Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy - ściany z Silki na klej rozwalaja się?

holmar

Recommended Posts

ja nikogo nie zachęcam do stosowania zaprawy, ale miałem dośc podobne problemy jak Leon, jak robiłem pierwszą warstwę to miałem ogromny problem z idealnym wypoziomowaniem tego i w sumie mysle ze nie potrzebnie sie z tym tak męczyłem bo bez problemu sobie moglem to skorygować póżnej za pomocą zaprawy. Ale ponieważ nie jestem fachowcem więc może to tylko mój brak wprawy utwierdził mnie w przekonaniu ze dobrze że to muruję na zaprawę. Dodam że przy okazji mogłem zalewać przestrzenie pionowe przy łączeniu pióro-wpust co wydaję mi się solidniejszym wykonaniem

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

pattaya- ja wiem ze pierwsza zawsze jest na zaprawie

ale wlasnie pisalem, ze mimo robienia zaprawa mialem straszne trudnosci aby to sobie idealnie wymurowac

niektore bloczki to chyba z 10 razy ukladalem i znowu wyjmowalem, bo za cholere sie ubic nie chcialy

wiem ze to moj brak wprawy, ale jednak fakt faktem, ze latwe to to nie jest

a wiedzac, ze murujac na zaprawe mam margines bezpieczenstwa ponad 5 mm moglem smialo jechac z tym koksem i jest dobrze

a zalewanie odwroconych bloczkow cieniutkim betonikiem naprawde goraco polecam ;)

• 6 years później...

Witam

Nie neguję żadnej technologii. Do budowy domu wybrałem klej ponieważ stawiam go sam z teściem i łatwiej jest mi po południu zamieszać w wiaderku klej niż włączać betoniarkę.

To prawda, że Solbet jest klejem średniej klasy, nie ma elastyczności i słabo pzylega do bloczków (lepszy byłby klej do glazury).

Murowanie klejem jest bardzo proste, nakłada się za pomocą specjalnej kielni warstwę kleju o długośći np 2 m, potem układa się bloczki do sznurka i powtaża się czynność aż pięterko gotowe. Bardzo przyjemna zabawa (jak klocki tylko cięższe).

Spoina tradycyjna i cienkowarstwowa!!

1. mur nie pracuje na boki tyko pionowo, spoina spełnia więc rolę wypełniacza nierówności między kolejnymi warstwami bloczków, zaprawa nabiera kształtu takiego aby jak najlepiej przeniść obciążenia z warswy górnej na niższą. Im spoina lepiej przylega do budulca tym mniejsze naprężenia w poszczególnych cegiełkach. Grubość warstwy nie ma znaczenia.

2. znaczenie spoiny pionowej. Spoiny pionowej obecnie się nie stosuje, jakie ma to znaczenie na wytrzymałość - nie wiem.

3. wypełniacze w otworach technologicznych. Słyczałem, że stosuje się wypełniacze w postaci np betonu w przestrzeniach między bloczkami i otworach technologicznych. Niweluje to prześwity, wzmacnia mur, zmniejsza akustyczność, zmniejsza izolacyjność. Czy niezbędne - nie wiem.

Piwnicę postawiłem z silikatów 18cm x 25cm parterek spróbiję z 18cm x 50cm, myślę, że będzie łatwiej utrzymać parametry muru. Do tego steropian 18cm i ewentualnie klinkier (ale w przyszłości)

Klej, jeżeli dostanę to wymienię na Alpol lub Silka Fix 10 za namową uczestników tego postu.

Edytowane przez wenesa