impegnowane słupy TPSA, powinny wytrzymać więcej. Sztachety i żerdzie muszą być dokładnie wyheblowane, dodatkow poziome żerdzie powinny mieć kapinosy. Miłego malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 11.10.2005 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Nie polecam pomysłu powyżej- ponoć impregnaty stosowane do impregnacji słupów jak też i podkładów kolejowych są silnie rakotwórcze. Czytałem o tym w jakiejś gazecie dla działkowiczów.sztachety od żerdzi powinny być zdystansowane, bo styk sztachety i żerdzi, to najczęstrze miejsce rozpadania się płotu (nie wiem jak pisze się "żesienia"????) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rml2 11.10.2005 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 muszą byc wkopane do 1/3 swojej długości oczywiście zaimpregnowane jakimś impr. do drewna ale najważniejsze i od setek lat na moim terenie praktykowane ( zreszta przez wszystkich leśników w całej Polsce też -przy robieniu wiat czy innych ogrodzeń w lesie ) to jest opalenia porządnie w ognisku tej części która będzie wkopana w ziemi - i 50 lat postoi - tyle ,że trzeba sie z tym troche pobawić a i dąb nie jest taki tani - pewnie taniej wyjdą jakieś zabetonowane metalowce . PS. Pisanie ,że kiedys to drewno było "że ho,ho" to jakieś nieporozumienie i dowodzenie wyższości jednych świąt nad drugimi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 11.10.2005 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 To pewnie stąd te zachorowania na raka. Ludzie kolejąjeździli na drewnianych podkładach to się nawdychali. A jak nie koleją to im Telekomy i prądy przy elektryfikacji słupów naustawiali.Na dodatek nie powlekaj tych słupów nową warstą kolorystyczną, tylko skabinuj skądyś to świństwo i całą resztę pomaluj. PS. Prędzej padniemy na raka z powodu tego co źremy niż świeżo zamalowanych słupków co 2 metry, które się wietrzyły parędziesiąt lat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 11.10.2005 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Ja jakoś skłonny jestem wierzyć w to, co napisali o tych impregnatach. Nie ja to wymyśliłem.Spróbój przeciąć kawałek takiego słupa, zobaczysz jaki smród się będzie wydobywał- nawet 100lat wietrzenia mu nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 19.08.2006 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Ja jakoś skłonny jestem wierzyć w to, co napisali o tych impregnatach. Nie ja to wymyśliłem. Spróbój przeciąć kawałek takiego słupa, zobaczysz jaki smród się będzie wydobywał- nawet 100lat wietrzenia mu nie pomoże. Nie wierzę w to, że są rakotwórcze, a to dlatego, że znowu wróciły do produkcji i to jako produkt ekologiczny. Moi drodzy jak coś śmierdzi to nie od razu jest rakotwórcze i można od tego umżeć. Najbardziej rakotwórczą rzeczą jaką kiedykolwiek wymyślił człowiek jest łóżko w solarium (z przeprowadzonych badań wynika,że 80% polskich solariów powinno się zamknąć, a właścicieli podać do sądu o spowodowanie trwałego uszczerbku na zdrowiu). Żerdź drewniana impregnowana, po prostu nie nadaje się zbytnio na ogrodzenie ponieważ troszkę śmierdzi i tyle, ale gwarantuję, że w ziemii to sobie 50 lat postoi, bo na taką właśnie trwałość były kiedyś i są obecnie produkowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 19.08.2006 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 http://www.agroweb.pl/gfx/plot.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts