Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy - ściany z Silki na klej rozwalaja się?

holmar

Recommended Posts

W piątek zaczełem stawiać muru z SilkiE18 na klej do ciękich spoin Solbet. Dzisiaj po wizycie na budowie okazało się że część ścian jest rozwalona, ktoś to zrobił w sobote wieczorem. Po sprawdzeniu pozostałych ścian, okazuje się że lekki napur ręką powoduje że klej puszcza.

Co mam teraz robić mam jak narazie wymurowane 3/4 ścian do wysokości 1,4m.

Przejść na zaprawe tradycyjną?

Zmienić klej?

Sprzedawca sprzedając klej powiedział, że jest to klej do silikatów, zresztą zamawiałem klej, który proponuje producent Silki, a czy to jest napewno klej Solbetu czy innego producenta?

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a po drugie jest taka stara murarska zasada która mówi: przed murowaniem należy cegły zwilżyć obfice wodą aby nie odciągały wody z zaprawy zanim ta zdąży związać". Podejrzewam iż w twoim przypadku chodzi o dokładnie o to samo - sucha jak pieprz cegła odciągnęła wodę z kleju przez co nie zdążył on skleić cegieł dostatecznie mocno.

Opis zastosowania podany przez producenta:

"SOLBET Klejowa Zaprawa Murarska Do Cienkich Spoin jest przeznaczona do klejenia bloczków i płytek z betonu komórkowego, silikatów oraz różnego rodzaju cegieł. Może być stosowana zarówno do murowania jak i niwelowania nierówności."

Ja chciałem zaprawy, którą proponuje Silka w swojej ofercie, teraz wiem że jest to zaprawa klejąca SILKA FIX a nie jakiś tam Solbet, który raczej specjalizuje się w betonie komórkowym a nie silikatach.

Na oderwanym bloczku zaprawa ta jest strasznie krucha, pocierając palcem strasznie się sypie.

Opis zastosowania podany przez producenta:

"SOLBET Klejowa Zaprawa Murarska Do Cienkich Spoin jest przeznaczona do klejenia bloczków i płytek z betonu komórkowego, silikatów oraz różnego rodzaju cegieł. Może być stosowana zarówno do murowania jak i niwelowania nierówności."

Ja chciałem zaprawy, którą proponuje Silka w swojej ofercie, teraz wiem że jest to zaprawa klejąca SILKA FIX a nie jakiś tam Solbet, który raczej specjalizuje się w betonie komórkowym a nie silikatach.

Na oderwanym bloczku zaprawa ta jest strasznie krucha, pocierając palcem strasznie się sypie.

Reklamuj ten klej. I to szybko.

W piątek zaczełem stawiać muru z SilkiE18 na klej do ciękich spoin Solbet. Dzisiaj po wizycie na budowie okazało się że część ścian jest rozwalona, ktoś to zrobił w sobote wieczorem. Po sprawdzeniu pozostałych ścian, okazuje się że lekki napur ręką powoduje że klej puszcza.

Co mam teraz robić mam jak narazie wymurowane 3/4 ścian do wysokości 1,4m.

Przejść na zaprawe tradycyjną?

Zmienić klej?

Sprzedawca sprzedając klej powiedział, że jest to klej do silikatów, zresztą zamawiałem klej, który proponuje producent Silki, a czy to jest napewno klej Solbetu czy innego producenta?

18 cm to bardzo cienki mur, więc musi być bardzo dobrze związany. Ja też buduję z Silki E18, ale na zaprawę cementowo-wapienną, tak jak zalecił projektant i mój kierownik budowy. Ściany mam postawione prawie wszystkie do wysokości stropu i można się o nie spokojnie opierać, nic nie puszcza.

Może jednak spróbuj na zaprawę?

:o Nie rozumiem, dlaczego stosujecie jakieś kleje zamiast tradycyjnej zaprawy. Taniej, czy co??? Rozumiem zastosowanie kleju do murów jednowarstwowych, ale przy silikatach??? :roll:

odpowiadam dlaczego.

zaczalem murowac na przelomie pazdziernika/wrzesnia, kiedy warunki pogodowe moga byc bardzo rozne, w szczegolnosci bylo ryzyko deszczu oraz przymrozkow - klej lepiej znosi takie warunki (Xella ma w swojej ofercie ma nawet klej zimowy - do murowania zima:). Po drugie primo: szybciej sie muruje i klej szybciej schnie - a troche mi sie spieszy aby zakonczyc przed zima. To byly glowne powody wyboru kleju - czas oraz mozliwosc pogorszenia sie warunkow pogodowych, a dodatkowym bonusem jest wyzsza wytrzymalosc kleju.

1. klej jest dużo mocniejszy od zaprawy

2. z klejem jest mniej bałaganu

3. klejem nic się nie "wyrówna" i trzeba się bardziej przyłożyć do estetyki.

Juz widzę cobym miał za burdel i ile m2 mniej miałbym przez jeszcze grubsze tynki jakbym pozwolił tym moim "lepicegłom" chlapać na zaprawie...

Holmar, ten twój klej musiał być jakiś lewy - albo stary, albo przemarznięty albo oszukany...

Nie rozumiem, dlaczego stosujecie jakieś kleje zamiast tradycyjnej zaprawy

Klej jest przynajmniej dwa razy mocniejszy od zaprawy.

Taniej na pewno nie. Jest drożej przynajmniej dwukrotnie. Mi wszyscy odradzali klej.

Bzdura.

Mnie klej na cały dom kosztował ok.1000 zł.

Odradzali Ci ,bo łatwiej murować na zaprawę.

Jak coś skopią to łatwiej podrównać na spoinie 2cm niż 3mm

a po drugie jest taka stara murarska zasada która mówi: przed murowaniem należy cegły zwilżyć obfice wodą aby nie odciągały wody z zaprawy zanim ta zdąży związać". Podejrzewam iż w twoim przypadku chodzi o dokładnie o to samo - sucha jak pieprz cegła odciągnęła wodę z kleju przez co nie zdążył on skleić cegieł dostatecznie mocno.

my nie zlewalismy, mamy klej silka i trzyma bardzo mocno.

klej jest drozszy od zaprawy ( ktos pisal ze nie).

solbet to klej do BK hmmmm mozna go do silki? cholercia wie, a czemu nie kupiles kleju silki?

a moze sprzedali ci jakis stary klej, przelezal przez zime, starcil parametry. Dziwna sprawa.

A my polowe na klej zrobilismy a polowe na zaprawe, bo sie okazalo ze nasi murarze za duzo kleju zuzywaja, tak jak ktos juz powiedzial na klej trzeba umiec murowac.Oni nie umieli wiec przezucilismy ich na zaprawe.

I powiem wam ze bardziej jestem zadowolona z zaprawy - wyglada jakos solidniej.