Jagna 09.10.2005 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2005 Sprawa wygląda tak: dom stoi od roku, ściany są suche. Tynki były kładzione maszynowo kilka tygodni temu i wygląda na to, że ładnie przeschły. Panowie zaczęli ocieplać więc poddasze i za dwa dni ma być do końca ułożona wełna, przykryta folią paroizolacyjną. Nad częścią domu - kuchnia i salon - są już nawet położone karton - gipsy. Potem panowie od ocieplenia i k-g zawieszają swoje prace, bo za dwa dni wchodzą panowie od podłogówki i zaraz potem będą robione wylewki z miksokreta. I tu moje pytanie: czy przy oddawaniu wilgoci z wylewek nie trafi szlag tych karton - gipsów albo wełny, albo jednego i drugiego? Mój mąż mówi, że przesadzam, że miksokret jest bardziej suchy i nic się nie stanie, tym bardziej, że niedługo będzie można uruchomić podłogówkę. Ale ja się martwię, że oni za bardzo się spieszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcenka 09.10.2005 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2005 Miałam ten sam dylemat i zdecydowałam sioę poczekać aż wylewki odparują ok. 3 tygodni, potem zabieram się za GK pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 09.10.2005 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2005 Na drugi dzień po wykonaniu jastrychu pokropić go wodą i nakryć tanią folią malarską. Wilgoci z wylewki będzie w pomieszczeniu mało, a ona będzie mieć pod folią dobre warunki do wiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_75 09.10.2005 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2005 Ja miałem odwrotnie najpierw ocieplenie i podwieszone płyty kartonowo gipsowe (ale jeszcze nie szpachhlowane) i póżniej wylewki z miksokreta robione w czerwcu, fakt jest taki że wilgoci jest co nie miara można by powiedzieć że czułem się jak w saunie i wciąż zaparowane okna. Byłem w tak komfortowej sytuacji że była piękna pogoda i cały czas wszystkie okna pootwierane i szybko schło. Jęśli zdecydowałbyś się na wylewko już teraz można robić bo pogoda jeszcze sprzyja ale jak masz to robić dopiero za miesiać poczekałbym do następnegop roku z wylewkami. Jęśli chodzi o płyty u mnie nic się z nimi nie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 09.10.2005 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2005 Marcenko, ale ja już nie mam wyboru. Na części płyty JUŻ SĄ. Na dalszej części domu będziemy już kłaść po przeschnięciu wylewek. Martwię się o te istniejące.GL, dzięki. To bardzo cenna rada.Jarek, wylewki będą robione za kilka dni, jak tylko skończą układanie podłogówki. O następnym roku nie ma mowy. W grudniu chcemy zamieszkać. Ale piszesz, że Twoim płytom wylewki nie zaszkodziły, co cieszy mnie niezmiernie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_75 09.10.2005 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2005 Nie zaszkodziły ale było bardzo ciepło i cały czas pootwierane okna a wylwki trzeba jeszcze przez kilka dni zraszać wodą, także trzeba się spieszyć bo czasu z ładną pogodą pewnie już nie dużo. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 09.10.2005 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2005 Myślę, że zrobimy tak jak radzi GL35, czyli przykryjemy folią, poczekamy, potem powietrzymy a po trzech tygodniach odpalimy podłogówkę. Może tak być? Jeszcze może istotny być fakt, że nasze ocieplenie jest nad otwartą przestrzenią nad salonem, czyli płyty są jakieś 4 metry od podłogi. Może zdąży przeschnąć, zanim doleci do góry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_75 09.10.2005 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2005 Dobrze wietrzyc i nie będzie problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcenka 09.10.2005 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2005 Jagna, wiem o co Ci chodzi, myśle że chłopaki mają ŚWIĘTĄ RACJĘ. Wietrzyć, wietrzyć i jeszcze raz wietrzyć. Sam też się zasrtanawiam czy robić wylewki na początku Listopada. Nie mam jeszcze żadnych GK i ocieplonego poddasza, myślę że będę mogła zrobić wylewki, wietrzyć pomieszczenia przez cały czas , po 2-3 tygodniach włączyć podłogówkę a zimą zająć się GK i wykańczaniem podłóg. Trzymam za Ciebi kciuki.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 09.10.2005 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2005 wilgoc z wylewek na pewno plyta GK nie pomoze. Czy zaszkdozi ... ? niewiadomo, moze ale nie musi. Dlatego najlepiej robic najpierw mokre roboty a potem zabudowe GK. Ale jak juz plyty sa, to wyjscia nie ma trzeba robic wylewke. Z wietrzeniem tez nie mozna przesadzac, bo przeciag wcale dobry nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 09.10.2005 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2005 ...a po trzech tygodniach odpalimy podłogówkę... Poczekaj minimum 1 miesiąc. Odpalając podłogówkę w takich świeżych wylewkach pamiętaj, aby przynajmniej przez trzy doby temperatura zasilania nie przekroczyła 25 stopni, później zwiększaj co jedną dobę temperaturę o 5 stopni aż do maksymalnej (zazwyczaj 55 stopni), później znowu zmniejszaj co dobę po 5 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 10.10.2005 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Marcenko, dziękuję Oglądam prognozę pogody i trzymam kciuki za nasze dalsze anomalia pogodowe - słońce i sucho. Wszystkim nam to potrzebne, przecież ludziska się dalej budują! Invx, o tych przeciągach czytałam. Będziemy uważać. Grzegorz, może na miksokrecie można troszkę wcześniej? Sugeruję się tym co powiedział facet od podłogówki. Powiedział, że po trzech tygodniach już po maleńku można zacząć nagrzewać. Tak jak piszesz - stopniowo zwiększając temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 10.10.2005 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Jagna pocieszę cię trochę.U nas na budowie wylewki były robione po płytach GK. Dodam, że wylewki z betoniarki. Faktem jest, że na dole nie było jeszcze okien, więc wszystko się wietrzyło. Na poddaszu jednak, wylewki były robione w pomieszczeniach, w których wentylacja była ograniczona (brak otworów okiennych). Nie zauważyłem żadnych objawów, które świadczyłyby o tym, że wilgoć zaszkodziła płytom GK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 10.10.2005 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Tomik, masz we mnie dozgonną fankę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 10.10.2005 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Tomik, masz we mnie dozgonną fankę! Nie ma sprawy. Możesz zostać prezesem fan klubu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ala.M 10.10.2005 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 W tej sytuacji jaka istnieje, po wylaniu wylewki na ppodłogę, nalezy suszyć tyle tygodni, ile ma grubośc wylewki. Np. o ile beton gruby jest na 4 cm, nalezy czekać 4 tygodnie. Jak sprawdzić że beton suchy ?: należy położyć większy kawałek folii na beton. Na następny dzień sprawdzić, czy jest para pod folią. O ile jest, beton jeszcze mokry. Drugim sposobem jest nawiercenie otworu w betonie. Widać wtedy będzie, czy beton jest wilgotny, choc radzę próbę z folią. Beton nalezy suszyć poprzez mocne nagrzewanie pomieszczenia, a potem otwieranie okna, by wyleciało zaparowane powietrze ( tylko w takiej sytuacji ogrzewać, gdy już jest ocieplony sufit).Pozdrawiam. Ala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 10.10.2005 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 betonu nie mozna "sztucznie" szuszyc zwiekszajac temperature pomieszczenia. Beton potrzebuje do wiazania wilgoci. I dlatego tez polewa sie go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 10.10.2005 15:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Ala, to o czym piszesz dotyczny chyba suszenia betonu pod kątem układania parkietu. U nas problemem będzie wilgoć, która fizycznie będzie parowała prosto na płyty g-k. Dlatego przykryjemy go folią, żeby sobie jak pisze invx, wiązało a przy okazji nie parowało mocno w górę. Późniejsze dosychanie będzie przebiegało już zgodnie ze sztuką budowlaną, tym bardziej, że prawie wszędzie będzie gres i wylewka nie musi być idealnie przesuszona, żeby móc go układać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ala.M 11.10.2005 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Z mojego doświadczenia wiem że: polewa się beton wodą kiedy następuje jego gwałtowne odparowywanie - czyli kiedy jest wylany w upalne dni, a jeszcze na dodatek świeci na niego słońce. W pomieszczeniach zacienionych (pod dachem) schnie naturalnie tygodni tyle, ile wynosi jego grubość. Nie ważne czy jest przeznaczony pod parkiet czy pod kafelki. A to tylko dlatego, że po zaspoinowaniu podłogi która jest niedostatecznie wysuszona, ewentualna wilgoć przedostanie się na zewnątrz - po ścianach w pokoju który jest nią wyłożony! ( takie zdjęcia widziałam w MURATORZE którym się dość często podpierałam budując 7 lat temu swój dom. Może dlatego nie popełniłam zbyt dużo błędów.Pozdrawiam. Ala[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 11.10.2005 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Na drugi dzień po wykonaniu jastrychu pokropić go wodą i nakryć tanią folią malarską. Wilgoci z wylewki będzie w pomieszczeniu mało, a ona będzie mieć pod folią dobre warunki do wiązania. Też tak robiłem. A z wygrzewaniem radzę się wstrzymać jak najdłużej, tak jak pisze Grzegorz63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts