Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi chowane w ściane

martar

Recommended Posts

zdjęcia można zobaczyć tutaj http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=32398&q=działka&k=11

Można powiedzieć, że jest to bardzo prosta konstrukcja wykonana ze ścianki GK, a skrzydło ze zwykłej płyty meblowej olcha grubość 18mm.

Drzwi są zawieszone na szynie i przesuwają się na 3 wózkach. dołem na styku paneli z płytkami dałem takie listwywykańczające a pod drzwiami przykeciłem z tworzywa prowadnice i one utrzymują drzwi w tym rowku żeby nie dyndały podczas przesuwania.Skrzydło ma szerokość 1,5m i ze względów ekonomicznym wykonałem je własnie z płyty. Po tej stronie gdzie są lampki będzie przyklejone duże lustro. od drugiej strony gdzie są wyłączniki światła jest właśnie zabudowa z płyt GK na typowym stelażu

Brakuje jeszcze pare drobnych detali do wykończenia. Te drzwi wykonałem sam w bloku przy niewielkiej pomocy ojca przy ich montażu. Ich zaletą jest przede wszystkim śmieszna cena w stosunku do niby profesjonalnych rozwiązań choć swoje uważam ża wcale nie gorsze. Już dwa lata użytkuję i zero problemów. U mnie wykończenia narożnikó robiłem pancerne z tej samej płyty bo dzieciaki starsznie mi poobijały pozostałe narożniki ścian a poza tym nawet to ładnie się z całymi drzwiami komponuje.

Gotowe systemy mozna kupic w firmach "Wim" i "Laguna" . Sa to kastey albo do zabudowy suchej/g-k/ , albo tradycyjnej murowej. W przeciwienstwie do systemow meblowych /czy wlasnorecznie wykonanaych / moga one udzwignac duze i ciezkie skrzydla a wiec takie drzwi sa nie tylko masywne ale i szczelne o co we drzwiach glownie chodzi. Np. przesuwne drzwi lazienkowe.

http://www.kimarproart.pl/wim.php

http://www.laguna.pl/wwwnowe/pol/index_pol.htm

Spotkalem sie jeszcze z produktami austriackimi , ale sprowadzali kasety z gotowymi drzwiami i wychodzilo b. drogo.

Przymierzam się do zrobienia takich drzwi w garderobie.

Oprócz przez was wymienionych, ciekawe rozwiązanie ma jeszcze Porta pod nazwą Porta-Glass.

Jest to system do montażu szyby/lustra bezpośrednio do prowadnicy.

Ma jedną wadę - cenę ok 500zł za sam zestaw bez szyby/lustra i bez kasety.

Kasety sprzedaje też Knauf w cenie ok 800zł.

Jednak najtaniej robić samemu - prowadnice są w marketach w cenie od 1)0 do 300 zł - zależy od długości, jakości i wytrzymałości.

Trochę profili - ok. 50zł

drzwi - do wyboru - płyta meblowa (20zł/m2) lub gotowe drzwi suwane - przylgowe (200-500zł)

Ewentualnie lustro lub szyba - 70zł/m2

Z ościeżnicy można śmiało zrezygnować obudowując otwory płytą GK.

Schematy producentów mogę podesłać na maila.

Jeszcze jedno - przy wyborze systemu prowadnic polecałbym takie, które nie mają listwy prowadzącej na dole drzwi - brak progu.

Schematy producentów mogę podesłać na maila.

Jeszcze jedno - przy wyborze systemu prowadnic polecałbym takie, które nie mają listwy prowadzącej na dole drzwi - brak progu.

bardzo porpsze takie schematy :)

ale ma pytanie - czy systemy bez do;nej prowadnicy nie powoduja takiego dyndania drzwi? chwiania sie?