Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont baraku...

manykes

Recommended Posts

Witam

Czy ktoś z was remontował barak budowlany..?

Mnie to chyba czeka w najbliższym czasie , bo zaczyna się rozłazić, przeciekać, nawet szerszenie się zadomowiły... :(

Jest to typowy barak 6m/2.5m , interesuje mnie , na co mam się przygotować, od czego zacząć.....

Jeżeli ma ktoś doświadczenie w tej materii to bardzo proszę o radę...

pozdrawiam

ja remontowałem, zależy w jakim stanie masz ten barak, jeśli przecieka i tylko wina pokrycia to żaden problem kupisz papę, lepik do papy, arkusz blachy ocynkowanej + gwoździe papiaki, dobry kumpel parę browarów jeden dzień i zrobione, ale jeśli już jest naruszona konstrukcja to masz przed sobą dużo pracy,

szerszenie - problem ale można je jakoś odymić tak jak pszczoły i moze to pomoże ale nic ci w tej kwestji sensownego nie doradzę.

mój barakowóz na pierwszy rzut oka był bardzo zaniedbany, troszkę kasy robocizna swoja, dwa tygodnie i teraz jest super, już trzeci rok go zamieszkujemy, jest OK

ale nie wiem co ci doradzić, nie znam stanu twojego domostwa, nie wiem dla kogo ma być przeznaczony

Witam

Dach jest szczelny , woda nachodziła poprzez okno i jej okolice, cała ściana ,a w zasadzie połowa tam gdzie jest to okno jest ruchoma , naciskając ręką ścianka się poddaje, poszycie jest oczywiście do wymiany,ale zastanawia mnie ta ruszająca się ścianka,

czy rama pękła,a może ktoś to okno tak po partyzancku osadził niszcząc przy tym elementy konstrukcyjne....?

Nie wiem ile jest okien w standardowym baraku , u mnie są trzy , i to tylko w jednym pomieszczeniu...?

Jaka jest twoja diagnoza....?

Co robić w tej sytuacji..?

pozdrawiam... :( :roll:

nie chcę cię wprowadzić w bład, nie jestem ekpertem od baraków,

w mojej pseudobudowli są dwa okna, po jednym na stronę, jeśli masz poszycie do wymiany to zrywaj /u mnie były metalowe blachy falowane w dobrym stanie/ i zobaczysz co tam jest naderwane, wewnątrz baraku masz drewnianą konstrukcję, jak zerwiesz poszycie to wszystko zobaczysz, jeśli mogę ci coś doradzić to zależy do czego ten barak ma służyć,

czy jako pakamera? to po najmniejszych kosztach.

czy jako schronienie dla ciebie, gdzie mają być w miarę dobre warunki? mnie remont mojego barakowozu kosztował około 3000 zł ale powiem ci że było warto, jest super, już 3 rok się sprawdza, a myślę że spokojnie go odsprzedam i nie stracę.

co do twojego baraku, jak zerwiesz poszcie, zobaczysz wszystko, to zastanów się nad ociepleniem już tego boku, warto wsadzić trochę wełny zawsze będzie cieplej, ja tego nie zrobiłem i jak chłodek na dworze to jednak szkoda, jeszcze jedno jak to ma być jakieś docesne lokum dla ciebie to waro ocieplić też barak od spodu, w nózki zimno a bamboszy nie znosze, /co do ocieplenia to wełna nie styropian bo myszki polne potrafią go zjeść/.

jeśli pakamera to pozbijaj tyle o ile, jeśli dla ciebie na parę sezonów to

jeszcz jedno,

widziałem pare baraków, jedne w dobrym stanie inne w złym, ale wszystko można naprawić, wszystko zależy od przeznaczenia tej budowli, jeśli zamierzasz budować i w nie dalekiej przyszłości wybudować dom to nie inwestuj za dużo w barak,

ale powiem ci że widzialem już baraki super zrobione, ocieplone z dobudowanymi pomieszczeniami i tarasami ale to jednak kosztuje, ty sam musisz zadecydować.

• 15 years później...