KazDeb 10.10.2005 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Pytam tu po raz pierwszy.Mam taki problem. Mamy dom na wsi z lat 70-tych. W ksiegach wieczystych sa wpisane tylo grunty a dom nie jest wpisany w ksiegi wieczyste. Nie wiem dlaczego ale tam nikt nigdy nie wpisywal budynkow. W calej wsi jest wpisanych zaledwie kilka budynkow. Mama chce go podarowac mi i mojej zone. Problem w tym, ze jak sie dowiedziala musi to najpierw zostac wpisane do ksiag wieczystych. A zeby to zrobic, to ponoc musi najpierw przyjsc geodeta i cos tam pomierzyc. Moje pytanie po co ten geodeta, skoro bydynki sa naniesione na mapki i od 30 lat zamieszkale? Czy musi ta operacja byc taka skomplikowana i kosztowna? Kazek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 10.10.2005 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 Pytam tu po raz pierwszy. Mam taki problem. Mamy dom na wsi z lat 70-tych. W ksiegach wieczystych sa wpisane tylo grunty a dom nie jest wpisany w ksiegi wieczyste. Nie wiem dlaczego ale tam nikt nigdy nie wpisywal budynkow. W calej wsi jest wpisanych zaledwie kilka budynkow. Mama chce go podarowac mi i mojej zone. Problem w tym, ze jak sie dowiedziala musi to najpierw zostac wpisane do ksiag wieczystych. A zeby to zrobic, to ponoc musi najpierw przyjsc geodeta i cos tam pomierzyc. Moje pytanie po co ten geodeta, skoro bydynki sa naniesione na mapki i od 30 lat zamieszkale? Czy musi ta operacja byc taka skomplikowana i kosztowna? Kazek Z mojego doświadczenia wiem że wystarczy odbitka z mapy ewidencji gruntów z klauzulą że"służy do ujawnienia budynku w księdzie wiescystej" oczywiście jeżeli budynki są na mapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 10.10.2005 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2005 witam KazDeb po pierwsze - nie ma obowiązku wpisywania domu do Kw. Można go zbyć również gdy nie jest ujawniony w Dziale I Kw, ponieważ dział ten nie jest chroniony rękojmią wiary publicznej ksiąg wieczystych. Faktycznie zbywasz to co jest na gruncie a nie sam grunt. Wystarczy napisać w akcie not., że działka jest zabudowana. Po drugie - przejdź się do organu prowadzącego ewidencje gruntów na Twoim terenie (starostwo lub gmina) i zobacz jakie ma oznaczenie Twoja działka. Jeśli jest litera B to bierz wypis z rejestru gruntów za jakieś 15 zł i pędź do wydziału Kw złożyć wniosek o sprostowanie oznaczenia nieruchomości. Zapłacisz 30 zł i będziesz miał wpis, o tym, że działka jest zabudowana. Natomiast jesli jest to użytkowanie wieczyste to może być potrzebny aktualny wypis z mapy ewidencyjnej. W obu przypadkach dokumenty musza mieć pieczątkę, jak napisał janaro, że sa przeznaczone do dokonywania wpisów w księgach wieczystych. Piszesz, że budynki sa ujawnione na mapach więc powinno być te nieszczęsne B pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KazDeb 12.10.2005 05:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 Witam,Serdecznie dziekuje za odpowiedzi. Jednak okazuje sie, ze sprawa nie jest taka prosta. Owszem budynki sa na mapach ale jak mi to pani geodeta powiedziala, budynki te sa na planie sytuacyjno - wysokosciowym ale nie ma ich na innej mapie (nie wiem jakiej - nie znam sie na tym), na podstawie ktorej nam przygotowuje mapke, abysmy mogli dokonac nastepnych krokow w celu uzyskania wpisu budynkow do ksiag wieczystych.Czy dzialka ma oznaczenie B? Raczej nie. Na planach, ktore mam dzialka ma oznaczenie 2450/10 i zadnych liter. Podejrzewam, ze jednak nie ma litery B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 12.10.2005 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 Witam, Serdecznie dziekuje za odpowiedzi. Jednak okazuje sie, ze sprawa nie jest taka prosta. Owszem budynki sa na mapach ale jak mi to pani geodeta powiedziala, budynki te sa na planie sytuacyjno - wysokosciowym ale nie ma ich na innej mapie (nie wiem jakiej - nie znam sie na tym), na podstawie ktorej nam przygotowuje mapke, abysmy mogli dokonac nastepnych krokow w celu uzyskania wpisu budynkow do ksiag wieczystych. Czy dzialka ma oznaczenie B? Raczej nie. Na planach, ktore mam dzialka ma oznaczenie 2450/10 i zadnych liter. Podejrzewam, ze jednak nie ma litery B. Udaj sie do Ośrodka Dokumentacji Geodoezyjnej i Katograficznej i zamów mapę ewidencji gruntów i budynków z pieczątką do ujawnienia budynku w księgach wieczystych. Przy zamawianiu mapy poproś o sprawdzenie czy budynki są na mapie, jeżeli nie to powiedz żeby Ośrodek uzupełnił mapę ewidencji o budynki zgodnie z mapą zasadniczą(wysokościowo sytuacyjną). Jak będziesz miał juz mapę ewidencyjną z naniesionymi budynkami udaj się do ewidencji gruntów po wypis i tam też poroś o sprawdzenie czy są one ujawnione w ewidencji. Jeżeli nie to poros o ujawnienie zgodnie z mapą która juz posiadasz. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts