Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lilia ananasowa

andrzej49

Recommended Posts

Ciekawe,dlaczego mi nie uwierzyłeś ? W tych linkach ,które masz podane przeze mnie masz wszystko ,po prostu je przeczytaj,teksty nie są długie ani trudne . życzę powodzenia w uprawie :lol: :lol: :lol:

Kwiat rozpoznawała żona, a nie ja. Ona na poczatku zdecydowanie twierdziła, że to nie jest ten kwiat.

Dlaczego mi nie kwitnie?

Podają, że cebule przechowuje się w chłodnym miejscu, ale same, czy w ziemi, trocinach? Czy muszą przeschnąć - w jakiej temperatrurze? :cry:

Do tej pory przez kilka lat po przekwitnięciu i zebraniu nasionek wyrywałem z doniczek ,dosuszałem i chowałem w skrzynce z suchym torfem.Następnie przechowywałem w kanale garażu samochodowego.Zimowały bez problemu.Tego roku chowam z doniczkami/bardzo duże/.Nie wiem co może być przyczyną,że Twoje nie kwitną.U mnie było po cztery ogromne kolbyw doniczce.Nawet takie małe cebulki ,młode też kwitły.

Z pozdrowieniami Zygmunt

Zyga5

Mam jeszcze do Ciebie dwa pytania:

-czy cebule po wyciągnięciu z ziemi można dosuszać w temperaturze pokojowej i czy można je przechowywać w trocinach w temperaturze 6-8 stopni?,

-podają, ze sadzi się je na głębokości 10 cm. Czy tą głębokość liczy się od "czubka" - wierzchołka cebuli czy spodu i jaka ma być kwasowość ziemi?

Z góry dziękuję za odpowiedź. :cry:

Andrzeju 49 ,doświadczenie czyni mistrza ,nie wierć dziury w brzuchu ,uruchom szare komórki. :( :( :(

Chce ustalić jaka jest przyczyna, że nie kwitną. Gdzieś muszę popełniać błąd.

A czy nie łatwiej byłoby odpowiedzieć, niż dawać głupią uwagę? Podaj chodź stronę o uprawie Eucomis autumnalis syn E ... w języku polskim.

:lol: