Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy - ściany z Silki na klej rozwalaja się?

holmar

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość gregmena

mi nie tylko murarz, ale i producent silikatów, ale także w hurtowni odradzali klej

producent że kilkukrotnie większy koszt kleju nie jest warty efektu jaki niby mam zyskać

w hurtowni zapytali a po co mi klej???? że do 1w to tak ale nie do 3w ani 2w

murarz powiedzia, Panie nei wierz pan w marketingi, reklamy i zapewnienia jaki to klej mocny, panie to jest dom a nie nowe dvd ani nowy piec do kotłowni, jeśi chodzi o ściane to rób pan z tego co jest sprawdzone, na wsiach stoją domy po kilkadziesiąt lat, wielkie piętrówy z siliokatów na zaprawe i stoją i nic sie nie kruszy .........

w wątku "jak budować silką"poprosiłem o przykad domu co stoi 40 lat na kleju z ścianą silikatową????? i nie ma odpowiedzi???

patrząc na powyższe problemy, dalej nie kumam jaki jest sens kleju do 2w albo 3w silikatów????

toż ja mam za co przeplacać w domu

mi nie tylko murarz, ale i producent silikatów, ale także w hurtowni odradzali klej

producent że kilkukrotnie większy koszt kleju nie jest warty efektu jaki niby mam zyskać

w hurtowni zapytali a po co mi klej???? że do 1w to tak ale nie do 3w ani 2w

murarz powiedzia, Panie nei wierz pan w marketingi, reklamy i zapewnienia jaki to klej mocny, panie to jest dom a nie nowe dvd ani nowy piec do kotłowni, jeśi chodzi o ściane to rób pan z tego co jest sprawdzone, na wsiach stoją domy po kilkadziesiąt lat, wielkie piętrówy z siliokatów na zaprawe i stoją i nic sie nie kruszy .........

w wątku "jak budować silką"poprosiłem o przykad domu co stoi 40 lat na kleju z ścianą silikatową????? i nie ma odpowiedzi???

patrząc na powyższe problemy, dalej nie kumam jaki jest sens kleju do 2w albo 3w silikatów????

toż ja mam za co przeplacać w domu

hurtownikom nie wierze , oni tylko sprzedaja, a namawiac beda akurat na to czego wiecej maja na stanie.

murarz nie umie na klej robic dlatego tak gada.

na klej robiac masz cieniutkie spoinki, wiesz jak fajnie pozniej sie tynkuje takie cos? myku , myku i tynk jest. :p

wiesz jak fajnie pozniej sie tynkuje takie cos? myku , myku i tynk jest. :p

Myślałem, że tynkarzowi jest wszystko jedno, w jakiej technologii zrobiona jest ściana :roll:

Heh wierz mi ze nie jest mu wszystko jedno, przyspiewuje sobie jak ma rowne sciany a bluzga jak ma dzirawe :wink:

ale to o co innego mi chodzi - na rowniotkie sciany pojdzie mniej zaprawy tynkarskiej, mniej czasu pochlonie owo tynkowanie ( szybciej sie mozna wprowadzic :lol: ) no i robocizna tez mniejsza jesli sciany sa rowniotkie a nie podziurawione, porysowane itp.

Chociaz mam polowe jak pisalam na klej a polowe na zaprawe i roznicy wielkiej nie ma, ale to dlatego ze moi murarze klejem tynkowali prawie jak zaprawa :lol:

Zeby na klej robic trzeba miec fachowca od murowania na klej.

Gość gregmena

hurtownik to akurat by na kleju dużo zarobil !!!!

dziury dobry murarz to nawet w fudze klejem robionej dobry murarz zrobi....

jak się napaćka klejem na ściane, to sie tak łatwo jak zaprawy nie zdejmie, ten problem dotyczy takiej ściany jak moja 3w,

czekam na namiar domu który stoi 40 lat na silikacie z klejem

dziury dobry murarz to nawet w fudze klejem robionej dobry murarz zrobi....

--gregmena, przy murowaniu na klej to fugi miedzy bloczkami nie ma - wyglada jakby staly jeden na drugim

jak się napaćka klejem na ściane, to sie tak łatwo jak zaprawy nie zdejmie, ten problem dotyczy takiej ściany jak moja 3w,

--moze wlasnie dlatego, ze klej ma 4- krotnie wieksza wytrzymalosc

czekam na namiar domu który stoi 40 lat na silikacie z klejem

--a ja czekam na namiar domu z wiezba impregnowana cisnieniowo z 1960...samochod z napedem hybrydowym sprzed 40 lat oraz na procesor o predkosci 4 Ghz z tamtych czasow

Gość gregmena

no właśnie, przykładów brak nawet na auto hybrydowe.... ale akurat budowa domu to jeden z nie wielu elementów w którym oprzeć się na czymś sprawdzonym przez miliony, na czymś co stoi kilkadziesiąt lat niż na marketingowo-reklamowej papce, dlatego dom mam 3w, dlatego dom mam z silikatów, dlatego dom mam z zaprawą, dlatego dom mam z dachówką........ może was to w ogóle nei rusza, ale po prostu znam setki domów takich jak ten i stoją i nic ich nie rusza!!!! a ja mam zamiar pomieszkac w ttym domu troche więcej niż 10 lat.....

co do kleju, znam gościa co dom burzył 7 lat temu posklejał beton komórkowy, a potem sięokazało że klej wycofano natychmiast z produkcji bpo jakiś rakótwórczym świństwem był..... ot na pewno teraz kleje są zdrowsze lepsze..... to tak jak z tabletkami antykoncepocyjnymi te które 10 lat temu były wspaniałe dziś są rakotwórczym świństwem, ale jaką mam pewność ze za 10 lat dzisiejszy klej nie będzie jednym wielkim SHITEM.... a zaprawa jest i będzie i tyle, a ze mnie jest konserwa

Gość gregmena

jasne że napisalem ze konserwa, bo konserwa, czyli czytaj konserwatysta, osoba opierająca się na sprawdzonych technologiach tam gdzie należy na nie patrzeć, ja nie mówie ze stare samochody są lepsze nuiż te z salonu (choć nie raz są i moje auta są tego przykadem) ale dom to coś gdzie warto popatrzec na okolice na czym stoją domy i z czego sa ludzie zadowoleni.....

na zaprawe są ludzie zadowoleni, a znam takich co klną klej

Stosuje teraz klej SILKA FIX10 i ściany są nie do ruszenie - ręką tego nie da się oderwać:) Ściany wyglądają super i są równe.

Odkryłem również, że główną przyczyną odklejania bloczków od zaprawy klejowaj była duża ilość wody w zaprawie jak ją murarze rozrabiali. Dodawali oni chyba jej jeszcze raz tyle, co spowodowało że klej niemógł związać.

Stosuje teraz klej SILKA FIX10 i ściany są nie do ruszenie - ręką tego nie da się oderwać:) Ściany wyglądają super i są równe.

Odkryłem również, że główną przyczyną odklejania bloczków od zaprawy klejowaj była duża ilość wody w zaprawie jak ją murarze rozrabiali. Dodawali oni chyba jej jeszcze raz tyle, co spowodowało że klej niemógł związać.

no to super!!!

Gość gregmena
a ja pcham i kopię, swoją ścianę na zaprawę i kurcze też się nic a nic nie rusza..... mam pw więc zaprawa tylko pozioma, murarze się psotarali idealnie równa, zaprawa wyszlo tanio jak pare piw, więc pozostaje nadal pytanie po co na klej, a tym bardziej zimowy????? bo ktoś ci wmówi że warto wydac pare stów więcej by on zarobil więcej???/

a ja pcham i kopię, swoją ścianę na zaprawę i kurcze też się nic a nic nie rusza..... mam pw więc zaprawa tylko pozioma, murarze się psotarali idealnie równa, zaprawa wyszlo tanio jak pare piw, więc pozostaje nadal pytanie po co na klej, a tym bardziej zimowy????? bo ktoś ci wmówi że warto wydac pare stów więcej by on zarobil więcej???/

--jak najbardziej zimowy klej, bo mozna murowac w trudnych warunkach pogodowych

"a ja pcham i kopię, swoją ścianę 18 cm na klej i kurcze też się nic a nic nie rusza..... Ściana 18 cm na klej wyszła taniej niż 24 cm na zaprawę, więc murarze mieli jeszcze na kilka piw. więc pozostaje nadal pytanie po co 24 cm na zaprawę????? bo ktoś ci wmówi że warto wydac pare stów więcej by on zarobil więcej???/"

• 6 months później...

a ja robilem na zaprawie

i powioem wam rewelacja

po porstu nie wyobrazam sobie aby robic na kleju

robiac zaprawa mam duze pole manewru

na poczatek probowalem zrobic tzw pierwsza warstwe idealnie wypoziomowana i nie udalo mi sie ;)

gdybym robil na kleju to bym sie musial poddac a na zaprawie jade sobie dalej

i jak klade bloczki to nawet nie patrze za bardzo aby wzdluz sciany zgadzal sie poziom- mnie interesuje tylko to aby sciana byla pionowa

czyli patrze zgrubnie na jeden poziom i dokladnie na drugi

natomiast zawsze zdarzaja sie miejsca jadac z dwoch srton ze sciany sie spotykaja i trzeba tam cos upchnac

ja upycham tam z radoscia rozbite bloczki (a jest ich okolo 10 -20 %)

i wszystko gra

robiac na kleju musialbym je wyrzucic

no chyba ze ci co robia na kleju to wszystkie braki lataja zaprawa