Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

najmilsze ogrzewanie

mastermind

Recommended Posts

Jak nie lubi kaloryferów, to może podłogówka? Bardzo przyjemne ciepełko. My jeszcze nie mieszkamy, ale u znajomych przetestowane, no i użytkownicy na forum dobrze piszą o swoich odczuciach przy takim ogrzewaniu. U nas nie będzie ani jednego kaloryfera. Tylko podłogówka.

Moja żona nie znosi ciepła z kaloryferów. Zasłania je czym może.

Co daje ciepło " przyjemne", podobne do kaflowego pieca?

Jakaś fajna babka pod pierzynką :lol: .

:D Jedna babka na cały dom to za mało. Powierzchnia ciała dorosłego człowieka wynosi około 2 m2. Człowiek grzeje temperaturą 36,6 stopnia, no chyba że jest chory to potrafi ogrzewać z temperaturą maksymalną 42 stopnie. Z tego wniosek, że aby ogrzać zimą dom musiałbyś mieć przynajmniej ze 100 babek zdrowych, albo trochę mniej ale za to chorych... :wink:

Poza tym nie jest to idealne rozwiązanie , jak każda metoda grzewcza ma swoje zalety i wady .

IMHO najbardziej idealne to nadmuchowe... a dlaczego ? Bo pozwala na wentylację, jonizację, filtrację, nawilżanie i kontrolę wilgotnośći na dokładkę do grzania oczywiście... żadne inne ogrzewania tego nie zapewni...

Dla mnie i mojej żony wadą podłogówki jest to, że ograniczenia pewne są. Np. ograniczenia w ustawianiu mebli, układaniu chodników, dywanów które moja żona uwielbia. Narzuca takie ogrzewanie materiał na podłogi, a mają być deski. Dlatego jeżeli zdecydujemy się, to tylko w tych miejscach, gdzie będzie terakota.