Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budować czy nie budować oto jest pytanie..

MartaL

Recommended Posts

Od pewnego czasu dręczą mnie wątpliwości. Czy damy radę i za jaką cenę postawić dom. Mamy coś niecoś przyoszczędzone , ale dużo za mało. Nawet na 1/2 kosztów nie starczy. Mąż dużo pracuje i nie bardzo ma ochotę tą budowa się zajmować. Ja z kolei mam małe dziecko, pracuję na 1/2 etatu i zajmuję się domem. Czuję się zmęczona przed rozpoczęciem budowy. Dodatkowo mieszkamy u teściów, a nie we własnym lokum. W przyszłym roku moglibyśmy postawić stan surowy zamknięty, ale co potem???

Pieniędzy brak (może kredyt), powrót na cały etat (totalny brak czasu)

Może mieszkanie w bloku i dać sobie z tym spokój. Przerażają mnie opowieści o fuszerkach, groźbach zejścia z budowy w połowie dachu jak nie dostaną kasy, kradzieżach materiałów i upierdliwości urzedników (z tym mamy już doczynienia)

Pewnie, że się budować. Jak bym miał połowę kasy to bym się nie zastanawiał. Ja nie mam nawet połowy, a będę się budował (chyba że mi bank nie da kredytu). Czasu też nie mam, ale mam dużo chęci i zapału, a mieszkania w bloku w ogóle nie biorę pod uwagę. Trochę nie dobrze że już jesteś zmęczona myśleniem o budowie, a co będzie potem.

hmmmm.....ja bym spojrzal na to inaczej

ile bedzie kosztowac cie mieszkanie w bloku o metrazu Ciebie satysfakcjonujacym

Pozniej wybierz sobie jakis rozsadny projekt chalupy - tylko na miare potrzeb bo przy takim wyborze czlek zaczyna sobie myslec - przyda sie 20mkw na graty kolejne 50 na salon itp. ;) Taki metraz ktory z 10% zapasem spelni Twoje wymagania (sadze ze calkowita ok.150-18o mkw dla rodziny nawet 2+2 w zupelnosci wystarczy) i poznaj jego wartosc kosztrysowa. (w trakcie realizacji inwestycji tu i tam cos na pewno uszczkniesz)

Pozniej porownaj koszty i.............. podejmij decyzje

Sadze ze wyjdzie ci ze wlasna chalupa wyniesie tyle samo albo i mniej

A jeszcze na sam koniec - koszty eksploatacji wlasnego domu sa wbrew pozorom nizsze niz mieszkania w bloku o powierzchni ponad 50 mkw (oczywiscie bazujac na kosztach warszawskich - jak jest gdzie indziej - nie wiem)

Miałem podobną sytuację, ale pieniędzy bardzo mało. Początkowo liczyłem, że uda mi się zrobić tylko stan zero, a potem kredyt. Szczęśliwie udało się trochę zaoszczędzić i kończę parter. Jak się ma motywację to można zaoszczędzić.

Do końca roku biorę kredyt i od wiosny dalej buduję. Chcę się wprowadzić przed Bożym Narodzeniem 2006. Plan jest realny.

Ten sam problem, te same pytania. Z tą różnicą, że już jest mieszkanie w blokowisku 80m2, stabilizacja, wiem na czym stoję. Czy zamieniac to na użeranie się z ekipami, ciągłą nerwówkę, podejmowanie ważnych decyzji, brak czasu na pilowanie budowy? A z drugiej strony są marzenia: własny dom, ogród, taras - a na nim poranna kawa ( tego w blokowisku nie ma). I podsumowanie: Jak nie my, to kto? Jak nie teraz, to kiedy??? A czas płynie :-?

Witam,

Budować...

Ten sam problem nas spotkał na początku tego roku. Budować czy kupić mieszkanie w bloku... i budujemy. Mam nadzieje że wyjdzie taniej niż mieszkanie w bloku (zakup i późniejsza eksploatacja), mam wpływ na materiały oraz wykonanie mojego mieszkania. Zdecydowaliśmy się na domek na 128m2 plus garaż budowany później.

http://eclsoft.no-ip.info/domek

Aktualnie czekamy na dachówke i dekarza.

A ja powiem przekornie (jakżeby inaczej), że lepiej kupic gotowy segment (szeregowiec), a może nawet b. duze mieszkanie, niz użerać się z ekipami. Przez problemy z niektórymi bezmózgimi wykonawcami, a także przez rutynowe spotkania z bardzo dobrym zresztą generalnym wykonawcą prawie rozpadlo sie moje malżenstwo (a w każdym razie mocno się nadszarpnęło). Bylo tak, że raz jechalem ja na budowe i ustalalem, pare dni później jechala małżonka i ustalała co innego, a na koniec wykonawca robil wariant pośredni..

Wielu takich sytuacji można uniknać kupując standartowo wykonczonego gotowca.

A ja powiem przekornie (jakżeby inaczej), że lepiej kupic gotowy segment (szeregowiec), a może nawet b. duze mieszkanie, niz użerać się z ekipami. Przez problemy z niektórymi bezmózgimi wykonawcami, a także przez rutynowe spotkania z bardzo dobrym zresztą generalnym wykonawcą prawie rozpadlo sie moje malżenstwo (a w każdym razie mocno się nadszarpnęło). Bylo tak, że raz jechalem ja na budowe i ustalalem, pare dni później jechala małżonka i ustalała co innego, a na koniec wykonawca robil wariant pośredni..

Wielu takich sytuacji można uniknać kupując standartowo wykonczonego gotowca.

Dlatego u nas tylko ja zajmuję się budową, moja żona była tam od początku tylko raz :lol:

Wszystko zalezy od mozliwości finansowych i chęci OBU stron. Jeśli masz gdzie mieszkać i masz perspektywy stałych i wzrastających dochodów to buduj się jak najbardziej, nieruchomości ida w cenę. Ja jeszcze rok temu chciałam budować dom, choć tez nie miałam kasy, ale okoliczności się zmieniły i wolę zamieszkać w TBSie - za parę tygodni niż za kilka lat w swoim domu. Na razie nie będę się budować - długi, długi długi musze spłacać...

• 4 weeks później...
hmmmm.....ja bym spojrzal na to inaczej

ile bedzie kosztowac cie mieszkanie w bloku o metrazu Ciebie satysfakcjonujacym.

Pozniej porownaj koszty i.............. podejmij decyzje

Sadze ze wyjdzie ci ze wlasna chalupa wyniesie tyle samo albo i mniej

Problem w tym, że budowa to nie tylko KASA ! :cry:

To głównie C Z A S i masa extra stresu ponad stres, który i tak się ma w życiu.

Problem w tym, że budowa to nie tylko KASA ! :cry:

To głównie C Z A S i masa extra stresu ponad stres, który i tak się ma w życiu.

Wygląda na to że Cię ganiam po forum... sorry :oops:

Tak, zgadzam sie: to stres i czas. ALE - w finalnym rozrachunku za poświęcony czas i emocje dostajesz powód do dumy i radości. Każdy sam musi rozważyć czy, poza rachunkiem ekonomicznym, radośc i komfort posiadania własnego domu na własnej ziemi, będzie większy niż poniesione w trakcie budowy psychiczne wyrzeczenia.

• 3 weeks później...

Będąc dzieckiem pomagałem rodzicom w budowie --to był koszmar -bardzo ograniczone wyjścia z domu. I wtedy powiedziałem NIGDY NIE BĘDE BUDOWAŁ DOMU Dzisiaj buduje dom z tym że rękoma wykonawców.Nigdy nie mów nigdypotwierdziło się.

Ale uważam zawsze ciasny ale własny i nikt ci nie podskoczy.

Mój dom moją twierdzą. :wink:

W moim przypadku wiem ze zawsze chcialem wybudowac dom i chce nadal , tylko nie jestem pewny czy bedac za granica zaczac budowe i powoli ciagnac przez kilka lat az do powrotu czy poczkac i po powrocie szybko postawic? W pierwszym przypadku mialbym juz jakis konkretny cel rozpoczety i pewnie wieksza motywacje do oszczedzania, dom by sie ladnie ukladal w ziemi w zgodzie z technologia i na koniec zostaloby mi tylko wykonczenie. W drugim zas przypadku (nie wiadomo co bedzie za kilka lat) chcialbym swoj dom sam zbudowac co daloby mi zajecie na dobry start na naszym rynku i pewnie tez oszczednosci. Dodam ze mamy mieszkamie i na razie nie spieszy sie nam.

Moze jest ktos z podobnymi rozterkami?

Pozdrawiam. Poltomy

Marta -mimo ze to forum budowlane dla budujacych wlasne domy, to nie kazdego i w kazdej sytuacji namawialabym na budowe domu. z naszych doswiadczen widze ze budowa to przede wszytskim straszny zżeracz czasu, czasu i jeszcze raz czasu (i pieniedzy, pieniedzy i jeszcze raz pieniedzy). Nawet jezeli nie budujesz sama, nie budujesz systemem gospodarczym tylko z ekipa ktora muruje i wykancza ci kompleksowo to i tak na budowie jestes codziennie lub prawie codziennie. My teraz jestesmy w ostrej i ostatniej fazie wykonczeniowki i gdyby nie to ze mąż ma wlasna firme z ktorej moze wyjsc jiedy chce, to chyba musialby wziac dlugi urlop lub zwolnienie, zeby z wszytskim zdazyc i wszytskiego dopatrzec. Budowa naprawde cholernie wyrabia zmysl dobrej organziacji czasu, koordynacji roznych dostaw materuiałow, ekip wykonczeniowych itd. Musicie te decyzje zmezem dobrze przemyslec. Jesli on nie ma i przez najblizsych kilka lat nie ebdzie mial czasu zajac sie budowa -dogladaniem, wybieraniem i zakupem materialow itp, a ty jestes zajeta praca i malym dzieckiem, to moze odłużcie te decyzje na jakis czas.

Owszem mozna budowlancom zlecic budowe pod klucz, otworzyc im konto w banku i zlecic im zakupy, ale trzeba miec naprawde duuuzo kaski i liczyc sie z tym, ze nie dogladana przez was budowa to szansa na duze fuszerki z ich strony. A moze kupic wykonczony dom od dewelopera w takiej systuacji jak wasza? Albo przynajmniej juz zbudowany dom w stanie surowym tylko do wykonczenia?

Moim zdaniem kaska, to sprawa wtorna, jak sie bardzo chce i mocno do czegos daży, to kaska sie znajdzie, tu bardziej potrzebny jest czas i ogromna masa energii jaka sie poswieca budowie. Caly czas snią nam się z męzem drzwi, gładzie, montaże, przychodza d glowy w nocy rozne rozwiazania, tak to juz jest!