andrzej49 08.10.2005 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2005 Mam dwie lilie ananasowe od 3 lat. Nie wiem dlaczego nie kwitły mi ani razu. Co mam zrobić by w końcu zakwitły? Nic nie mogę na temat tej lilii znaźć. Liście lilii mają cechę charakterystyczną - pod spodem mają ciemne kropki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 16.10.2005 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2005 Widzę, że ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balu 16.10.2005 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2005 Nie słyszałam nigdy o lilii anasowej,to chyba potoczna nazwa jakiegoś kwiatu,moze znasz jakaś inną nazwę tej rośliny albo najlepiej nazwę łacińską,a może to EUKOMIS ? w jakich warunkach rośnie u ciebie? czy wykopywałeś na zimę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 16.10.2005 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2005 Taka nazwa była na opakowaniu. Chyba to nie EUKOMIS . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balu 16.10.2005 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2005 Jednak nic innego nie przychodzi mi do głowy ,sprawdz http://www.ogrody.cvd.pl/pliki/cebulki.html ,zjedż na dół i tam jest eukomis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 17.10.2005 06:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Kwiat podobny, ale koloru żółto - zielonego bez czerwonej obwódki. Na lisciach jak pisałem na ciemne plamki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balu 17.10.2005 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 No to jeszcze http://www.biol.uni.wroc.pl/ogrodtest/obuwr/dzialy/ozdobne/pliki/menu/667.html,więcej już nic Ci nie poradzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balu 17.10.2005 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 wróć ,jeszcze raz http://www.biol.uni.wroc.pl/ogrodtest/obuwr/dzialy/ozdobne/pliki/menu/667.html więcej nie mogę Ci pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 17.10.2005 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 To raczej nie jest ta roślina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyga5 17.10.2005 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Andrzej Jednak Balu ma chyba rację.Eucomis to inaczej lilia ananasowa.Odmian jest sporo,sam zobacz:http://images.google.pl/images?hs=gmw&hl=pl&c2coff=1&client=firefox-a&rls=org.mozilla:pl-PL:official&q=eucomis&btnG=Szukaj&lr=lang_pl&sa=N&tab=wiZ pozdrowieniami Zygmunt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyga5 17.10.2005 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Coś nie wyszło.Może teraz.http://images.google.pl/images?hs=gmw&hl=pl&c2coff=1&client=firefox-a&rls=org.mozilla:pl-PL:official&q=eucomis&btnG=Szukaj&lr=lang_pl&sa=N&tab=wi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 18.10.2005 06:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Teraz wiem na pewno, że to Eucomis autumnalis syn E ... Dlaczego mi nie kwitnie? Proszę o kilka porad odnośnie jej uprawy i przechowywania przez zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balu 18.10.2005 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Ciekawe,dlaczego mi nie uwierzyłeś ? W tych linkach ,które masz podane przeze mnie masz wszystko ,po prostu je przeczytaj,teksty nie są długie ani trudne . życzę powodzenia w uprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balu 18.10.2005 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Czy od 30 sierpnia cierpisz na zanik pamięci ? To ci przypomnę http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=53991 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 18.10.2005 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Czy od 30 sierpnia cierpisz na zanik pamięci ? To ci przypomnę http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=53991 Ja swojego kwiatka nie kojarzyłem z EUKOMIS. Nie pasowały mi opisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 18.10.2005 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Ciekawe,dlaczego mi nie uwierzyłeś ? W tych linkach ,które masz podane przeze mnie masz wszystko ,po prostu je przeczytaj,teksty nie są długie ani trudne . życzę powodzenia w uprawie Kwiat rozpoznawała żona, a nie ja. Ona na poczatku zdecydowanie twierdziła, że to nie jest ten kwiat. Dlaczego mi nie kwitnie? Podają, że cebule przechowuje się w chłodnym miejscu, ale same, czy w ziemi, trocinach? Czy muszą przeschnąć - w jakiej temperatrurze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyga5 18.10.2005 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Do tej pory przez kilka lat po przekwitnięciu i zebraniu nasionek wyrywałem z doniczek ,dosuszałem i chowałem w skrzynce z suchym torfem.Następnie przechowywałem w kanale garażu samochodowego.Zimowały bez problemu.Tego roku chowam z doniczkami/bardzo duże/.Nie wiem co może być przyczyną,że Twoje nie kwitną.U mnie było po cztery ogromne kolbyw doniczce.Nawet takie małe cebulki ,młode też kwitły.Z pozdrowieniami Zygmunt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 19.10.2005 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Zyga5 Mam jeszcze do Ciebie dwa pytania: -czy cebule po wyciągnięciu z ziemi można dosuszać w temperaturze pokojowej i czy można je przechowywać w trocinach w temperaturze 6-8 stopni?, -podają, ze sadzi się je na głębokości 10 cm. Czy tą głębokość liczy się od "czubka" - wierzchołka cebuli czy spodu i jaka ma być kwasowość ziemi? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balu 19.10.2005 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Andrzeju 49 ,doświadczenie czyni mistrza ,nie wierć dziury w brzuchu ,uruchom szare komórki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 19.10.2005 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2005 Andrzeju 49 ,doświadczenie czyni mistrza ,nie wierć dziury w brzuchu ,uruchom szare komórki. Chce ustalić jaka jest przyczyna, że nie kwitną. Gdzieś muszę popełniać błąd. A czy nie łatwiej byłoby odpowiedzieć, niż dawać głupią uwagę? Podaj chodź stronę o uprawie Eucomis autumnalis syn E ... w języku polskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts