Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec gazowy -wymiana dysz konieczna?

andrzej100

Recommended Posts

Jestem obecnie w podrozy sluzbowej i nie znam szczegolow uruchomienia- piec zostal uruchomiony raptem 3-4 dni temu.

VPS - liczylem, ze sie odezwiesz (aczkolwiek dawno nie widzialem Twoich postow) i jakos konkternie to skomentujesz.

Jak mozesz to napisz, jakie czynnosci powinien wykonac ten serwisant.

Rozbawiajac Cie zaczynam sadzic, ze jest cos nie tak.

Wszystko w porządku nie martw się.

Ten kocioł nie potrzebuje wymiany dysz. Dostosowanie do PROPANU (tylko propan nie mieszanka propan-butan) jest podczas pierwszego uruchomienia za pomocą analizatora spalin.

Serwisant musi mieć dodatkowe uprawnienia na uruchomienie kotłów kondensacyjnych na propan.

Tak na marginesie nie można uruchamiać kondensatów na propan butan.

Sprawdź czy masz dołączony do gwarancji wydruk z analizatora powinno tam być napisane jaki rodzaj paliwa i odpowiednia wartość CO2.

Wartość CO2 na propan powinna wynosić 10% +/- 0,5%.

Piszę teraz rzadko gdyż praca pochłania cały mój czas.

Dokładnie, tak to wygląda jak napisał VPS.

Zamówiłem VU ecoTEC VU 196 w wersji na propan. Ktoś dał ciała i ostatecznie piec przyjechał w wersji na GZ.

Sprzedawca uspokoił mnie, że to żaden problem. I rzeczywiście, serwisant podłączył "czarną skrzynkę", pokręcił jakąś śrubką i gotowe. :)

Sam widziałem. :wink:

W przyszłym roku, w czerwcu jak dobrze pójdzie, to będzie powtórka tej zabawy, ale w stronę GZ. 8)

VPS może zobacz tutaj. Plizzzzz. :)

VPS

A co Ciebie rozbawilo? Jeszcze to mnie nurtuje.

Mam tez kolejne pytanie, co prawda raczej nie kwalifikuje sie na forum, ale jak pisalem jestem poza domem i odpowiedz bylaby latwiejsza tutaj.

Od kiedy liczy sie gwarancja na piec: od momentu kupna czy od uruchomienia? Pytam, bo piec kupilem dosyc dawno temu i to mnie teraz zastanawia

Rozbawiło mnie to że serwisant odradzał wymianę dysz których nie ma na propan.

Nie czytałeś dokładnie gwarancji. Tam jest napisane

a) 25 miesięcy od daty sprzedaży.

b) 25 miesięcu od daty pierwszego uruchomienia, w przypadku wykonanie instalacji urządzenia przez instalatora autoryzowanego lub serwisanta autoryzowanego, ale nie dłużej niż 30 miesięcy od daty sprzedaży.